Študija o vplivu evrskih bankovcev na okolje

11.12.2023 / Sporočilo za javnost

V okviru Evropske centralne banke (ECB) smo danes objavili študijo okoljskega odtisa evrskih bankovcev kot plačilnega instrumenta. Iz nje je razvidno, da je leta 2019 povprečni okoljski odtis plačevanja z bankovci znašal 101 mikrotočko (µPt) na prebivalca evrskega območja. To je enako, kot če bi oseba z avtom prevozila osem kilometrov, kar predstavlja 0,01 % skupnega vpliva na okolje, ki ga z letno potrošnjo ustvari vsak prebivalec evrskega območja. 

S študijo se meri morebitni okoljski vpliv vseh dejavnosti v celotnem ciklu evrskih bankovcev – od pridobivanja surovin, izdelave, distribucije in dajanja v obtok do končnega uničenja, ki je v pristojnosti nacionalnih centralnih bank v evrskem območju. Glavna dejavnika, ki ustvarjata okoljski odtis evrskih bankovcev kot plačilnega sredstva, sta poraba energije za delovanje bankomatov in prevoz bankovcev, sledijo pa obdelava bankovcev v nacionalnih centralnih bankah, izdelava papirja in preverjanje pristnosti bankovcev v trgovinah.

V okviru Evrosistema si prizadevamo še dodatno zmanjšati vpliv bankovcev na okolje in obenem zagotavljamo, da je gotovina povsod razpoložljiva in sprejemljiva.

Več informacij je na voljo na spletni strani ECB in v Študiji okoljskega odtisa evrskih bankovcev kot plačilnega instrumenta (dostopno v angleščini).