Banner BS
English Prijava
Natisni stran Manjše črke Večje črke
Napredno iskanje

Banka Slovenije

Zakoni in predpisi

Monetarna politika

Delovanje Evrosistema

Banka Slovenije v Evrosistemu

Izvajanje denarne politike

Evro

Evrobankovci in kovanci

Kriteriji za uvedbo evra

Tečaji zamenjave med valutami in evrom

Evropski predpisi o evru

Zgodovina uvedbe evra

Zamenjava tolarjev v evre

Uvedba evra v Sloveniji

10. obletnica evra

Uvedba evra v Litvi

Zgodovina ekonomske in monetarne unije

Pogosta vprašanja

Finančna stabilnost

Nadzor bančnega sistema

Jamstvo za vloge v bankah

Reševanje bank

Plačilni in poravnalni sistemi

Statistika

Publikacije

Bankovci in kovanci

Poročanje BS

Centralni kreditni register

Domov  > Monetarna politika  > Evro  > Evrobankovci in kovanci

Evrobankovci in kovanci

V dvanajstih državah članicah Evropske unije, ki so prve prevzele evro (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Španija), so uvedli evrobankovce in kovance, ki so bili dani v obtok 1. januarja 2002. Tako je bilo po 1. januarju 2002 v teh državah v obtoku sedem različnih evrobankovcev in osem različnih evrokovancev. 1. januarja 2007 so bili uvedeni evrobankovci in evrokovanci tudi v Sloveniji, 1. januarja 2008 na Cipru in Malti, 1. januarja 2009 na Slovaškem, 1. januarja 2011 v Estoniji ter 1. januarja 2014 še v Latviji.

Evrobankovci so v vseh državah evroobmočja enaki, medtem ko je sprednja, številčna stran evrokovancev ista v vseh trinajstih državah, zadnja stran z motivom pa se razlikuje glede na posamezno državo. Ne glede na to, kateri motiv je na zadnji strani kovanca, se kovanec lahko uporablja v katerikoli državi evroobmočja.

Evrobankovci

Po 1. januarju 2002 je v evroobmočju v obtoku sedem apoenov evrobankovcev, in sicer bankovec za:

  • 5 €
  • 10 €
  • 20 €
  • 50 €
  • 100 €
  • 200 €
  • 500 €

Več o bankovcih na strani ECB in evro


Več o zaščitnih elementih evrobankovcev lahko najdete na spletnih straneh ECB

Druga serija evrobankovcev - serija "Evropa"

2. maja 2013 je bil dan v obtok novi bankovec za 5 €, ki bo postopoma nadomestil obstoječi bankovec za 5 €. Nov bankovec za 5 € je bil prvi iz druge serije evrobankovcev  (serija je poimenovana Evropa), ki postopoma prihajajo v obtok. Bankovcu za 5 € je že sledil novi bankovec za 10 €, v letu 2014 sledi novi bankovec za 20 €, zaporedoma pa bodo sledili še drugi apoeni.

Nominalne vrednosti evrobankovcev druge serije bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Po uvedbi druge serije evrobankovcev bodo nekaj časa v obtoku evrobankovci iz obeh serij. Datum, ko bo prva serija prenehala veljati kot uradno plačilno sredstvo, bo objavljen daleč vnaprej. Kljub temu bo bankovce iz prve serije v nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče neomejeno dolgo zamenjati za bankovce iz druge serije. Več informacij o drugi seriji evrobankovcev je na voljo na spletnih straneh www.noviobrazeura.eu in http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.sl.html.

Novi bankovec za 10 € je prišel v obtok 23. septembra 2014 (Sporočilo za javnost). Javnosti je bil novi bankovec za 10 € razkrit 13. januarja 2014 v ECB (Sporočilo za javnost in gradivo o novem bankovcu za 10 €). Da bi podprl njegovo uvedbo, je Evrosistem vzpostavil partnerski program, namenjen tako proizvajalcem in ponudnikom opreme za bankovce kot tudi strankam in uporabnikom (Sporočilo za javnost ECB o partnerskem programu in Informacije o novem bankovcu za 10 €).
 

 

Prva serija evrobankovcev

Druga serija evrobankovcev – serija Evropa

Novi bankovci iz serije Evropa bodo uvedeni postopoma v naslednjih nekaj letih po naraščajočem vrstnem redu. Prvi je bil 2. maja 2013 uveden bankovec za 5 €. Novi bankovci za 10 € so prišli v obtok 23. septembra 2014.

Evrokovanci

Po 1. januarju 2002 je v evroobmočju v obtoku osem apoenov evrokovancev in sicer kovanec za 1 in 2 evra, ter za 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov.

Več o kovancih na strani ECB in evro

Več o zaščitnih elementih evrokovancev lahko najdete na spletnih straneh ECB

 

Banka Slovenije
Slovenska 35
1505 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01 471 90 00
Fax: 01 251 55 16

Kazalo
Kontakt
Novosti
Razpisi
Javna naročila
Povezave

Enotno območje plačil v evrih

 

Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti