Javna objava povabila k naročilu numizmatičnih izdelkov za leto 2023

09.06.2023 / Numizmatika

Vse interesente za nakup novih izdaj numizmatičnih izdelkov z letnico 2023, ki jih daje v prodajo Banka Slovenije (v nadaljevanju: BS), obveščamo, da bo BS 12. 6. 2023 začela zbirati prijave za njihov nakup prek sistema spletnega naročanja, in sicer na spletnem naslovu https://vsebina.bsi.si/NarocanjeNumizmatike2/. V letu 2023 bo možno naročanje samo prek spleta.

Za prodajo v letu 2023 bodo na voljo naslednji izdelki:

  1. zlatnik (110. obletnica rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja);
  2. srebrnik (110. obletnica rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja);
  3. 3-evrski zbirateljski kovanec – navadno kovanje (110. obletnica rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja);
  4. 3-evrski zbirateljski kovanec v tehniki visokega sijaja – proof (110. obletnica rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja);
  5. zlatnik (Državni praznik dan slovenskega športa);
  6. srebrnik (Državni praznik dan slovenskega športa);
  7. 3-evrski zbirateljski kovanec – navadno kovanje (Državni praznik dan slovenskega športa);
  8. 3-evrski zbirateljski kovanec v tehniki visokega sijaja – proof (Državni praznik dan slovenskega športa);
  9. 2-evrski spominski kovanec – navadno kovanje (150. obletnica rojstva Josipa Plemlja);
  10. 2-evrski spominski kovanec v tehniki visokega sijaja – proof (150. obletnica rojstva Josipa Plemlja);
  11. zbirka kovancev 2023 – navadno kovanje in
  12. zbirka kovancev 2023 v tehniki visokega sijaja – proof.

Kovane količine in prodajne cene navedenih numizmatičnih izdelkov, ki so naprodaj v letu 2023, bodo objavljene na spletni povezavi https://www.bsi.si/bankovci-in-kovanci/numizmatika/seznam-numizmaticnih-izdelkov-in-prodajne-cene.

Količine naročanja numizmatičnih izdelkov so za fizične in pravne osebe omejene, omejitve pa so razvidne iz Splošnih pogojev za naročila numizmatičnih izdelkov za leto 2023. Če bo numizmatičnih izdelkov dovolj za vsa prejeta naročila, bo Banka Slovenije za vsakega naročnika naročeno količino izdelkov rezervirala. Pri izdelkih, pri katerih bi morebiti naročila presegla razpoložljivo količino za prodajo, bodo izdelki razdeljeni med prijavljene kupce v skladu s Splošnimi pogoji za naročila numizmatičnih izdelkov za leto 2023 (točka 7).

Če bo na posameznem prodajnem mestu za prodajo razpoložljivih več numizmatičnih izdelkov, kot bo evidentiranih naročil, jih bodo zainteresirani kupci lahko prosto kupovali, kljub postavljenim količinskim omejitvam ob prijavi. Izdelki, ki jih izžrebani kupci ne bodo prevzeli v dogovorjenem roku za prevzem, bodo prav tako dani v prodajo prek obstoječih prodajnih mest.

Rok za prijavo k naročilu je devetinštirideset (49) dni, in sicer od 12. 6. 2023 do 30. 7. 2023. Prepozne prijave se ne bodo upoštevale. Izveden bo en krog naročanja vseh numizmatičnih izdelkov za leto 2023, dodatnega kroga naročil za decembrsko izdajo ne bo.

Prevzem in nakup rezerviranih izdelkov bosta mogoča štirinajst (14) dni, in sicer predvidoma od 19. 9. 2023 do 2. 10. 2023, skladno z izbranim prevzemnim mestom ob prijavi k naročilu. Točen datum izdaje bo določil Svet BS s Sklepom o dajanju zbirateljskih kovancev v prodajo in obtok, ki bo objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. O natančnem datumu izdaje in prevzemnem roku bomo javnost obvestili tudi s sporočilom za javnost, objavljenim na spletni strani Banke Slovenije, ter z ločenim e-sporočilom, ki bo posredovano vsem naročnikom. Prevzem v predvidenem roku bo možen za vse izdelke, razen za 2-evrske spominske kovance izdane ob 150. obletnici rojstva Josipa Plemlja in zbirke kovancev z letnico 2023, ki bodo izdani predvidoma v decembru 2023.

Da bi se izognili preveliki gneči na prevzemnih mestih, naročnike vljudno naprošamo, da za svoj prihod na izbrano lokacijo ter plačilo in prevzem izdelkov ne izberejo prvega dne prevzemnega roka, saj bodo naročeni izdelki zanje rezervirani vse do izteka tega roka.

Podrobnejši pogoji za prijavo k naročilu numizmatičnih izdelkov Banke Slovenije so objavljeni v dokumentu Splošni pogoji za naročila numizmatičnih izdelkov za leto 2023.