Public competition for design of occasional coins

10/05/2022 / Press release

V Banki Slovenije bomo v skladu z odločitvijo Vlade RS v prihodnjem letu izdali tri priložnostne kovance – tako spominske kot tudi zbirateljske. Z zbirateljskimi bomo obeležili 110. obletnico rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja in državni praznik dan slovenskega športa, s spominskimi pa 150. obletnico rojstva slovenskega matematika Josipa Plemlja.

V ta namen razpisujemo javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev omenjenih priložnostnih kovancev.

Prejete likovne rešitve bo pregledala Komisija za izdajo priložnostnih kovancev, ki bo izbrala najustreznejše. Rok za oddajo likovnih rešitev, s katerimi se obeležijo trije dogodki, je 14. november 2022. Razpis natečaja je objavljen v razglasnem delu Uradnega lista RS (30. september 2022) in na povezavi, kjer se nahaja tudi natečajna dokumentacija.

Naj ob tem spomnimo, da smo v letošnjem letu že izdali priložnostne kovance ob treh dogodkih, in sicer spominski kovanec ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, zbirateljski kovanec ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame in skupni spominski kovanec vseh držav evrskega območja ob 35. obletnici programa študentske izmenjave Erasmus.

Pregled vseh izdanih kovancev po letih in ostale zanimivosti s področja numizmatike najdete na povezavi.