Vabljeni na Prešernov dan v muzej in Malo galerijo Banke Slovenije

11.01.2024 / Sporočilo za javnost

Ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga obeležujemo 8. februarja, bomo v Muzeju Banke Slovenije tudi letos pripravili raznovrsten program za vse starostne skupine. Ob 11. uri  v našo družbo vabimo družine z otroki, ob 14. uri sledi vodeni ogled za odrasle, ob 16. uri pa se lahko mladi in odrasli preizkusite v ekipni igri Atlantova skrivnost. Praznični dan pa bomo v Mali galeriji Banke Slovenije ob 19. uri zaznamovali z odprtjem nove razstave z naslovom Od besede do podobe.

Prešernov dan vsako leto ponuja možnost, da se udeležimo različnih kulturnih prireditev in se zavemo pomena ustvarjalnosti in umetnosti, ki vstopa v naše življenje pogosto na zelo neopazen način, tudi prek vsakdanjih predmetov, kot je na primer denar. V Muzeju Banke Slovenije denar in dejavnosti centralne banke predstavljamo tudi na ustvarjalen in estetski način. Vabimo vas, da si ob tej priložnosti ogledate naše eksponate na treh različnih dogodkih.

Letos bomo kulturni dan začeli s Sprehodom po muzeju za družine z otroki ob 11. uri. Po skupnem uvodnem delu boste starši s svojimi otroki sami raziskovali muzej s pomočjo gradiva in vodnice. Seveda si boste ob tem ogledali tudi najbolj zanimive eksponate, na primer stol iz uničenih bankovcev, in potežkali zlato palico.

Odrasle vabimo, da si na Prešernov dan ogledajo naš muzej na vodenem ogledu, ki bo ob 14. uri. V približno eni uri boste obiskovalci spoznali ključne naloge centralne banke, se poglobili v zgodovino plačevanja in gotovine v samostojni Sloveniji, lahko boste potežkali palico iz zlata in spoznali nekaj zanimivosti o zlatu, ogledali si boste tudi slovenske priložnostne kovance ter tečajne kovance drugih držav, preverili pristnost svojih bankovcev in doživeli še marsikaj zanimivega.

Slovenski kulturni praznik pa bomo v muzeju sklenili ob 16. uri z igro Atlantova skrivnost. Gre za ekipno igro, med katero spoznavate osnovne finančne pojme, odkrivate ključne naloge centralne banke ter raziskujete muzejske eksponate. Cilj igre je odkriti šifro, ki odklepa trezor, v katerem se skriva nagrada. Igra poteka v ekipah, primerna pa je predvsem za dijake, študente in odrasle. Izvedemo jo le ob zadostnem številu prijav.

Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava z navedbo dogodka, ki se ga želite udeležiti, in sicer do torka, 6. februarja 2024, na naslov muzej@bsi.si.  Število mest je omejeno.

Če bi želeli biti seznanjeni z vsemi dogodki in aktualnimi temami s področja centralnega bančništva, vas vabimo, da se prijavite na naš e-novičnik, v katerem vsak mesec izpostavljamo določene teme in prostor namenjamo tudi zanimivim novicam ter kvizom, prek katerih lahko preverite svoje znanje o določeni temi. Prijavite se prek naše spletne strani. Vsebine s področja finančnega opismenjevanja redno objavljamo tudi na našem Instagram profilu. Vljudno vabljeni, da nas spremljate.

Mala galerija Banke Slovenije pa bo na praznični dan odprla vrata nove razstave z naslovom Od besede do podobe, ki jo bodo pripravili študenti arhitekture Univerze v Ljubljani. Nova orodja, zlasti strojno učenje, pomembno spreminjajo naravo ustvarjalnih procesov. Algoritmi umetne inteligence lahko porajajo podobe iz besednih opisov. Študenti arhitekture so skupaj s študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje raziskovali primerjavo med človeškim in računalniškim razumevanjem arhitekturnih projektov. Zanimalo jih je, kako se intuicija in interpretacija človeka razlikujeta od delovanja umetne inteligence, ki projekte analizira le na podlagi besednih opisov. V procesu so z algoritmi umetne inteligence ustvarili 99 novih podob, ki pa ne bi nastale brez začetne človeške ustvarjalne moči. Prijazno vabljeni, da se udeležite tudi odprtja razstave Od besede do podobe, ki bo 8. februarja 2024, ob 19. uri v Mali galeriji Banke Slovenije.