Redna posvetovanja z misijo Mednarodnega denarnega sklada

18.01.2024 / Sporočilo za javnost

Redna posvetovanja z misijo Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v skladu s 4. členom Statuta MDS potekajo do 30. januarja 2024. Ob zaključku bodo predstavljene tudi prve ugotovitve misije.

Namen posvetovanj je pregled zadnjih gospodarskih gibanj, delovanja finančnega sektorja in bančnega sistema ter izzivov za prihodnje. Med prioritetnimi področji v okviru letošnjih posvetovanj se izpostavljajo tudi ključni vzvodi rasti in določanje meje produktivnosti v posameznih gospodarskih sektorjih, trg dela, tveganja, povezana s podnebnimi spremembami, ter pogled na prihodnje izzive Slovenije. Na podlagi pogovorov z vsemi vključenimi institucijami bo v naslednjih mesecih pripravljeno poročilo za Slovenijo s pogledi in priporočili MDS o ustreznih finančnih, fiskalnih in strukturnih politikah za Slovenijo.

Vodja misije za Slovenijo Donal McGettigan in člani misije Rossen Alexandrov Rozenov, Magali Pinat, Saioa Armendariz in Dmitriy Kovtun se bodo v okviru posvetovanj srečali s predstavniki Banke Slovenije, Ministrstva za finance RS, drugih resornih ministrstev, UMAR, Fiskalnega sveta, GZS, Združenja delodajalcev, Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ZPIZ, Državnega zbora RS, Združenja bank Slovenije, izbranih poslovnih bank, sindikatov ter predstavniki zavarovalniškega sektorja.

Vodja misije Donal McGettigan bo prve ugotovitve misije ob zaključku posvetovanj skupaj s Klemnom Boštjančičem, ministrom za finance, in Boštjanom Vasletom, guvernerjem Banke Slovenije, predstavil 30. januarja 2024, ob 13.30, na novinarski konferenci v prostorih Banke Slovenije.