Z dnevom odprtih vrat uradni pričetek debatnega projekta Mojstri digitalne prihodnosti

04.10.2023 / Sporočilo za javnost

Danes smo v Banki Sloveniji organizirali dan odprtih vrat Spoznajte Banko Slovenije in s tem uradno pričeli z debatnim projektom Mojstri digitalne prihodnosti, ki ga v letošnjem šolskem letu organiziramo pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar in guvernerja Boštjana Vasleta. S projektom želimo stopiti korak naprej v izobraževanju mladih o finančnih vsebinah in hkrati poudariti pomen vključevanja digitalnega razvoja v izobraževalni proces.

V Banki Slovenije zadnja leta krepimo prizadevanja na področju izboljšanja finančne pismenosti otrok in mladine. V tem okviru izvajamo številne aktivnosti, naše programe pa vsako leto nadgradimo z večjim projektom, pri čemer želimo priložnost izkoristiti tudi za medinstitucionalno sodelovanje, ki je po našem mnenju za državo ključnega pomena. Tokrat smo združili moči z Uradom predsednice države v skupnem vseslovenskem mladinskem debatnem projektu Mojstri digitalne prihodnosti. Z njim želimo mlade spodbuditi k razmišljanju o pomenu digitalizacije za bančni sistem, o sodobnih načinih plačevanja in aktualnih gospodarskih trendih, zanimal pa nas bo tudi njihov razmislek o vplivu digitalnega razvoja na umetno inteligenco in z njo povezane pravice in dolžnosti posameznika.

Na današnjem dnevu odprtih vrat Spoznajte Banko Slovenije sta učence, dijake in mentorje uvodoma nagovorila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in guverner Boštjan Vasle. Guverner je v nagovoru izrazil veliko zadovoljstvo, da se je predsednica pridružila našemu projektu, spregovoril o prednostih in morebitnih pasteh digitalizacije in ob zaključku dodal: »Drži, da se svet zaradi digitalizacije v zadnjem stoletju razvija z vrtoglavo hitrostjo, vendar še vedno velja, da se napredek in razvoj ne dosegata samo z digitalizacijo. Dosegata se predvsem z dialogom. Saj veste – najboljše ideje se vedno porajajo v pogovoru, v predstavljanju različnih stališč in izkušenj.«

V nadaljevanju so udeleženci – gostili smo jih več kot dvesto – na delavnicah in delovnih točkah na privlačen način spoznavali osnovne pojme finančne pismenosti, kot so inflacija, krediti in obresti, varčevanje, načini plačevanja, kako prepoznati ponarejen denar; več o nalogah Banke Slovenije pa so izvedeli v Muzeju Banke Slovenije.

Projekt Mojstri digitalne prihodnosti bomo zaključili maja prihodnje leto, ko bomo gostili veliki debatni finale, na katerem bosta aktivno sodelovala tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Zmagovalci debatnega projekta bodo za nagrado odpotovali v Frankfurt, kjer si bodo ogledali Evropsko centralno banko in glavne znamenitosti mesta. Vse finaliste pa bo po koncu debatnega projekta v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.