Bankovci obarvani s črnilom (IBNS)

Inteligentni sistemi za nevtralizacijo bankovcev (IBNS) se uporabljajo v protiropnih napravah, kot na primer v bankomatih ali pri prenosih in transportu bankovcev v varnostnih kovčkih. Njihov namen je preprečiti krajo ali nepooblaščen dostop do bankovcev. Ko pride do poskusa ali dejanskega ropa, se bankovci namerno poškodujejo na način, da postanejo neuporabni kot plačilno sredstvo, na njih pa trajno ostane črnilo. Takšno delovanje zmanjšuje tveganje za trgovce, banke in druge profesionalne uporabnike gotovine, da postanejo žrtve kriminalnih dejanj, ter prispeva k večji varnosti in zaupanju v sistem upravljanja bankovcev.


Kako prepoznati bankovce, poškodovane z IBNS?

Znotraj IBNS se uporabljajo različne tehnologije. Med najpogostejšimi je uporaba sistemov, ki aktivirajo razprševanje črnila na bankovce, manj pogosti pa so sistemi, ki bankovce zlepijo skupaj.


Bankovci obarvani s črnilom

Uporaba črnila pri IBNS zagotavlja, da so bankovci, obarvani zaradi aktivacije IBNS, enostavno prepoznavni. Varnostna črnila, ki jih tovrstni sistemi uporabljajo, se razlijejo in absorbirajo v papir bankovcev. Običajno so robovi bankovcev najbolj obarvani, pri čemer se barva postopoma širi proti sredini bankovca in ustvarja značilen vzorec (učinek valovanja). Originalne barve najpogosteje uporabljenih varnostnih črnil so vijolična, zelena, modra, rdeča ali črna.  

Včasih storilci kaznivega dejanja poskušajo oprati bankovce, vendar so takšni poskusi običajno neuspešni. Uporabljajo kemikalije, ki naj bi odstranile varnostno črnilo, vendar se ta običajno le zmanjša ali spremeni v drugo barvo. Posledica poskusa odstranitve varnostnega črnila pa je pogosto poškodovanje zaščitnih elementov, ki so vgrajeni v bankovec, kar zmanjšuje tudi možnost preverjanja pristnosti bankovca.

Obarvani bankovci, ki so posledica aktivacije IBNS, imajo prepoznavno barvo in vzorec obarvanja. Takšnih bankovcev nikoli ne sprejemajte, saj so najverjetneje ukradeni.

Nekaj fotografij bankovcev, ki so obarvani s črnilom:


Zlepljeni bankovci

Nekateri IBNS sistemi temeljijo na uporabi močnega in trajnega lepila, ki združi bankovce v enoten kos. Posamezne bankovce je nemogoče odlepiti, ne da bi jih raztrgali na majhne koščke, kar preprečuje njihovo nadaljnjo uporabo kot plačilno sredstvo.

Fotografija bankovcev, ki so zlepljeni z lepilom:


Pogosta vprašanja

Ali so vsi obarvani bankovci ukradeni?

Ne. Če so na bankovcu prisotni manjši madeži ali packe, ki se ne nahajajo na robovih, in če so robovi bankovca nepoškodovani, je verjetno, da ti madeži niso posledica aktivacije IBNS sistema.

Primeri madežev na bankovcih, ki niso posledica sprožitve IBNS sistema:


Kaj naj storim, če mi nekdo ponudi obarvane ali pobeljene bankovce?

Takšne bankovce zavrnite in zahtevajte druge. Obarvane ali pobeljene bankovce mora zakoniti lastnik sam prinesti v menjavo v Banko Slovenije. Obarvanost bankovcev namreč lahko nakazuje, da so bili vpleteni v kaznivo dejanje, pri katerem se je aktiviral IBNS sistem in povzročil poškodbe na bankovcih. Prav tako bodite previdni pri pobeljenih bankovcih, saj lahko to kaže na poskus odstranitve madežev, ki so nastali zaradi aktivacije IBNS sistema.


Kaj naj storim, če sem sprejel obarvane bankovce?

Bankovce odnesite v Banko Slovenije in pojasnite, kako ste jih dobili. V Banki Slovenije bomo preverili ali so bili bankovci obarvani preko IBNS sistema.

  • Če se izkaže, da so bili bankovci obarvani zaradi aktivacije IBNS sistema, ne boste upravičeni do zamenjave. Takšne bankovce Banka Slovenije zamenja samo na zahtevo prvotnega lastnika, ki je bil žrtev kaznivega dejanja, zaradi katerega so bankovci obarvani z IBNS sistemom. V primeru suma kaznivega dejanja bodo v nadaljnje preiskave vključene tudi pristojne oblasti (policija).
  • Če pa se izkaže, da madeži niso nastali ob aktivaciji IBNS sistema, ste upravičeni do zamenjave. Prejeli boste nove bankovce ali pa vam bo na vaš bančni račun nakazana protivrednost poškodovanih bankovcev, pod pogojem, da so bankovci pristni.


Kaj naj storim, če mi nekdo ponudi zlepljene bankovce?

Takšne bankovce zavrnite in zahtevajte druge. Zlepljene bankovce mora zakoniti lastnik sam prinesti v menjavo v Banko Slovenije. Tovrstni bankovci so se najverjetneje zlepili skupaj ob aktivaciji IBNS sistema pri poskusu ropa ali kraje.