Mediji

18.10.2021 V Banki Slovenije smo gostili razpravo Inflacija v luči epidemije – kaj lahko pričakujemo? V Banki Slovenije smo aktualno tematiko naslovili na kratki razpravi, na kateri so sodelujoči izmenjali poglede o trenutnem stanju ter prihodnjih izzivih na tem področju.
08.10.2021 30. obletnico Banke Slovenije smo obeležili s slavnostno akademijo Na predvečer obletnice rojstva tolarja, 7. oktobra 2021, je potekal osrednji dogodek ob obeležitvi 30. obletnice Banke Slovenije: slavnostna akademija v Cankarjevem domu.
08.10.2021 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke V naslednjem tednu, od 11. do 17. oktobra, bo potekalo Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in skupine Svetovne banke (SB), ki bo tokrat izvedeno v hibridnem formatu (fizični in virtualni sestanki). Hibridni program zasedanj je prilagojen razmeram, vendar ohranja običajno strukturo in obseg sestankov.
05.10.2021 Vabilo na strokovno razpravo Inflacija v luči epidemije – kaj lahko pričakujemo? Razprava bo potekala v ponedeljek, 18. oktobra, med 10. in 12. uro, v prostorih Banke Slovenije (za poslušalce bo možen tudi online dostop prek platforme Youtube).
04.10.2021 Poročilo o finančni stabilnosti: Sistemska tveganja za finančno stabilnost so se v zadnjih četrtletjih zmanjšala, vendar ostajajo povečana Ob okrevanju gospodarstva v zadnjih četrtletjih je še naprej prisotna negotovost glede nadaljnjega poteka epidemije. V teh razmerah naravnanost denarne politike ostaja izrazito spodbujevalna, pri tem pa umikamo nekatere druge ukrepe, ki smo jih ob začetnih valovih epidemije sprejeli v podporo prebivalstvu in podjetjem.
01.10.2021 Pročelje Banke Slovenije bo od danes dalje dinamičen video zaslon Oktobra bo minilo 30 let od izdaje prvih bankovcev – vrednostnih bonov – v samostojni Sloveniji. Na ta ključni mejnik bomo v Banki Slovenije med drugim opozorili s projekcijo na pročelju naše stavbe na Slovenski 35 v središču Ljubljane. Video zaslon, ki bo poleg vrednostnih bonov prikazoval tudi tolarske in evrske bankovce in kovance, bo od danes, 1. oktobra, dalje zažarel vsak dan v oktobru med 19. in 22. uro.
30.09.2021 Vabilo na novinarsko konferenco
23.09.2021 Ob 30. obletnici Banke Slovenije na voljo zlate in srebrne medalje; v prodajo tudi omejeno število medalj, izdanih ob 20. obletnici Banke Slovenije V Banki Slovenije bomo 30. obletnico ustanovitve, ki jo praznujemo letos, obeležili tudi z izdajo zlate in srebrne medalje, ki bosta v prodaji od 4. oktobra 2021. Likovna rešitev, ki so jo izbrali sodelujoči v spletni anketi, upodablja soodvisnost države in centralne banke.
15.09.2021 V prodajo paketi tečajnih evrskih kovancev z letnicami 2008, 2009 in 2010 V Banki Slovenije bomo 20. septembra dali v prodajo pakete tečajnih evrskih kovancev z letnicami 2008, 2009 in 2010. Gre za kovance, ki so bili do sedaj na voljo le v obliki numizmatičnih zbirk evrskih kovancev posameznega letnika, zdaj pa bodo naprodaj v rolicah po posameznih apoenih, združenih v pakete različnih velikosti. Za vsako letnico bodo na voljo paketi treh velikostih.
10.09.2021 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB V drugem četrtletju letošnjega leta smo v evrskem območju, še posebej pa v Sloveniji, beležili močno okrevanje gospodarske aktivnosti. To se kljub visokim tveganjem, povezanim s prihodnjim potekom epidemije, nadaljuje v tretjem četrtletju. Okrepila se je tudi inflacija, vendar pričakujemo, da se bo po postopni krepitvi do konca letošnjega leta v prihodnjem letu začela umirjati. Ob nadaljnji podpori denarne politike so razmere na finančnih trgih še naprej izjemno ugodne.
10.09.2021 V Banki Slovenije je potekalo neformalno srečanje članov Razširjenega sveta ECB Danes smo v Banki Slovenije v okviru neformalnega zasedanja Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) na delovnem kosilu gostili člane Razširjenega sveta ECB.
08.09.2021 Nagovor guvernerja na Finančnem forumu Eurofi 2021 Guverner Banke Slovenije je nagovoril udeležence Finančnega foruma Eurofi 2021, ki od 8. do 10. septembra poteka v Ljubljani.
07.09.2021 Poziv EU k izpolnitvi dogovora Basel III Evropska komisija bo jeseni objavila predlog posodobljenih pravil o kapitalski ustreznosti za banke v Evropski uniji. Banka Slovenije in mnoge druge nacionalne centralne banke ter nadzorni organi v Evropski uniji pozivajo Evropsko komisijo, naj spoštuje bistvo tega svetovnega sporazuma.
02.09.2021 V Banki Slovenije ne bomo podaljšali ukrepa omejitve razdelitev dobičkov bank in hranilnic; podobno preneha veljati tudi priporočilo za lizing družbe V Banki Slovenije smo se odločili, da ne bomo podaljšali makrobonitetnega ukrepa, s katerim smo bankam in hranilnicam v zaostrenih gospodarskih razmerah zaradi epidemije koronavirusa začasno (ko konca septembra) omejili razdelitev dobičkov. V Banki Slovenije bomo kapitalske in dividendne načrtov bank in hranilnic še naprej izvajali na individualni ravni. Podobno s koncem septembra preneha veljati tudi priporočilo za lizing družbe.
31.08.2021 Gospodarska aktivnost ob krepitvi v drugem četrtletju blizu predkrizne ravni Kljub velikim oviram v mednarodni trgovini in širitvi novih različic koronavirusa se svetovna gospodarska aktivnost še naprej hitro povečuje; še izraziteje okreva evrsko območje. Tudi v Sloveniji se je gospodarska aktivnost v drugem četrtletju letos močno povečala in se približala predkrizni ravni.
02.08.2021 Stresni testi potrjujejo stabilnost slovenskega bančnega sistema, ki izkazuje primerno kapitalsko ustreznost Banke evrskega območja izkazujejo primerno kapitalsko ustreznost, kažejo rezultati stresnih testov, ki smo jih za pomembne banke izvedli v okviru Evropske centralne banke. Rezultati testov, v katere sta bili vključeni tudi dve največji slovenski banki, nakazujejo, da banke ohranjajo visoko odpornost tudi ob neugodnem scenariju, če bi do njega prišlo. Za manjše banke in hranilnice smo primerljive teste izvedli v Banki Slovenije in ti so pokazali podobne rezultate.
27.07.2021 Vabljeni k predstavitvi svojih rešitev in analiz s področja digitalnega evra V Banki Slovenije bomo jeseni organizirali individualne sestanke s predstavniki strokovne javnosti o vsebinah, povezanih z morebitno izdajo digitalnega evra.
23.07.2021 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB Gospodarska slika v evrskem območju se je v drugem letošnjem četrtletju močno izboljšala. Zdravstvene razmere, precepljenost in sproščanje preventivnih ukrepov so privedli do široko osnovanega okrevanja. Člani Sveta ECB ocenjujemo takšna gibanja kot skladna z našimi napovedmi, tveganja pa ostajajo enakomerno razporejena. Na finančnih trgih razmere, ob znatni podpori denarne politike, ostajajo stabilne.
23.07.2021 V ECB ne bomo podaljšali priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic V Evropski centralni banki smo danes sprejeli odločitev, da ob izboljšanju gospodarske in zdravstvene slike ne bomo podaljšali do konca septembra veljavnega priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic. To pomeni, da se bomo nadzorniki po izteku priporočila konec septembra letos vrnili na ocenjevanje kapitalskih in dividendnih načrtov, kot smo ga poznali pred pandemijo.
21.07.2021 Vabljeni k sodelovanju v evropski delovni skupini za digitalni evro Vključenost predstavnikov strokovne javnosti v sooblikovanje digitalnega evra lahko pripomore k lažji uvedbi in hitrejši razširitvi uporabe digitalnega evra. V Evrosistemu smo zato ob potrditvi začetka raziskovalne faze projekta digitalni evro ustanovili tudi Tržno svetovalno skupino za digitalni evro.
16.07.2021 V Banki Slovenije smo gostili razpravo Prihodnost Evrope Razprava Prihodnost Evrope – Izzivi z vidika denarne politike in pogled državljanov je potekala v okviru dogodkov o prihodnosti Evrope in ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU. Sodelujoči so izmenjali poglede o aktualnem stanju ter prihodnjih izzivih evrskega območja.
15.07.2021 Ob umiritvi epidemije hitro povečevanje gospodarske aktivnosti; trg dela blizu predkrizne ravni V evrskem območju zgodovinsko visoke ravni nekaterih kazalnikov nakazujejo hitro oživljanje gospodarstva. Tudi v Sloveniji se gospodarska aktivnost hitro povečuje – pogoji poslovanja so se v veliki meri normalizirali, gospodarstvo pa je med lansko krizo ob izdatni finančni pomoči ohranilo veliko večino proizvodnih zmogljivosti. Z odpiranjem gospodarskih dejavnosti se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela, ki so v nekaterih kazalnikih že primerljive tistim pred krizo.
14.07.2021 Korak bližje digitalnemu evru Svet ECB je na današnji seji potrdil začetek raziskovalne faze projekta digitalni evro, ki bo trajala dve leti. Njeni izsledki bodo pomembno izhodišče za končno odločitev o izdaji digitalnega evra. Ob današnji odločitvi svoje aktivnosti na tem področju dodatno krepimo tudi v Banki Slovenije.
14.07.2021 Muzej Banke Slovenije Ste že kdaj potežkali palico iz zlata? Ali veste, kdaj in kako je tolar dobil ime? Kaj se zgodi z bankovcem, ko se ta poškoduje? Če so vas vprašanja pritegnila, vabljeni v Muzej Banke Slovenije. Ta je namenjen radovednežem vseh generacij, ki jih zanima, kako deluje centralna banka, kako je povezana v Evrosistem in kako s svojimi odločitvami vpliva na življenje posameznikov.
09.07.2021 Izjava guvernerja po seji Sveta ECB: Končana prenova strategije denarne politike ECB Guvernerji držav članic evrskega območja smo ta teden sprejeli novo strategijo denarne politike. Z njo smo prilagodili svoja ravnanja pri izpolnjevanju našega cilja, to je zagotavljati cenovno stabilnost, določili pa smo tudi, katere inštrumente bomo pri tem uporabljali. Ob tem smo v strategiji tudi predstavili, s katerimi koraki se bomo na ravni centralnih bank soočili z izzivi, ki jih predstavljajo podnebne spremembe.
08.07.2021 Prijavite najboljša magistrska in doktorska dela V Banki Slovenije se zavedamo, da je znanje pomemben element uspešnosti posameznika. Zato že od leta 1992 podeljujemo nagrade za najboljša magistrska in doktorska dela s področja ekonomije, bančništva, zavarovalništva, financ in finančnega prava. Tudi letos pozivamo vse, ki ste zagovarjali svoja dela med 1. julijem 2020 in 1. julijem 2021, k prijavi vaših nalog. Rok za prijavo je 13. avgust 2021.
01.07.2021 Vabilo na javno razpravo: Prihodnost Evrope – Izzivi z vidika denarne politike in pogled državljanov V Banki Slovenije v okviru razprav o prihodnosti Evrope in ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziramo javno razpravo z naslovom Prihodnost Evrope – Izzivi z vidika denarne politike in pogled državljanov. Potekala bo v petek, 16. julija 2021, med 10. in 12. uro. Prijava na dogodek je obvezna.
29.06.2021 Opozorilo: poskusi zlorab imena in logotipa Banka Slovenije V Banki Slovenije zadnje mesece opažamo porast nedovoljene uporaba našega imena in logotipa, in sicer za namene oškodovanja potrošnikov. Gre predvsem za nagovarjanje fizičnih oseb: kršitelji pod pretvezo, da so zaposleni v Banki Slovenije, od potrošnikov terjajo nakazila ali zahtevajo vpoglede v osebne podatke in transakcijske račune.
24.06.2021 30 let skrbi za denarno stabilnost Ustanovitev slovenske centralne banke kot samostojne monetarne institucije je bila sprejeta skupaj z ostalimi ustanovitvenimi akti na zgodovinski seji 25. junija 1991. Zato skupaj z državo v Banki Slovenije letos praznujemo 30. obletnico. V tem obdobju smo tvorno prispevali k razvoju države in sodelovali pri številnih pomembnih mejnikih za Slovenijo.
16.06.2021 Letos in prihodnje leto visoka rast gospodarske aktivnosti; negotovost glede razvoja epidemije ostaja velika V Banki Slovenije ob izboljševanju epidemiološke slike pričakujemo, da bo gospodarska rast letos dosegla 5,2 %, visoka bo ostala tudi v prihodnjem letu (4,8 %). Tako naj bi predkrizno raven BDP dosegli že v začetku prihodnjega leta. Gospodarsko rast bo spodbujalo tako domače kot tuje povpraševanje. Krepila se bo tudi inflacija, ki pa bo ostala pod srednjeročnim ciljem, tj. inflacija pod 2 %, vendar blizu te meje. V Banki Slovenije še ugotavljamo, da negotovost glede prihodnjega razvoja epidemije ostaja velika, zato smo ob pomoči strokovnjaka z zdravstvenega področja poleg osrednje napovedi pripravili tudi alternativne scenarije.
11.06.2021 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB Člani Sveta ECB smo včeraj ob ugodnejši epidemiološki sliki obravnavali izboljšano gospodarsko napoved za evrsko območje – za letos tako pričakujemo močan pospešek gospodarske aktivnosti, visoka gospodarska rast se bo nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Ob tem bo inflacija kljub letošnjemu pospešku ostala pod želeno ravnjo. Na finančnih trgih razmere ostajajo stabilne.
31.05.2021 Okrevanje gospodarstva v začetku leta; v drugem četrtletju pričakujemo močan pospešek gospodarske aktivnosti V Sloveniji se je za razliko od povprečja evrskega območja okrevanje gospodarstva začelo že v prvem letošnjem četrtletju. K temu je največ prispevalo sproščanje omejitvenih ukrepov in posledična rast precejšnjega dela prej zadrževane zasebne potrošnje. Razmere se postopoma izboljšujejo tudi na trgu dela, kjer se je rast plač ob državnih ukrepih še dodatno okrepila. V Banki Slovenije še ugotavljamo, da aktualni podatki za maj nakazujejo močan pospešek gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju letošnjega leta.
21.05.2021 Kakovostno upravljanje bank in hranilnic je ključno za zmanjševanje sistemskih težav v bančnem sistemu Ključno vlogo pri izogibanju sistemskim težavam v bančnem sistemu ima korporativno upravljanje bank in hranilnic. V Banki Slovenije med drugim ocenjujemo posamično in kolektivno primernost članov nadzornih svetov, ki imajo pri poslovanju bank in hranilnic, upravljanju tveganj in nadzoru delovanja uprave veliko odgovornost. Pri tem zasledujemo visoka merila in standarde. Vse člane obravnavamo po enakih zakonskih in regulatornih zahtevah, vključno s predstavniki delavcev, ki so v nadzornih svetih bank v skladu s slovensko zakonodajo novost.
20.05.2021 Odprtje Muzeja Banke Slovenije V Banki Slovenije letos skupaj z državo praznujemo 30. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti je zaživel tudi Muzej Banke Slovenije, ki sta ga slavnostno odprla predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in guverner Boštjan Vasle. Namen muzeja je predstaviti ključne naloge centralne banke ter njihov vpliv na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov.
19.05.2021 Donacije Banke Slovenije 2021: vabljeni k prijavi na razpis Na razpis za donacije v letu 2021 se lahko prijavijo društva, zveze društev, gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zavodi in ustanove, ki izvajajo izobraževalne, znanstvene in raziskovalne dejavnosti. Rok za prijavo je 21. junij 2021.
14.05.2021 Vabilo na otvoritev Muzeja Banke Slovenije
07.05.2021 Podaljšanje omejitve razdelitve dobičkov lizing družb Po tem ko smo v Banki Slovenije podaljšali in prilagodili ukrep omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic, smo podobne smernice s priporočilom podaljšali tudi za lizing družbe. Ob ohranjanju gospodarske in finančne negotovosti zaradi epidemije koronavirusa je namen podaljšanja priporočila ta, da lizing družbe tudi v prihodnje ohranijo čim višjo raven kapitaliziranosti. Priporočilo bo predvidoma veljalo do konca septembra.
06.05.2021 Z 12. majem bodo v prodaji zbirateljski kovanci ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona V Banki Slovenije letos načrtujemo izdajo treh serij priložnostnih kovancev – dvakrat bo šlo za zbirateljske in enkrat spominske kovance. Prvi zbirateljski kovanci bodo ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona dani v prodajo in obtok 12. maja. Jeseni načrtujemo še izdajo zbirateljskih kovancev ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije ter spominskih kovancev ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem.
05.05.2021 Neodvisna skupina pravnih strokovnjakov: Predlogi pravnih rešitev odprtih vprašanj po bančni sanaciji leta 2013 V Banki Slovenije smo zavzeli aktivnejšo vlogo pri iskanju rešitev odprtih vprašanj, povezanih s sanacijo bančnega sistema v letu 2013 in posledicah, ki so jih takratne odločitve pristojnih inštitucij imele za udeležence v tem procesu. Zaradi neuspešnih poskusov rešitve odprtih vprašanj namreč še vedno ni zagotovljeno učinkovito sodno varstvo vsem udeležencem v takratnih procesih. Neodvisna skupina zunanjih pravnih strokovnjakov za oblikovanje predlogov rešitev odprtih vprašanj, ki smo jo ustanovili v Banki Slovenije, je zaključila s svojim delom in danes predstavila ključne poudarke poročila.
04.05.2021 Vabilo na novinarsko konferenco
04.05.2021 Gospodinjstva velik del razpoložljivega prihodka lani usmerila v varčevanje in ne v potrošnjo Obsežni državni ukrepi na trgu dela, povezani s koronavirusom, so lani pomembno prispevali k ohranjanju kupne moči prebivalstva in omogočili nadaljnjo rast razpoložljivega dohodka slovenskih gospodinjstev. Ta se zlasti zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa ni močneje prelil v zasebno potrošnjo, ampak v večje varčevanje gospodinjstev. Vloge gospodinjstev so se v bankah tako povečale na rekordnih 23 milijard evrov.
23.04.2021 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB Obeti za gospodarsko rast v evrskem območju se ob vse bolj prilagojenem obnašanju podjetij in gospodinjstev izboljšujejo. V Svetu ECB ocenjujemo, da zadnji podatki tako potrjujejo naše napovedi, ki pa jih zaradi še vedno slabe epidemiološke slike spremlja velika mera negotovosti. Tudi na finančnih trgih so se razmere, ob znatni podpori spodbujevalno naravnane denarne politike, stabilizirale. V teh razmerah smo se v Svetu ECB včeraj odločili, da ohranimo do sedaj sprejete ukrepe in s tem še naprej zagotavljamo ugodne pogoje financiranja tako bančnemu kot nebančnemu sektorju in državam Evrosistema.
19.04.2021 ECB z obsežnim pregledom povečuje zanesljivost in primerljivost notranjih modelov bank Evropska centralna banka (ECB) je danes objavila rezultate ciljno usmerjenega pregleda notranjih modelov (TRIM). Velike in kompleksnejše banke navadno uporabljajo notranje modele, da bi določile nekatera tveganju prilagojena sredstva, na podlagi katerih izračunavajo svoje kapitalske potrebe. Namen pregleda je bil zagotoviti, da notranji modeli izpolnjujejo pravila in različne rezultate izračunajo samo takrat, ko se razlikujejo tveganja, na katerih temelji izračun.
16.04.2021 Poročilo o finančni stabilnosti: Poleg aktualnih tveganj, povezanih z epidemijo, se bančni sistem sooča z obsežnimi strukturnimi spremembami V razmerah epidemije koronavirusa sistemska tveganja za finančno stabilnost ostajajo povečana. Makroekonomsko tveganje ostaja visoko, a se ob vse bolj prilagojenem obnašanju podjetij in gospodinjstev postopoma zmanjšuje. S postopnim umikom obsežnih vladnih ukrepov za zaščito gospodinjstev in podjetij postaja vidnejše kreditno tveganje. Povečano ostaja dohodkovno tveganje. V publikaciji Poročilo o finančni stabilnosti ugotavljamo še, da ob dobrem izhodiščnem stanju ter hitrem in obsežnem ukrepanjem ekonomskih politik odpornost finančnega sistema na sistemska tveganja ostaja razmeroma visoka.
13.04.2021 Ob prilagojenem obnašanju podjetij in gospodinjstev kljub zaostreni epidemiološki sliki ugodni gospodarski podatki V evrskem območju so se marca obeti pred vnovičnim zaostrovanjem ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa izboljšali, pri čemer pa smo članice pred pričakovanim okrevanjem v različnih izhodiščnih položajih. V Sloveniji okrevajo vse dejavnosti, ki niso pod neposrednim vplivom ukrepov. Podatki kažejo znake zmerne, čeprav neenakomerne gospodarske rasti v prvem letošnjem četrtletju. Na trgu dela razmere pod vplivom podpornih državnih pomoči ostajajo ugodne, pri čemer so se razlike med posameznimi skupinami zaposlenih povečale. Negotovost zaradi prihodnjega razvoja epidemije ostaja velika.
12.04.2021 V Banki Slovenije opozarjamo na nujnost uporabe dolgoročno vzdržnih rešitev za kreditojemalce v težavah V Banki Slovenije ugotavljamo, da je lani sprejeti protikrizni ukrep, vezan na moratorije, dosegel svoj namen. Banke in hranilnice so namreč v obdobju njegove veljave 24 tisoč kreditojemalcem odobrile moratorije. V Banki Slovenije opozarjamo, da soočanje s posledicami koronakrize, ki traja že več kot eno leto, zahteva dolgoročno vzdržne rešitve. Ob nadaljevanju podpore denarne in fiskalne politike zato aktivnejšo vlogo pričakujemo tudi od bank.
09.04.2021 Natečaj za oblikovanje likovnih rešitev priložnostnih kovancev Banka Slovenije razpisuje javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev priložnostnih kovancev. V letu 2022 bomo namreč izdali tako spominske kot tudi zbirateljske kovance.
02.04.2021 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke V prihodnjem tednu, od 5. do 11. aprila, bo potekalo Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in skupine Svetovne banke (SB). Virtualni program zasedanj je prilagojen razmeram, vendar ohranja običajno strukturo in obseg sestankov.
26.03.2021 V kratkem možnost video elektronske identifikacije za namen sklenitve kreditnega posla tudi za nove stranke V Banki Slovenije smo prisluhnili pobudi bank in drugih dajalcev kreditov glede možnosti, da bi lahko kreditne posle na daljavo sklepali tudi s strankami, ki še niso njihovi komitenti. Do sedaj je bilo namreč to mogoče le za obstoječe komitente. V Banki Slovenije ocenjujemo, da bi ob prisotnosti dodatnega elementa preverjanja video elektronsko identifikacijo novih komitentov oz. stranke lahko dovoljevali za potrebe vpogleda v sistem SISBON pri sklepanju kreditnih poslov. V praksi bi to pomenilo, da lahko posameznik sklene kreditni posel tudi z banko ali drugimi dajalci kreditov, s katerimi doslej še ni imel poslovnega odnosa, brez osebnega obiska.
24.03.2021 Ekipa II. Gimnazije Maribor zmagovalka dijaškega tekmovanja Generacija €vro V Banki Slovenije smo tudi letos organizirali dijaško tekmovanje Generacija €vro, ki je namenjeno dijakom višjih letnikov srednjih šol. Zmagovalci že desete izvedbe tekmovanja so dijaki II. Gimnazije Maribor, ki so združili moči v ekipi Absolutne ničle pod vodstvom Lidije Kodrin. Zaradi veljavnih ukrepov smo tudi letos predstavitev zaključnih nalog izpeljali virtualno. Zmagovalna ekipa bo povabljena na zaključno slovesnost s predsednico ECB Christine Lagarde, ki bo v obliki spletnega dogodka potekala predvidoma 18. maja.
22.03.2021 Praznovanje 30. obletnice Banke Slovenije: likovni natečaj za vrtce in osnovne šole, video natečaj za srednješolce in študente V Banki Slovenije vas v sklopu svetovnega tedna denarja in ob uvodu v praznovanje 30. obletnice Banke Slovenije vabimo k sodelovanju na dveh natečajih. Likovni natečaj je namenjen vrtcem in osnovnim šolam, video natečaj srednjim šolam in fakultetam. Prijave zbiramo do 30. aprila, izdelke do 25. junija 2021.
19.03.2021 Zaključek obiska Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji Zaključujejo se redna posvetovanja z misijo Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v skladu s 4. členom Statuta MDS. Namen posvetovanj je pregled zadnjih gospodarskih gibanj, razvoja in vpliva epidemije covid-19 na gospodarstvo, delovanja finančnega sektorja in bančnega sistema ter izzivov za prihodnje. Tokrat so srečanja potekala v virtualnem formatu, in sicer od 8. do 19. marca 2021.
18.03.2021 Razprava Digitalni evro – prihodnost plačevanja? Digitalizacija je v zadnjih letih izrazito posegla na področje finančnih storitev in plačevanja, na kar se aktivno odzivamo tudi centralne banke. V zadnjih letih vse več pozornosti in naporov usmerjamo v raziskovanje in razvoj centralnobančnih digitalnih valut, ki bi lahko predstavljale nov korak v evoluciji denarja.
18.03.2021 Vabilo na novinarsko konferenco ob zaključku misije MDS
12.03.2021 Izjava guvernerja po seji Sveta ECB: Okrepljena dinamika nakupov vrednostnih papirjev za zagotavljanje ugodnih pogojev financiranja Gospodarska rast v evrskem območju bo, ob okrepljenem okrevanju v drugi polovici leta, letos znašala 4 %, ob čemer se ohranjajo visoka tveganja. Kljub okrevanju gospodarstva bodo pritiski na rast cen ostali šibki; inflacija bo ostala pod srednjeročnim ciljem in ob koncu napovednega obdobja znašala 1,4 %. Člani Sveta ECB smo bili soglasni, da je v teh razmerah ključno z zelo podporno naravnano denarno politiko zagotavljati ugodne pogoje financiranja tako bančnemu kot nebančnemu sektorju in državam Evrosistema.
10.03.2021 V povprečju za plačilne storitve namenimo 70 evrov letno V Banki Slovenije ugotavljamo, da banke opuščajo ponudbo posamičnih plačilnih storitev in prehajajo na paketno ponudbo. Glede na košarico storitev, ki smo jo oblikovali v Banki Slovenije, tipični komitent slovenske banke ali hranilnice za paket storitev nameni v povprečju 70,47 evra letno, pri čemer je razpon med najcenejšo in najdražjo banko zelo velik. To so ključne ugotovitve v primerjavi stroškov košaric plačilnih storitev za potrošnike v letu 2020.
09.03.2021 Svetovni teden denarja Vsako leto konec marca finančne ustanove obeležujemo svetovni teden denarja, ki je med drugim namenjen osveščanju o pomenu finančne pismenosti in bo letos potekal od 22. do 28. marca 2021. Tudi v Banki Slovenije smo ob tej priložnosti pripravili nekaj dejavnosti in dogodkov, na katere vas vabimo.
09.03.2021 30 let Banke Slovenije V Banki Slovenije letos, natančneje 25. junija 2021, praznujemo 30. obletnico obstoja. Obeležili jo bomo z vrsto dogodkov in aktivnosti, ki bodo namenjeni vsem javnostim. Pripravili smo posebno spletno stran, ki je posvečena pregledu glavnih aktivnosti, s katerimi bomo obeležili 30. obletnico, zgodovini, zanimivim foto vsebinam in lahkotnejšim temam. Med drugim je na voljo pregled poti, ki jo je Banka Slovenije prehodila v zadnjih 30 letih – od uvedbe lastne valute do današnjih dni.
08.03.2021 Pričenjajo se redna posvetovanja z misijo Mednarodnega denarnega sklada Danes se pričenjajo redna posvetovanja z misijo Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v skladu s 4. členom Statuta MDS. Tokrat bodo potekala v virtualnem formatu, in sicer do 19. marca 2021. Ob zaključku bodo predstavljene tudi prve ugotovitve.
05.03.2021 Do konca februarja skoraj 29.000 vlog za odlog obveznosti kreditojemalcev in za 70 mio evrov odobrenih posojil z jamstvom države V Banki Slovenije spremljamo vpliv državnih interventnih zakonov na poslovanje bank in hranilnic. Te so do konca februarja na podlagi zakona, ki omogoča odlog plačila obveznosti kreditojemalcev, prejele 28.485 vlog kreditojemalcev; večino so jih že odobrile. V tem času so odobrile tudi 1.393 vlog podjetij za nove likvidnostne kredite, povezane s koronavirusom, s skupno izpostavljenostjo 550,6 mio evrov. Od tega je bilo na podlagi zakona, ki omogoča kreditiranje podjetij z jamstvom države, odobrenih 90 posojil v skupni vrednosti 72,6 mio evrov.
04.03.2021 Plačilni sistemi v 2020: tudi v epidemiji nemoteno delovanje; posebnosti predvsem na področju kartičnih plačil Lansko leto je bilo v plačilnih sistemih v Sloveniji poravnanih malenkost več kot 240 milijonov plačil v skupni vrednosti nekaj manj kot 549 milijard evrov. Povprečno plačilo v okviru kartičnih plačilnih sistemov je znašalo nekaj manj kot 50 evrov, v okviru plačil velikih vrednosti v sistemu TARGET2-Slovenija pa okoli 485 tisoč evrov. V primerjavi s preteklimi leti so bila ob epidemiji gibanja drugačna predvsem v kartičnih plačilnih sistemih, kjer sta se vrednost in število transakcij znižala za približno desetino.
03.03.2021 Vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine v Sloveniji najnižja od uvedbe evra Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja zanemarljivo majhen. V Banki Slovenije v sodelovanju s Policijo ugotavljamo, da se je lansko leto skupna vrednost umaknjene ponarejene evrske gotovine že tretje leto zapored znižala in je tako na najnižji ravni od uvedbe evra leta 2007. Gre za posledico manjšega števila odkritih ponarejenih bankovcev – to se je samo v zadnjem letu zmanjšalo za več kot četrtino. Nasprotno se je število odkritih ponarejenih kovancev glede na leto prej povečalo za dobrih 17 %.
26.02.2021 Ob drugem valu epidemije manjši padec gospodarske aktivnosti kot ob prvem valu V Sloveniji se je ob drugem valu epidemije podobno kot v povprečju evrskega območja gospodarska rast v zadnjem lanskem četrtletju zmanjšala, vendar kljub slabšim epidemiološkim podatkom bistveno manj kot ob prvem valu epidemije. Razmere tako ostajajo nekoliko boljše kot v povprečju evrskega območja, z njimi pa tudi izhodiščni položaj za okrevanje po umiritvi epidemije.
25.02.2021 Vabilo na razpravo Digitalni evro – prihodnost plačevanja? Digitalizacija je v zadnjih letih izrazito posegla na področje finančnih storitev in plačevanja, na kar se aktivno odzivamo tudi centralne banke. Pri aktivnostih, ki jih na tem področju izvajamo v okviru Evrosistema, aktivno sodelujemo tudi v Banki Slovenije. Zato v četrtek, 18. marca 2021, organiziramo razpravo, katere cilj bo izmenjava stališč in pogledov na izzive in priložnosti, ki bi jih izdaja digitalnega evra prinesla slovenskim deležnikom. Prijave na brezplačni dogodek sprejemamo do 16. marca 2021.
18.02.2021 Ureditev na področju moratorijev Pomemben protikrizni ukrep, ki je bil ob izbruhu pandemije dogovorjen na skupni evropski ravni, je možnost odloga odplačevanja dela kredita, ki ga imajo pri finančnih institucijah najeta posamezna podjetja in prebivalci, pod za banke ugodnejšo regulatorno obravnavo.
12.02.2021 Podaljšanje in prilagoditev ukrepa omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic V Banki Slovenije smo podaljšali in prilagodili makrobonitetni ukrep, s katerim bankam in hranilnicam v zaostrenih razmerah epidemije koronavirusa začasno omejujemo razdelitev dobičkov. Ukrep bo veljal do konca septembra letošnjega leta.
11.02.2021 Vračilo dokumentov Banki Slovenije na podlagi sodbe Sodišča EU glede nedotakljivosti arhivov ECB
05.02.2021 Na prehodu v 2021 tveganja za bančni sistem ostajajo povečana; močan vpliv državnih interventnih ukrepov Na prehodu v leto 2021 ob zaostrenih gospodarskih razmerah tveganja za finančno stabilnost ostajajo močno povečana, ugotavljamo v Banki Slovenije, pri čemer posebej izpostavljamo dohodkovno in kreditno tveganje. Ob tem posebej poudarjamo, da bi bile razmere brez hitrega in obsežnega odziva ekonomskih politik bistveno slabše. Poleg ukrepov denarne politike ECB in dodatnih ukrepov Banke Slovenije na poslovanje bank tako vplivajo tudi državni interventni zakoni.
04.02.2021 Izjava guvernerja: Zaveza Evrosistema k vzdržnemu in odgovornemu investiranju v lastnih portfeljih centralnih bank Centralne banke Evrosistema se zavedamo pomena podnebnih tveganj in njihovih potencialnih finančnih tveganj. Zato smo člani Sveta ECB določili skupni okvir za družbeno odgovorno in trajnostno investiranje, ki se nanaša na lastne evrske portfelje vrednostnih papirjev centralnih bank. Te portfelje bomo centralne banke v prihodnjih dveh letih začele spremljati tudi z različnimi kazalniki družbeno odgovornega in trajnostnega investiranja.
27.01.2021 Epidemija koronavirusa se je odrazila tudi na dostopnosti podjetij do virov financiranja Podjetja ocenjujejo, da je bilo stanje na področju financiranja v lanskem letu, ki je bilo močno zaznamovano z epidemijo koronavirusa, slabše kot v preteklih letih. Anketa med podjetji, ki smo jo naredili v Banki Slovenije, je pokazala, da je bila finančna vrzel pozitivna za vse vrste podjetij, ne glede na njihovo velikost. Potrebe po virih financiranja so bile večje od njihove dostopnosti. Nadaljevanje podobnih trendov podjetja pričakujejo tudi v letošnjem letu.
22.01.2021 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB V zahtevnih razmerah pandemije koronavirusa gospodarske razmere v državah evrskega območja, tudi Slovenije, ostajajo zaostrene. V nasprotju s prvim valom, ko je močan padec beležila tudi industrija, so v trenutnem zimskem valu močno prizadete predvsem storitvene dejavnosti. Na finančnih trgih razmere ob podpori denarne politike, ki smo jo člani Sveta ECB sprejeli tekom lanskega leta, ostajajo stabilne. Tudi v Sloveniji so se pogoji zadolževanja države izboljšali, slovenskim bankam pa je omogočeno, da ohranjajo ugodne pogoje kreditiranja podjetij in prebivalstva.
19.01.2021 V času epidemije spremenjeni vzorci plačevanja potrošnikov Širjenje okužb s COVID-19 in obsežni preventivni ukrepi za njegovo zajezitev se odražajo tudi v vzorcih plačevanja potrošnikov na prodajnih mestih. V Banki Slovenije v posebni analizi ugotavljamo, da se v drugem valu epidemije pretežno ponavljajo vzorci obnašanja potrošnikov pri uporabi gotovine in plačilnih kartic iz prvega vala.
12.01.2021 Ob koncu leta ob slabi epidemiološki sliki nadaljevanje zaostrenih gospodarskih razmer Načini in uspešnost spopadanja z epidemijo vse očitneje krojijo gospodarsko aktivnost držav. Medtem ko se je v nekaterih državah (Kitajska, Indija, Brazilija, ZDA) gospodarska slika tudi ob koncu leta izboljševala, so se v večini celinskih držav Evrope razmere ponovno zaostrile. Tudi v Sloveniji so slabe epidemiološke razmere terjale ponovno zaostritev omejitvenih ukrepov, ki so v nasprotju s prvim valom, ko je močan padec beležila tudi industrija, močno prizadeli predvsem storitve.
08.01.2021 Posodobljena primerjava nadomestil, ki jih banke in hranilnice zaračunavajo potrošnikom za plačilne storitve V Banki Slovenije skrbimo, da so uporabniki plačilnih storitev čim bolje informirani o nadomestilih, ki jih ponudniki plačilnih storitev zaračunavajo za plačilne storitve. Z namenom, da bi bila ocena stroškov plačilnih storitev za uporabnike čim bolj enostavna, smo prenovili spletni pregled tovrstnih nadomestil. Prenovljeni pregled potrošniku omogoča primerjavo paketov pri posamezni banki in hranilnici ter med njimi.
07.01.2021 Finančno opismenjevanje v Banki Slovenije V Banki Slovenije že nekaj let organiziramo programe finančnega opismenjevanja, ki zajemajo zelo širok spekter izobraževanja s poudarkom na mladih. Dejavnosti tako obsegajo izobraževalne dneve banke Slovenije, na katerih letno gostimo približno 900 pretežno šolajočih se otrok in mladostnikov, izdelavo lastnih izobraževalnih gradiv, tekmovanje Generacija €uro, namenjeno predvsem srednješolcem, ter številne druge dejavnosti, s katerimi javnost seznanjamo z našim delovanjem in ekonomskimi oziroma finančnimi temami.
23.12.2020 Prenovljena podstran Podatkovne serije
21.12.2020 Investicije in njihovo financiranje v Sloveniji – vabilo na spletni dogodek Skromna rast investicijske dejavnosti, ki smo jo v Sloveniji beležili od leta 2016 dalje, je bila zaradi razmer, vezanih na pandemijo koronavirusa, prekinjena. V Banki Slovenije skupaj z Evropsko investicijsko banko organiziramo kratko spletno razpravo, na kateri bodo domači in tuji strokovnjaki razpravljali o prioritetnih področjih in izzivih, ki bi jih morali v Sloveniji nasloviti z investicijsko dejavnostjo.
17.12.2020 Komentar današnje sodbe Sodišča EU V Banki Slovenije ugotavljamo, da odločitev potrjuje pravilnost stališč, ki smo jih zastopali v dosedanjih postopkih. Ob tem pa ponovno poudarjamo, da postopki, vezani na bančno sanacijo, že vrsto let bremenijo poslovanje Banke Slovenije, krnijo pa tudi ugled države v mednarodni skupnosti. Zato smo začeli z aktivnostmi, ki bodo prispevale k zagotovitvi pravnega varstva udeležencev takratnih postopkov ter bodo skladne s slovenskim pravnim redom in pravom EU.
15.12.2020 Letos močan upad gospodarske aktivnosti, v prihodnjem letu 3,1-odstotna rast V Banki Slovenije pričakujemo, da se bo v Sloveniji zaradi vpliva pandemije koronavirusa gospodarska rast letos močno znižala (za 7,6 %), v prihodnjem letu pa pričakujemo njeno okrevanje (za 3,1 %). V danes objavljeni napovedi gospodarskih gibanj poudarjamo, da bo njena uresničitev odvisna predvsem od uspešnosti implementacije cepiva. Krčenje gospodarske aktivnosti močno blažijo spodbujevalni ukrepi ekonomskih politik – brez njih bi bil letošnji upad gospodarske aktivnosti globlji za tretjino.
15.12.2020 Podelili smo nagrade petim doktorskim in magistrskim delom
14.12.2020 Zbirateljski in spominski kovanci 2020 v prodajo 23. decembra Kot običajno bodo tudi letos izšli zbirateljski in spominski kovanci ter drugi numizmatični izdelki z letnico 2020. Zbirateljski kovanci bodo letos posvečeni 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, spominski pa 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča.
14.12.2020 Vabilo na novinarsko konferenco
11.12.2020 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB V evrskem območju bomo v zahtevnih razmerah pandemije koronavirusa letos zabeležili velik padec gospodarske aktivnosti, prihodnje leto pričakujemo okrevanje. Člani Sveta ECB smo se včeraj seznanili tudi z napovedmi inflacije: ta bo v naslednjih mesecih ostala nizka, po koncu pandemije pa pričakujemo njeno povišanje. V teh okoliščinah smo se odločili, da ohranimo izrazito spodbujevalno naravnano denarno politiko, in prilagodili naše ključne ukrepe, sprejete v začetku krize.
10.12.2020 Komentar Banke Slovenije danes objavljenega poročila Računskega sodišča RS Računsko sodišče RS je danes objavilo poročilo o izvajanju nadzorstvene funkcije Banke Slovenije, ki se nanaša na obdobje bančne sanacije v letih 2013 in 2014. V Banki Slovenije ugotavljamo, da poročilo presega pristojnosti Računskega sodišča RS in posega v neodvisnost Banke Slovenije. Zato smo že pred časom vložili zahtevo za presojo ustavnosti zakonskih določb, ki Računskemu sodišču RS omogočajo nadzor nadzorniških praks Banke Slovenije. Do odločitve Ustavnega sodišča RS danes objavljenega poročila podrobneje tako ne bomo komentirali.
09.12.2020 Bančni sistem v razmerah pandemije koronavirusa V zahtevnih razmerah pandemije koronavirusa se evrsko in tudi slovensko gospodarstvo sooča s padcem gospodarske aktivnosti. Poslovni rezultat bančnega sistema se ob teh razmerah poslabšuje; bančni sistem sicer še posluje z dobičkom, za prihodnje leto in v letih, ki sledijo, pa pričakujemo poslabšanje kvalitete kreditnih portfeljev in večji pritisk na dobičkonosnost bank.
08.12.2020 V Sloveniji na voljo čezmejna takojšnja plačila Od včeraj je tudi v Sloveniji v uporabi vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih. Njena bistvena prednost je, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih tudi čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Za takojšnja plačila velja, da po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme praktično takoj oz. v največ desetih sekundah, ne glede na dan ali uro. Infrastrukturi sta se zaenkrat pridružili dve slovenski banki.
02.12.2020 73 % nakupov še vedno opravimo z gotovino; pandemija vpliva na plačilne navade Gotovina ostaja največkrat uporabljen plačilni instrument, kaže študija o plačilnih navadah potrošnikov (SPACE), ki jo je danes objavila Evropska centralna banka. Leta 2019 je bilo v povprečju evrskega območja 73 % vseh transakcij potrošnikov na fizičnih prodajnih mestih in med posamezniki opravljenih z gotovino, 24 % pa s kartico. Posebna anketa o vplivu pandemije koronavirusa je pokazala, da je aktualna zdravstvena kriza trend upadanja uporabe gotovine nekoliko pospešila.
30.11.2020 Gospodarska rast v letošnjem tretjem četrtletju ugodna; v zadnjem delu leta ponovno pričakujemo njen upad Po sprostitvi najstrožjih omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa se je gospodarska rast v tretjem letošnjem četrtletju pričakovano močno povišala. Izboljšanje razmer je beležila velika večina dejavnosti, moč okrevanja pa je znotraj četrtletja že začela slabeti. V Banki Slovenije pričakujemo, da bomo ob ponovni zaustavitvi javnega življenja v zadnjem letošnjem četrtletju ponovno beležili precejšen izpad aktivnosti, a manj izrazit kot ob prvem valu epidemije.
25.11.2020 V zadnjem četrtletju ponovno poslabšanje gospodarskih razmer, ki pa bo nekoliko manjše od pomladanskega V evrskem območju so se na začetku zadnjega letošnjega četrtletja gospodarske razmere začele ponovno poslabševati. V Banki Slovenije pričakujemo, da bo ob ponovni zaustavitvi javnega življenja v številnih članicah izpad aktivnosti v letošnjem zadnjem četrtletju precejšen, a ne tako izrazit kot v letošnjem drugem četrtletju. Znižujejo se tudi napovedi rasti za leto 2021. Podobno se ponovno zaostrujejo tudi gospodarske razmere v Sloveniji, okrevanje na trgu dela se je ustavilo.
25.11.2020 Banka Slovenije je v okviru prenove strategije ECB prisluhnila predstavnikom civilne družbe V Banki Slovenije smo v okviru prenove strategije Evropske centralne banke danes pripravili razpravo z naslovom ECB vas posluša. Prisluhnili smo stališčem dvanajstih predstavnikov civilnodružbenih organizacij in gospodarstva. Ti so izpostavili predvsem potrebo po enotnih pogojih dostopa do finančnih storitev, odnosu do trajnostnega načina življenja in digitalizaciji bančništva. Posvetili so se tudi nujnosti komunikacije centralnih bank s splošno javnostjo in večjemu pomenu finančnega izobraževanja v šolskem sistemu.
18.11.2020 Pričelo se je dijaško tekmovanje Generacija €vro V Banki Slovenije bomo tudi letos v Sloveniji organizirali dijaško tekmovanje Generacija €vro, ki je namenjeno dijakom višjih letnikov. Tekmovanje se pričenja danes, v sredo, 18. novembra, s spletnim kvizom, sestavljenim iz vprašanj o monetarni politiki, Evropski centralni banki in Evrosistemu. Zaključek bo spomladi prihodnje leto, predvidoma aprila ali maja, ko se bo zmagovalna ekipa skupaj z mentorjem udeležila zaključne slovesnosti v Evropski centralni banki. Prijave so možne preko spletne strani Generacija €vro.
16.11.2020 ECB vas posluša - Razprava Banke Slovenije v okviru prenove strategije ECB Člani Sveta ECB so pričeli s pregledom strategije denarne politike, ki se bo predvidoma končal tekom prihodnjega leta. Pri tem je vidno mesto namenjeno vključevanju strokovne javnosti, civilne družbe in državljanov. V ta namen bomo centralne banke organizirale serijo dogodkov pod krovnim naslovom Evrosistem vas posluša. Razprava Banke Slovenije v okviru prenove strategije ECB bo potekala v sredo, 25. novembra 2020, med 10. in 12. uro, in sicer v spletni izvedbi. K aktivni udeležbi vabimo predstavnike civilnodružbenih organizacij.
11.11.2020 Izbrali ste likovno rešitev za medaljo ob 30. obletnici Banke Slovenije V Banki Slovenije bomo 30. obletnico ustanovitve, ki jo praznujemo prihodnje leto, obeležili tudi z izdajo zlate in srebrne medalje. V spletnem glasovanju je bila izbrana likovna rešitev, ki upodablja soodvisnost države in centralne banke, pri čemer v ospredje postavlja točko. Na sprednji strani medalje 30 točk predstavlja rast Banke Slovenije skozi omenjeno obdobje, na zadnji strani pa so točke prerazporejene v podobo Republike Slovenije. Medalje, za katere je zanimanje tudi med numizmatiki, bodo v prodaji predvidoma od junija 2021 na blagajni Banke Slovenije.
09.11.2020 Opozorilo uporabnikom bančnih storitev glede Golden Banque
05.11.2020 Banka Slovenije članica mednarodne Mreže za ozelenitev finančnega sistema V Banki Slovenije smo se pridružili t. i. Mreži za ozelenitev finančnega sistema (Network for Greening the Financial System – NGFS). Ustanovljena je bila predvsem z namenom poglabljanja znanja in spodbujanja dobrih praks na področju zelene ekonomije in zelenih financ. Za to smo se odločili, ker se zavedamo, da podnebna tveganja postajajo vse bolj pomembna tudi z vidika finančne stabilnosti. Ob tem v Banki Slovenije v posebni analizi ugotavljamo, da je podnebna občutljivost kreditnega portfelja bank v Sloveniji zmerna.
30.10.2020 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB Člani Sveta ECB smo tekom leta sprejeli številne vzpodbude denarne politike, za katere smo včeraj ocenili, da tudi v zaostrenih razmerah še v zadostni meri zagotavljajo podporo gospodarstvu v evrskem območju. Razmere bomo ponovno proučili na decembrski seji, ko bodo pripravljene tudi nove napovedi gospodarskih gibanj, in prilagodili naše ukrepe, kot bodo narekovale razmere.
26.10.2020 Do sredine oktobra dobrih 24.000 vlog za odlog plačila kreditne obveznosti; podjetjem 390 mio evrov likvidnostnih kreditov Marca je stopil v veljavo zakon, ki omogoča odlog plačila obveznosti kreditojemalcev. Do sedaj so banke prejele 24.622 vlog kreditojemalcev. Kar tri četrtine vlog je bilo vloženih v prvem mesecu veljave zakona, nato se je njihovo število skladno z razmerami počasi stabiliziralo.
21.10.2020 Gospodarsko okrevanje izgublja zagon; na trgu dela razmere ob ukrepih še ugodne Gospodarsko okrevanje v evrskem območju v jesenskih mesecih izgublja zagon zaradi vse naglejšega poslabševanja epidemioloških razmer. Ob tem v Banki Slovenije ugotavljamo, da bi bila kriza v evrskem območju še bistveno globlja brez hitrega in obsežnega odziva ekonomskih politik. Zelo podobne razmere beležimo tudi v Sloveniji, kjer se v zadnjih tednih obeti hitro poslabšujejo. V publikaciji Gospodarska in finančna gibanja poudarjamo še, da razmere na trgu dela ob vplivu intervencijskih ukrepov države ostajajo zaenkrat še solidne.
20.10.2020 V okviru pregleda strategije denarne politike serija razprav Evrosistem vas posluša Člani Sveta ECB so pričeli s pregledom strategije denarne politike, ki se bo predvidoma končal tekom prihodnjega leta. Pri tem je vidno mesto namenjeno vključevanju strokovne javnosti, civilne družbe in državljanov. V ta namen bomo centralne banke organizirale serijo dogodkov pod krovnim naslovom Evrosistem vas posluša. Prvi dogodek bosta v organizaciji ECB 21. oktobra 2020 gostila predsednica ECB Christine Lagarde in glavni ekonomist ECB Philip R. Lane. Dogodek v drugi polovici novembra načrtujemo tudi v Banki Slovenije.
12.10.2020 Izjava guvernerja: Nadaljnji koraki Banke Slovenije pri iskanju rešitev odprtih vprašanj po bančni sanaciji leta 2013 Od sanacije bančnega sistema v letu 2013 v Sloveniji poteka razprava o takratnih odločitvah Banke Slovenije in o posledicah, ki so jih imele za udeležence v tem procesu. Zaradi neuspešnih poskusov rešitve odprtih vprašanj sem se odločil za aktivnejšo vlogo Banke Slovenije. Na mojo pobudo bo začela z delovanjem neodvisna skupina pravnih strokovnjakov, katere cilj bo oblikovanje predlogov za celovito ureditev odprtih vprašanj.
11.10.2020 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke V tednu od 12. do 18. oktobra poteka Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in skupine Svetovne banke (SB), ki bo tokrat izvedeno v virtualnem formatu. Virtualni program zasedanj je prilagojen razmeram, vendar ohranja običajno strukturo in obseg sestankov.
09.10.2020 Izjava za javnost Aktivnosti Banke Slovenije glede odprtih vprašanj po bančni sanaciji leta 2013.
08.10.2020 Hitrejši način izmenjave informacij o zadolženosti poslovnih subjektov V Banki Slovenije smo prenovili sistem izmenjave informacij o zadolženosti poslovnih subjektov SISBIZ. Nov sistem od 1. oktobra dalje prinaša dve ključni spremembi: (i) podatki in informacije se v sistemu SISBIZ posodabljajo takoj in ne več enkrat mesečno; (ii) člani sistema so po novem tudi leasing družbe in drugi ponudniki kreditiranja na območju Slovenije ter ne več samo banke ter hranilnice.
06.10.2020 Poročilo o finančni stabilnosti: Sistemska tveganja za finančno stabilnost so se močno povečala Tveganja za finančno stabilnost so se zaradi pandemije Covid-19, ki predstavlja izjemen šok za naše in svetovno gospodarstvo, močno povečala. Ob visokem tveganju za finančno stabilnost, ki izhaja iz poslabšanega makroekonomskega okolja, v Banki Slovenije izpostavljamo tudi povečano dohodkovno in kreditno tveganje v bankah, saj so se pogoji njihovega poslovanja močno zaostrili.
02.10.2020 Vabilo na novinarsko konferenco Predstavitev stanja v slovenskem finančnem sistemu.
25.09.2020 Glasujte za likovno rešitev za medaljo ob 30. obletnici Banke Slovenije Prihodnje leto bo Banka Slovenije praznovala 30. obletnico ustanovitve. Obletnico bomo med drugim zaznamovali tudi z izdajo zlate in srebrne medalje. Ker želimo obletnico praznovati z državljankami in državljani, k soustvarjanju medalje vabimo tudi širšo javnost.
31.08.2020 Obsežen padec gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju; prvi podatki nakazujejo okrevanje v nadaljevanju leta Padec gospodarske aktivnosti je bil v drugem četrtletju, v času največjega širjenja virusa in posledično najobsežnejših preventivnih ukrepov za zajezitev pandemije, po pričakovanjih visok.
27.07.2020 V Banki Slovenije smo v prvi polovici leta prejeli 24 prijav kršitev v sistem obveščanja
20.07.2020 Mobilna aplikacija Moj SISBON omogoča vpogled v podatke o vaši zadolženosti kjerkoli in kadarkoli Banka Slovenije upravlja sistem izmenjave informacij o zadolženosti fizičnih oseb SISBON. Po novem je vpogled v podatke o vaši zadolženosti možen tudi prek mobilne aplikacije Moj SISBON.
17.07.2020 Banke podeljujejo kredite podjetjem za namene soočanja s covidkrizo; prva posojila tudi po jamstveni shemi Zaradi izbruha virusa in preventivnih ukrepov za zajezitev nadaljnjega širjenja so se gospodarske razmere marca zelo zaostrile in aprila dosegle dno. Ob koncu drugega četrtletja so se začeli kazati spodbudnejši znaki, obeti pa ostajajo ugodnejši.
17.07.2020 Prijavite se za kadrovsko štipendijo Banke Slovenije Za prihajajoče šolsko leto 2020/21 razpisujemo kadrovske štipendije za študente magistrskih študijskih programov 2. stopnje s področja poslovne informatike, finančne matematike, ekonomije, bančno-finančne smeri, prava in sorodnih smeri.
10.07.2020 30 let Banke Slovenije: javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev medalje V Banki Slovenije prihodnje leto praznujemo 30. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti bomo izdali zlato in srebrno medaljo. V ta namen razpisujemo javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev medalje, na katerem vabimo k sodelovanju tako strokovno kot splošno javnost. Natečaj se zaključi 7. septembra 2020.
08.07.2020 Padec gospodarske aktivnosti najmočnejši aprila; trg dela pod močnim vplivom interventnih ukrepov V Sloveniji je bil po pričakovanjih padec domače gospodarske aktivnosti po kratkoročnih kazalnikih najmočnejši aprila; obeti za drugo polovico leta so ugodnejši. V Banki Slovenije v zadnji publikaciji Gospodarska in finančna gibanja ugotavljamo še, da so se razmere na trgu dela, ki so sicer še pod močnim vplivom državnih interventnih ukrepov, precej poslabšale.
07.07.2020 Zaostrene razmere zaradi koronavirusa se odražajo tudi v poslovanju bank Bančni sistem posluje v zaostrenih razmerah zaradi širjenja epidemije Covid-19 in pod vplivom obsežnih preventivnih ukrepov za njeno zajezitev (angl. lockdown), kar se odraža tudi v poslovanju bank.
03.07.2020 V prvih treh mesecih 23.700 vlog za odlog plačil obveznosti kreditojemalcev V Banki Slovenije ugotavljamo, da so banke v prvih treh mesecih veljave zakona prejele 23.700 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,6 % vseh kreditov. Veliko večino, kar tri četrtine vseh doslej prejetih vlog, so banke prejele v prvem mesecu veljave zakona.
30.06.2020 V juniju manjši padec inflacije; velika negotovost glede gibanja cen v prihodnjih mesecih Sprostitev ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa in ponovni zagon večjega dela gospodarske aktivnosti sta se junija odražala v manjšem padcu cen življenjskih potrebščin kot v preteklih dveh mesecih. Ob nedavnem poslabšanju epidemiološke slike in ponovni uvedbi nekaterih ukrepov ostaja gibanje cen življenjskih potrebščin v prihodnosti negotovo.
24.06.2020 Uvodni nagovor namestnika guvernerja Primoža Dolenca na Bančni konferenci Namestnik guvernerja Primož Dolenc je v nagovoru udeležencem Bančne konference predstavil ukrepe Banke Slovenije in ECB za odpravo posledic epidemije Covid-19.
23.06.2020 Plačilne storitve bank in hranilnic lani večinoma dražje Nadomestila za plačilne storitve bank in hranilnic so bila 31. 12. 2019 glede na leto prej višja v 16 od 21 preučevanih segmentov. Za fizične osebe so bila nadomestila v povprečju višja za 3,75 %, za pravne osebe pa za 2,48 %.
22.06.2020 Koronakriza se je odrazila tudi na vzorcih plačevanja in uporabi gotovine Razmere izrazitih padcev ekonomskih kazalnikov zaradi širjenja epidemije Covid-19 in obsežnih preventivnih ukrepov za njegovo zajezitev so se odrazile tudi v kontekstu delovanja plačilnih sistemov in oskrbe trga z gotovino. Zato smo v Banki Slovenije izvedli analizo učinkov epidemije Covid-19 na vzorce plačevanja in uporabo gotovine.
18.06.2020 Banke v zaostrenih gospodarskih razmerah s slabšim poslovnim izidom Slovenski bančni sistem posluje v razmerah izrazitih padcev ekonomskih kazalnikov zaradi širjenja epidemije Covid-19 in obsežnih preventivnih ukrepov za njeno zajezitev. V publikaciji Mesečna informacija o poslovanju bank ugotavljamo, da se na strani naložb razmere odražajo v umiritvi rasti kreditne aktivnosti; zmanjšala so se posojila tako gospodinjstvom kot podjetjem.
18.06.2020 Prijavite najboljša magistrska in doktorska dela Na razpis se lahko prijavite tisti, ki ste ali še boste zagovarjali svoja dela med 1. julijem 2019 in 1. julijem 2020. Rok za prijavo je 31. avgust 2020. Nagrajenih bo sedem del; doktorati bodo prejeli nagrado v višini 3000 evrov, magisteriji pa 1500 evrov.
14.06.2020 Aprila se je nadaljeval velik upad blagovne in storitvene menjave Po podatkih plačilne bilance za prve štiri mesece letošnjega leta se kaže velik upad ravni blagovne in storitvene menjave glede na enako obdobje lanskega leta. K temu so bistveno prispevali marca uvedeni tuji in domači ukrepi za omejitev pandemije koronavirusa.
10.06.2020 Ekipa Škofijske gimnazije zmagovalka dijaškega tekmovanja Generacija €uro V Banki Slovenije smo danes razglasili zmagovalce dijaškega tekmovanja Generacija €uro, ki ga članice ECB izvajamo že deveto leto zapored. Namenjeno je spodbujanju mladih k spoznavanju tem s področja monetarne politike ter delovanja ECB in Evrosistema. Letos je sodelovalo 28 ekip iz 11 različnih šol.
10.06.2020 ECB poroča o napredku držav EU pri sprejemanju eura
08.06.2020 Po letošnjem krčenju gospodarske aktivnosti v prihodnjih dveh letih stabilizacija razmer V Banki Slovenije pričakujemo, da se bo gospodarska aktivnost letos izrazito skrčila, v prihodnjih dveh letih pa naj bi se razmere stabilizirale. Po osnovnem scenariju tako letos pričakujemo 6,5-odstoten padec BDP, v naslednjih dveh letih pa ponovno vrnitev rasti, in sicer za 4,9 % oziroma 3,6 %. Na trgu dela v letošnjem letu pričakujemo močno poslabšanje razmer, v prihodnjih dveh letih pa postopno okrevanje.
05.06.2020 Monetarna seja Sveta ECB: izjava guvernerja Boštjana Vasleta Nove napovedi gospodarskih gibanj, ki smo jih včeraj potrdili člani Sveta ECB, v osrednjem scenariju predvidevajo padec, primerljiv z veliko finančno krizo izpred desetih let. Člani Sveta smo na monetarni seji tako sprejeli dodatne ukrepe denarne politike, usmerjene v podporo gospodarskemu okrevanju in nadaljnjo zagotavljanje cenovne stabilnosti.
05.06.2020 Natečaj za oblikovanje likovnih rešitev priložnostnih kovancev Banka Slovenije razpisuje javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev priložnostnih kovancev. V letu 2021 bomo namreč izdali tako spominske kot tudi zbirateljske kovance.
01.06.2020 V prvih dveh mesecih 22.500 vlog za odlog plačil obveznosti kreditojemalcev V Banki Slovenije ugotavljamo, da so banke v prvih dveh mesecih veljave zakona prejele 22.500 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,4 % vseh kreditov. Veliko večino vlog so banke prejele v prvem mesecu veljave zakona.
29.05.2020 V maju nadaljevanje deflacije; izzivi merjenja cen v izjemnih okoliščinah Maja se je deflacija zaradi posledic epidemije nadaljevala in je znašala 1,4 %, k čemur so bistveno pripomogle nižje cene energentov. Pri tem v Banki Slovenije opozarjamo na manjšo zanesljivost podatkov o rasti cen življenjskih potrebščin v času izjemnih okoliščin koronavirusa.
27.05.2020 Dolgotrajno okrevanje posameznih dejavnosti; za nekatere kriza pomeni priložnost Svetovno gospodarstvo je v šoku, ki se odraža v zgodovinsko najizrazitejših padcih številnih ekonomskih kazalnikov. Vse torej kaže na obsežno recesijo v prvi polovici leta 2020. Tudi slovensko gospodarstvo se sooča z veliko krizo. Nekateri kazalniki so na prehodu v drugo četrtletje dosegli najnižje vrednosti, odkar so na voljo podatki. Prav tako so se močno poslabšale razmere na trgu dela.
27.05.2020 Odstopna izjava viceguvernerja Marka Bošnjaka Viceguverner Marko Bošnjak je seznanil Svet Banke Slovenije, da je v Državni zbor RS posredoval zahtevo za predčasno razrešitev s funkcije člana sveta BS. Z razrešitvijo v DZ bo prenehala tudi pogodba o zaposlitvi v BS.
22.05.2020 Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije Banke bodo mesece z začasno znižanimi dohodki, ki so posledica epidemije COVID-19, lahko izločile iz izračunavanja kreditne sposobnosti potrošnika. V Banki Slovenije smo namreč v izrednih okoliščinah spopadanja z epidemijo COVID-19 prilagodili sedaj veljavna pravila, ki določajo, da se pri izračunu letnega dohodka potrošnika upošteva dohodek v obdobju enega leta pred sklenitvijo nove kreditne pogodbe. Spremembe začnejo veljati 1. junija 2020.
20.05.2020 Omejitev razdelitve dobičkov lizing družb Po tem ko smo v Banki Slovenije pred časom sprejeli makrobonitetni ukrep o omejitvi razdelitve dobičkov bank in hranilnic, smo s priporočilom podobne smernice podali tudi lizing družbam. Namen priporočila je zagotoviti, da tudi lizing družbe ohranijo čim višjo raven kapitaliziranosti. Priporočilo bo predvidoma veljalo eno leto.
19.05.2020 Bančni sistem v krizo vstopil v dobrem stanju; poslabšanje v času krize bo odvisno od njenega trajanja in globine Zaradi razsežnosti šoka in velikega upada gospodarske aktivnosti se bo likvidnostni položaj bančnega sistema sčasoma poslabšal, pritiski na zniževanje kapitalske ustreznosti se bodo povečali. V Banki Slovenije smo za oceno pripravljenosti bančnega sistema na krizo pripravili dva scenarija.
14.05.2020 Marca velik upad storitvene menjave, segment potovanj upadel za več kot polovico V Banki Slovenije ugotavljamo, da je mednarodna menjava marca precej upadla, k čemur so bistveno prispevali marca uvedeni tuji in domači ukrepi za omejitev pandemije koronavirusa. Ker je bil upad uvoza blaga še večji od upada izvoza blaga, se je blagovni presežek dodatno okrepil. Posebej močno pa so ukrepi prizadeli storitveno menjavo, najbolj izrazito izvoz in uvoz potovanj.
14.05.2020 Objava revizijskega poročila Računskega sodišča: izjava guvernerja V Banki Slovenije v prvem odzivu na ugotovitve Računskega sodišča izpostavljamo, da se pregled poslovanja nanaša na obdobje izpred dveh do treh let oziroma na do takrat vzpostavljenih postopkov poslovanja.
11.05.2020 V prvem mesecu 22.230 vlog za odlog plačil obveznosti kreditojemalcev Banke so v prvem mesecu veljave zakona (do začetka maja) prejele 22.230 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,3 % vseh kreditov. Ob tem ocenjujemo, da bo prihodnje gibanje števila vlog za odlog plačil odvisno predvsem od možnosti ponovnega zagona gospodarstva, kot ga bodo dopuščale razmere, povezane s koronavirusom.
01.05.2020 Izjava guvernerja Boštjana Vasleta po monetarni seji Sveta ECB Ob nadaljevanju pandemije koronavirusa in številnih ukrepih, ki so jih sprejele vlade za njihovo zajezitev, se gospodarske razmere v evrskem območju močno poslabšujejo. Ob padcu BDP že v prvem četrtletju leta in pričakovanem dodatnem poslabšanju bo evrsko območje letošnje leto končalo z velikim padcem BDP.
24.04.2020 Vabljeni k prijavi na razpis Banke Slovenije za donacije v letu 2020 V Banki Slovenije z donacijami spodbujamo različne dejavnosti, ki pomembno prispevajo k uresničevanju ciljev in mandata Banke Slovenije. Prav tako se ob zavedanju naše vključenosti v širše družbeno okolje trudimo prispevati k izboljšanju pogojev za izobraževanje otrok in mladostnikov. Prijave zbiramo do vključno 18. maja 2020.
21.04.2020 V Banki Slovenije smo na novo opredelili višino nadomestila za osnovni plačilni račun V Banki Slovenije smo na novo opredelili način izračuna nadomestila za osnovni plačilni račun, pri čemer se višina nadomestila še vedno razlikuje glede na socialni položaj potrošnika. Upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo tako za osnovni plačilni računa odšteli največ 1,47 evra mesečno. Za ostale potrošnike bo lahko ta strošek po novem znašal največ 4,90 evra.
10.04.2020 Prvi razpoložljivi podatki že nakazujejo močan padec gospodarske aktivnosti Prvi gospodarski kazalci potrjujejo, da se gospodarske razmere na prehodu v drugo četrtletje v evrskem območju naglo zaostrujejo. Podobno je tudi v Sloveniji, kjer beležimo predvsem velik padec pričakovanega povpraševanja podjetij in začetek zaostrovanja razmer na trgu dela.
08.04.2020 Omejitev razdelitve dobičkov bank in hranilnic V Banki Slovenije smo sprejeli makrobonitetni ukrep, s katerimi bankam in hranilnicam začasno omejujemo razdelitev dobičkov. Namen ukrepa je ohranitev kapitala, da bo bančni sistem lažje prenesel potencialne izgube ter še naprej zagotavljal oskrbo gospodarstva in državljanov s krediti. Ukrep bo predvidoma veljal eno leto.
07.04.2020 Odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi z interventnim zakonom o obveznem odlogu plačila obveznosti kreditojemalcev V pomoč kreditojemalcem smo v Banki Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za finance RS, ki je zakon pripravilo, pripravili odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja.
02.04.2020 Sporočila, povezana s koronavirusom V Banki Slovenije razmere, vezane na koronavirus, natančno spremljamo in analiziramo že vse od pojava novega virusa. Ukrepe pripravljamo tudi v okviru ECB, pri pripravi ukrepov pa sodelujemo tako z Vlado RS kot tudi s poslovnimi bankami in drugimi institucijami.
01.04.2020 Izvajanje programa PEPP Na Svetu ECB smo 18. 3. 2020 sprejeli nov, začasni oziroma izredni program odkupov vrednostnih papirjev za čas pandemije (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) v skupnem obsegu 750 mrd EUR, kar je primerljivo s 6 % BDP evrskega območja. Nakupi v okviru novega programa so se začeli izvajati 26. 3. 2020 in bodo potekali do konca letošnjega leta.
31.03.2020 Slovensko gospodarstvo bo v boju s koronavirusom plačalo visoko ceno V Banki Slovenije ugotavljamo, da bo cena, ki jo bo plačalo slovensko gospodarstvo zaradi izbruha pandemije koronavirusa, najverjetneje presegla tisto iz zadnje svetovne finančne krize. V analizi Vpliv koronavirusa na slovensko gospodarstvo, ki jo objavljamo, smo predpostavili tri možne scenarije nadaljnjega poteka dogodkov, na podlagi katerih smo izračunali potencialni vpliv na slovensko gospodarstvo.
30.03.2020 ECB priporočilo bankam, da izplačilo dividend zadržijo vsaj do oktobra ECB je v petek sprejela priporočilo za banke, naj zaradi izrednih razmer, vezanih na koronavirus, z izplačilom dividend in kupovanjem lastnih obveznic delnic počakajo najmanj do oktobra 2020.
24.03.2020 V Banki Slovenije smo nadzorniške ukrepe ECB razširili tudi na manj pomembne banke in hranilnice Za zagotovitev enake obravnave vseh bank v slovenskem bančnem sistemu smo v Banki Slovenije ukrepe, ki so bili sprejeti na ravni ECB, razširili tudi na manj pomembne institucije, ki so pod neposrednim nadzorom Banke Slovenije.
23.03.2020 Pojasnilo kreditojemalcem po sprejemu Zakona o interventnem odlogu plačila obveznosti kreditojemalcev Zakon možnost prestrukturiranja kredita, ki je bila sedaj na voljo kot predmet dogovora med bankami in kreditojemalcem, spreminja v obvezo. Vsem, ki bodo izkazali težave zaradi izbruha krize, bodo banke morale omogočiti odlog odplačevanja.
19.03.2020 Izjava guvernerja po sinočnji seji Sveta ECB Upočasnjevanju gospodarske aktivnost zaradi posledic širjenja koronavirusa se je v zadnjih dneh pridružila še izrazita negotovost na finančnih trgih. Zato vlade posameznih držav, predvsem pa skupne mednarodne institucije intenzivno sprejemamo ukrepe za soočanje z negotovimi razmerami. Tudi člani Sveta ECB smo na sinočnjem zasedanju sprejeli dodaten nabor ukrepov, s katerimi pomagamo prebivalcem, podjetjem in državam.
18.03.2020 V Banki Slovenije vsi ključni procesi potekajo nemoteno; sodelujemo pri pripravi ukrepov za premostitev likvidnostnih težav Sodelujemo pri pripravi zakonodajnih rešitev za pomoč podjetjem, ki jih pripravlja Vlada RS, in pripravljamo rešitve za fizične osebe. V okviru ECB pa smo se na razmere že odzvali s prvim svežnjem ukrepov.
16.03.2020 Banke in hranilnice prilagajajo delovni čas Banke in hranilnice z namenom zaščite njihovih zaposlenih in strank omejujejo poslovanje večine poslovalnic.
13.03.2020 Izjava guvernerja po monetarni seji Sveta ECB Letos se je že znanim tveganjem za gospodarsko rast v evrskem območju in tudi Sloveniji pridružilo stopnjevanje negotovosti glede koronavirusa. V Banki Slovenije ocenjujemo, da bo vpliv največji v predelovalnih dejavnostih in storitvah, predvsem transportu in turizmu. Za ohranjanje ugodnih finančnih razmer v času povečane negotovosti smo člani Sveta ECB na včerajšnjem zasedanju sprejeli dodatne, začasne ukrepe. Ob tem poudarjamo, da je zaradi narave krize ključen predvsem odziv fiskalne politike.
10.03.2020 Banka Slovenije je seznanjena z odločitvijo Ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja ZPSVIKOB Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje celega Zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB) do končne odločitve. Na podlagi te odločitve so prekinjeni vsi pravdni postopki, v tem času tudi ne teče zastaranje odškodninskih terjatev in ne teče rok za vložitev tožbe.
09.03.2020 Podjetja dostopnost do finančnih virov še naprej ocenjujejo pozitivno V zadnjih letih podjetja poročajo o povečanju potreb po financiranju, hkrati pa se je nekoliko manj izboljšala dostopnost do financiranja.
05.03.2020 Plačilni sistemi v 2019: povprečni dvig na bankomatu in kartično plačilo znašala približno 50 evrov Lansko leto je bilo v plačilnih sistemih v Sloveniji poravnanih nekaj manj kot 250 milijonov plačil v skupni vrednosti okoli 444 milijard evrov, kar je primerljivo s preteklimi leti. Povprečno plačilo v okviru kartičnih plačilnih sistemov je v lanskem letu znašalo okoli 50 evrov, v okviru plačil velikih vrednosti v sistemu TARGET2-Slovenija pa okoli 360 tisoč evrov.
04.03.2020 Razprava o odprtem bančništvu S ciljem, da Slovenija postane in ostane del globalnih trendov na področju sodobnih finančnih storitev, smo na Banki Slovenije gostili razpravo z naslovom Odprto bančništvo: odgovor na zahteve sodobnih uporabnikov plačilnih storitev.
28.02.2020 Ključni dejavnik sicer šibkejše rasti ostaja zasebna potrošnja V zadnjem lanskem četrtletju se je nadaljevalo ohlajanje domače gospodarske rasti, kar je bila predvsem posledica zmanjšanja investicij in umiritve mednarodne menjave. Ključni dejavnik rasti ostaja zasebna potrošnja, ki jo poganjajo rekordno ugodne razmere na trgu dela in nadaljnja krepitev kupne moči gospodinjstev.
24.02.2020 V okviru pregleda strategije denarne politike serija razprav Evrosistem vas posluša Pričel se je postopek pregleda strategije denarne politike, ki naj bi se predvidoma končal do konca letošnjega leta. Članice Evrosistema bomo organizirale serijo dogodkov pod krovnim naslovom Evrosistem vas posluša, na katerih bomo prisluhnile mnenjem državljanov, akademikov, članov parlamenta in civilnodružbenih organizacij.
21.02.2020 Banka Slovenije je prejela trinajst prijav kršitev v sistem obveščanja
13.02.2020 Vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine v Sloveniji upada Lansko leto se je v Sloveniji skupna vrednost umaknjene ponarejene evrske gotovine že drugo leto zapored znižala. Skupna vrednost umaknjene gotovine se je tako v zadnjih dveh letih s 720.000 EUR znižala na nekaj več kot 76.000 EUR.
11.02.2020 Zahtevek za izplačilo pavšalnega nadomestila na podlagi ZPSVIKOB Banka Slovenije je zaradi poenostavitve postopka za vlagatelje zahtevkov za izplačilo pavšalnega nadomestila pripravila osnovne informacije o pogojih, na podlagi katerih je posamezen vlagatelj upravičen do vložitve zahtevka, in kratek povzetek vsebine (in prilog), ki ga mora predložiti vlagatelj.
10.02.2020 Višja raven zagotavljanja in objavljanja statističnih podatkov Slovenija je 7. februarja pristopila k mednarodnem standardu SDDS Plus (Special Data Dissemination Standard Plus). Gre za najvišjo raven zagotavljanja in objavljanja statističnih podatkov, ki jo predpisuje Mednarodni denarni sklad.
07.02.2020 Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti V Banki Slovenije v zadnjem obdobju zaznavamo povečano število primerov, ko poslovne banke tujim državljanom in slovenskim podjetjem v tuji lasti zapirajo plačilne račune. Ocenjujemo, da se poslovne banke za to odločajo predvsem na podlagi zakonodaje, ki ureja področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.
05.02.2020 Analiza Banke Slovenije: splošne uvedbe ležarin za gospodinjstva ni pričakovati Na Banki Slovenije ugotavljamo, da ob trenutnih razmerah splošne uvedbe ležarin za gospodinjstva glede na anketo med bankami ni pričakovati. Prav tako ob potencialnem takšnem ukrepu poslovnih bank za vloge nad 100.000 EUR, ki se najpogosteje omenja kot meja negativnega obrestovanja, ne pričakujemo večjega odliva vlog, ampak njihovo prestrukturiranje. Ima pa v Sloveniji le manjši delež komitentov (1 %) znesek vloge na vpogled večji od 100.000 EUR.
31.01.2020 Brexit: vpliv izstopa Združenega kraljestva na slovensko gospodarstvo predvsem posreden Z današnjim dnem dosegamo enega izmed mejnikov v procesu izstopa Združenega kraljestva iz EU, ki za gospodarstvo evrskega območja in posledično slovensko gospodarstvo že dlje časa pomeni eno izmed večjih tveganj.
24.01.2020 Monetarna seja Sveta ECB: Prvi obrisi napovedanega strateškega pregleda denarne politike Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, je kot običajno sodeloval na monetarni seji Sveta ECB, ki je včeraj potekala v Frankfurtu. Posebna tema seje je bila napoved strateškega pregleda denarne politike, ki je načrtovan za leto 2020.
16.01.2020 Gospodarska in finančna gibanja: Konec leta so ob šibkih kazalnikih gospodarske aktivnosti razmere na trgu dela ostale ugodne V lanskem zadnjem četrtletju so se v svetovnem gospodarstvu kazali obrisi izboljšanja razmer, kažejo pa se tudi znaki zmanjševanja negotovosti v mednarodni trgovini. V evrskem območju je dinamika kazalnikov gospodarske aktivnosti ostala nizka, nekoliko naj bi se po trenutno dosegljivih podatkih upočasnila tudi rast slovenskega gospodarstva.
10.01.2020 Banka Slovenije vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank V Banki Slovenije smo danes, 10. januarja 2020, vložili zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Kot smo že večkrat izpostavili, zakon namreč krši temeljna načela delovanja centralne banke, kot jih določata Ustava RS in tudi pravo EU.
03.01.2020 Dokumentacija, objavljena v skladu z 10. členom ZPSVIKOB Objavljamo dokumentacijo za vseh šest bank, ki so jim bili v letih 2013 in 2014 izrečeni ukrepi na podlagi Zakona o bančništvu.
18.12.2019 Finančni sistem stabilen; ohlajanje in negotovosti povečujejo nekatera sistemska tveganja Finančni sistem v Sloveniji je stabilen, ugotavlja Banka Slovenije v Poročilu o finančni stabilnosti. Ob tem se ključna sistemska tveganja povečujejo predvsem zaradi ohlajanja gospodarstva in negotovosti v mednarodnem okolju.
17.12.2019 Napoved makroekonomskih gibanj: Domači dejavniki gonilo gospodarske rasti v letošnjem in prihodnjih letih Gospodarska rast bo letos znašala 2,6 %, naslednje leto pa 2,5 %. Na podobnih ravneh naj bi se gibala tudi v letih 2021 in 2022. Glavno gonilo gospodarske rasti bo ob sicer solidni rasti izvoza predstavljajo domače povpraševanje. Rast gospodarske aktivnosti bo še naprej presegala povprečno rast v evrskem območju.
13.12.2019 Monetarna seja Sveta ECB: Nove napovedi za evrsko območje Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, je kot običajno sodeloval na monetarni seji Sveta ECB, ki je včeraj potekala v Frankfurtu. Člani Sveta ECB so se tokrat seznanili z novimi napovedmi gospodarskih gibanj, po katerih bo gospodarska rast v evrskem območju ostala zmerna.
02.12.2019 Banka Slovenije je prejela devet prijav kršitev v sistem obveščanja
29.11.2019 Komentar podatka o bruto domačem proizvodu: K umirjanju gospodarske rasti največ prispevale storitve in gradbeništvo Gospodarska rast se je v Sloveniji v tretjem četrtletju medletno umirila na 2,3 %, ob čemer gospodarske razmere ostajajo ugodnejše kot v povprečju evrskega območja.
22.11.2019 Ureditev pravnega varstva imetnikov podrejenega dolga Po vnovičnem glasovanju o Zakonu o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank v Državnem zboru RS na Banki Slovenije obžalujemo, da niso bila upoštevana bistvena stališča Banke Slovenije in podobna stališča drugih institucij.
21.11.2019 V obtok prihajajo novi spominski kovanci, posvečeni 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani S 25. novembrom 2019 prihajajo v obtok in prodajo spominski kovanec za 2 evra in zbirke evrskih kovancev z letnico 2019. Dogodek, obeležen na tokratnem spominskem kovancu, je 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani.
18.11.2019 Predstavitev poročila Mednarodnega denarnega sklada Na Banki Slovenije smo gostili predstavitev jesenskega regionalnega poročila Mednarodnega denarnega sklada (MDS). Poročilo se osredotoča na gospodarske obete in izzive ekonomskih politik, predstavljena pa je tudi analiza vpliva rasti plač na inflacijo.
15.11.2019 Numizmatika – kamenček v mozaiku grajenja nacionalne identitete 14. 11. 2019 smo gostili numizmatično razpravo, na kateri smo med drugim predstavili tudi nov spominski kovanec, ki ga bomo izdali ob 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani.
08.11.2019 Govor guvernerja Boštjana Vasleta na Dnevu slovenskih bančnikov Na Brdu pri Kranju je potekal tradicionalni Dan slovenskih bančnikov. Guverner Boštjan Vasle je v uvodnem nagovoru izpostavil, da je pri prizadevanju za izboljšanje makroekonomskega stanja treba uporabiti vse razpoložljive politike na usklajen način.
07.11.2019 Banka Slovenije podelila nagrade sedmim doktorskim in magistrskim delom Na Banki Slovenije smo tudi letos podelili nagrade za najboljša zaključna dela študentov s področja ekonomije, bančništva, zavarovalništva, financ in finančnega prava.
05.11.2019 Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta Kot smo že poročali od februarja lani Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih uvaja nove zahteve na področju varnosti potrošnikov pri plačevanju v spletni trgovini.
04.11.2019 Najpogostejša vprašanja in odgovori glede zaostritve ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva 1. novembra 2019 so začeli veljati novi ukrepi na področju kreditiranja. V nadaljevanju lahko najdete nekaj najpogostejših vprašanj javnosti in naših odgovorov s tega področja.
28.10.2019 Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva V Banki Slovenije ugotavljamo, da tveganja, povezana s potrošniškim kreditiranjem prebivalstva, kljub našim predhodnim ukrepanjem ostajajo povišana. Čeprav smo banke in prebivalstvo opozorili in uvedli priporočila glede vzdrževanja zmerne rasti potrošniških kreditov, ta še vedno presega 10 %. Zato na Banki Slovenije z novembrom 2019 priporočilo preoblikujemo v zavezujoč instrument na področju potrošniških kreditov.
25.10.2019 Izjava guvernerja Boštjana Vasleta po monetarni seji ECB Člani Sveta ECB smo na tokratni seji ohranili usmeritve denarne politike, ki smo jih oblikovali na septembrski seji in katerih polna implementacija je predvidena v naslednjih mesecih. Ključna usmeritev spodbujevalne denarne politike tako ostaja vzpostavitev finančnih pogojev, ki bodo preko povečane gospodarske aktivnosti omogočili približevanje inflacije želenemu cilju, tudi v razmerah poslabševanja gospodarskih razmer.
20.10.2019 Izjava guvernerja Boštjana Vasleta ob udeležbi na letnem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke Guverner Banke Slovenije se je udeležil letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Washingtonu. Ključna razprava udeležencev je potekala okoli ponovnega znižanja gospodarskih napovedi MDS za svetovno gospodarstvo in ključnih razlogov, ki so do tega privedli. Podobno kot ECB tudi na MDS poudarjajo, da je za dvig nizke inflacije v evrskem območju poleg monetarne potreben tudi odziv drugih politik.
16.10.2019 Ureditev pravnega varstva imetnikov podrejenega dolga: v Banki Slovenije pred glasovanjem ponovno opozarjamo na sporna določila Predlog zakona za Banko Slovenije predvideva ravnanje, ki bi bilo v nasprotju z veljavno slovensko zakonodajo in mednarodnim pravom. Po našem prepričanju takšen zakon pravnega varstva nekdanjim imetnikom kvalificiranih obveznosti ne zagotavlja.
15.10.2019 Gospodarska gibanja v Sloveniji: vse večji vpliv neugodnih razmer v mednarodnem okolju Po nizki rasti gospodarske aktivnosti v prvem polletju so se v evrskem območju po do zdaj znanih podatkih podobna gibanja nadaljevala tudi v tretjem četrtletju. Neugodne razmere v mednarodnem okolju so se začele opazneje prelivati tudi v slovensko gospodarstvo, kjer pa domači dejavniki ostajajo precej ugodni.
11.10.2019 Banka Slovenije delila izkušnje s področja nadzora bančnega poslovanja Banka Slovenije je gostila predstavnike nacionalnih centralnih bank in nadzornih agencij Zahodnega Balkana v okviru programa, katerega cilj je dodatna krepitev institucionalne zmogljivosti centralnih bank in bančnih nadzornih agencij regije. Program financira Evropska unija, tema tokratnega srečanja pa je bila nadzor bančnega poslovanja. Poleg strokovnjakov z Banke Slovenije so pri usposabljanju sodelovali še predstavniki belgijske in bolgarske centralne banke.
07.10.2019 Stresni testi ECB: Likvidnost bank v evrskem območju zadovoljiva; v teste vključene tudi največje slovenske banke Stresni testi, ki jih je ECB izvedla v okviru svoje nadzorniške funkcije, so bili letos ponovno ciljno usmerjeni, in sicer v preverjanje likvidnostnega tveganja bank. Vanje so bile vključene 103 pomembnejše banke evrskega območja, ki jih neposredno nadzira ECB, med drugim tudi tri največje slovenske banke.
19.09.2019 Medbančne obrestne mere čez noč: z oktobrom stopa v veljavo €STR, EONIA se poslavlja Pri medbančnih obrestnih merah čez noč bo z 2. oktobrom 2019 prišlo do spremembe: sedaj veljavno obrestno mero EONIA bo nadomestila €STR (Euro short-term rate).
13.09.2019 Odziv guvernerja Boštjana Vasleta po monetarni seji ECB Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle v odzivu na včeraj sprejete ukrepe ECB pojasnjuje, da zagotavljajo močan stimulus, s katerim člani Sveta ECB ohranjajo ugodne finančne pogoje, posledično prispevajo h gospodarski aktivnosti in s tem dvigu cenovnih pritiskov in približevanju inflacije ciljani ravni.
10.09.2019 Banka Slovenije pred drugim branjem ponovno opozarja na sporne določbe predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank Amandmaji, ki so jih v postopek vložile stranke vladne koalicije, ne rešujejo vseh spornih rešitev predloga zakona, zlasti financiranja morebitnih odškodnin. Poleg tega predlog zakona Banko Slovenije postavlja v izredno podrejen položaj.
06.09.2019 Novost na področju varnosti potrošnikov pri plačevanju v okviru spletne trgovine: zahteva po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti uporabnika Zahteva stopi v veljavo 14. septembra
03.09.2019 V prvem polletju visok dobiček bank; v pogojih nizkih obrestnih mer ključni izziv nadaljnja rast kreditne aktivnosti Mesečna informacija o poslovanju bank, september 2019
30.08.2019 Komentar podatka o bruto domačem proizvodu: Kljub umirjanju gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju rast mednarodne trgovine ostaja visoka Gospodarska rast se je v Sloveniji pod vplivom ohlajanja gospodarstva v evrskem območju v drugem četrtletju letošnjega leta ponovno upočasnila.
02.08.2019 Letošnji stresni testi Banke Slovenije potrdili stabilnost slovenskega bančnega sistema Banka Slovenije je v letošnjem letu poleg nadzorniških ciljnih stresnih testov, ki so bili letos osredotočeni na likvidnostno tveganje, izvedla tudi makro stresne teste, ki so namenjeni oceni razvoja sistemskih tveganj v slovenskem bančnem sistemu. Ti so pokazali, da je slovenski bančni sistem tako po osnovnem kot stresnem scenariju stabilen.
30.07.2019 V obtok prihajajo novi zbirateljski kovanci, posvečeni 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini Z 12. avgustom 2019 v obtok prihajajo zbirateljski kovanci z letnico 2019: zlatnik in srebrnik ter dvokovinski zbirateljski kovanec.
18.07.2019 Ob povečanih tveganjih razmere v bančnem sistemu ostajajo ugodne Mesečna informacija o poslovanju bank, julij 2019
18.07.2019 Razpisujemo nagrade za najboljša magistrska in doktorska dela Na Banki Slovenije bomo tudi letos nagradili najboljša magistrska in doktorska dela s finančnega področja za leto 2018/2019.
17.07.2019 Medbančne obrestne mere čez noč: z oktobrom stopa v veljavo €STR, EONIA se poslavlja Pri medbančnih obrestnih merah čez noč bo z 2. oktobrom 2019 prišlo do spremembe: sedaj veljavno obrestno mero EONIA bo nadomestila €STR (Euro short-term rate).
16.07.2019 Gospodarska in finančna gibanja, julij 2019 Ob nekoliko nižji gospodarski aktivnosti se kažejo prvi znaki upočasnitve tudi na trgu dela.
28.06.2019 Stališče Banke Slovenije o amandmajih na Zakon o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank
19.06.2019 Poročilo o finančni stabilnosti, junij 2019 Sistemska tveganja za finančno stabilnost se povečujejo
18.06.2019 Novinarska konferenca Banke Slovenije
12.06.2019 Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, junij 2019 Gospodarska rast se bo letos in v prihodnjem letu nekoliko upočasnila, vendar bo ostala višja od povprečja v evrskem območju.
29.05.2019 Govor guvernerja Boštjana Vasleta na Bančni konferenci
28.05.2019 Mesečna informacija o poslovanju bank, maj 2019 Kreditna rast se povečuje in ostaja ključna za dobičkonosnost bank v prihodnje.
28.05.2019 Povzetek makroekonomskih gibanj, maj 2019 V Sloveniji se nadaljujejo ugodna gospodarska gibanja, ki se še naprej odražajo na razmerah na trgu dela. Nadaljnja hitra rast zaposlovanja in pospešek rasti plač krepita kupno moč prebivalstva in omogočata krepitev osnovne inflacije.
27.05.2019 V obtok prihajata prenovljena evrska bankovca za 100 in 200 € Gre za zadnja dva bankovca iz serije Evropa, ki si prizadeva za še boljšo zaščito evrskih bankovcev pred ponarejanjem.
19.04.2019 Na Banki Slovenije evakuacijska vaja v primeru požara Na Banki Slovenije se je ob 11. uri začela evakuacijska vaja v primeru požara, ki poteka v sodelovanju z Gasilsko brigado Ljubljana.
17.04.2019 13. seja Nacionalnega sveta za plačila Nacionalni svet za plačila se zaveda pomembnosti takojšnjih plačil in spodbuja k razvoju enostavnih, varnih in vsesplošno sprejemljivih rešitev za tovrstna plačila, ki predstavljajo, kot alternativa gotovini, velik potencial predvsem pri mlajših generacijah uporabnikov.
08.04.2019 Odprto pismo guvernerja predsedniku Vlade RS Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je danes na predsednika Vlade RS naslovil odprto pismo glede predloga Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.
05.04.2019 Odprtje Male galerije Banke Slovenije Banka Slovenije je odprla prenovljeno Malo galerijo in hkrati v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani tudi prvo razstavo, ki so jo pripravili študenti katedre za fotografijo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.
05.04.2019 Natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev
04.04.2019 Gospodarska in finančna gibanja, april 2019 Nadaljevanje ugodnih gospodarskih gibanj v začetku letošnjega leta.
04.04.2019 Guverner Boštjan Vasle članom vlade predstavil zadnje ugotovitve Banke Slovenije
04.04.2019 Začetek postopka prisilne likvidacije nad družbama 2 PI in Solidus zaradi nedovoljenega zbiranja depozitov od nepoučene javnosti
03.04.2019 Mesečna informacija o poslovanju bank, april 2019 Banke še naprej kreditirajo predvsem gospodinjstva in manj podjetja.
28.03.2019 Ekipa Škofijske klasične gimnazije zmagovalka dijaškega tekmovanja Generacija €uro
18.03.2019 Banka Slovenije je prejela sedem prijav kršitev v sistem obveščanja
13.03.2019 Nekateri kreditojemalci z »veriženjem kreditov« preslepili banke o svoji dejanski kreditni sposobnosti Na Banki Slovenije poudarjamo, da gre pri takem "veriženju kreditov", katerih celotna vrednost sicer ne predstavlja tveganja za stabilnost finančnega sistema, za nedopustna ravnanja z znaki kaznivega dejanja.
07.03.2019 Mesečna informacija o poslovanju bank, marec 2019 V lanskem letu nadaljevanje ugodnih razmer v bančnem sistemu.
05.03.2019 Povzetek makroekonomskih gibanj, marec 2019 K še vedno visoki lanski gospodarski rasti prispevali predvsem domači dejavniki.
04.03.2019 Banka Slovenije o predlogu Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank V interesu Banke Slovenije je, da se sprejme zakonska rešitev, ki bo zagotavljala učinkovito sodno varstvo in transparentne procese. V tej luči podajamo naše mnenje in predloge za spremembe predloga Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.
27.02.2019 Plačilne storitve bank in hranilnic lani večinoma dražje; na voljo osvežena primerjava stroškov košarice plačilnih storitev Najbolj se je zvišalo povprečno nadomestilo za prilivna plačila pravnih oseb (+25,00 %), znižalo pa povprečno nadomestilo za interna mala kreditna plačila fizičnih oseb preko elektronske banke (–8,70 %).
22.02.2019 Raziskava o dostopnosti finančnih virov za podjetja 2018 Banka Slovenije je v sodelovanju s SID banko izvedla raziskavo o dostopnosti finančnih virov za podjetja v štirih dejavnostih: industrija, gradbeništvo, trgovina in storitve.
18.02.2019 Poročilo Mednarodnega denarnega sklada v okviru rednih posvetovanj za leto 2018 po IV. členu Statuta MDS
05.02.2019 Znižanje vrednosti ponarejene evrske gotovine, umaknjene iz obtoka
16.01.2019 Mesečna informacija o poslovanju bank, januar 2019 Bančni sistem je do lanskega novembra posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 502 milijona evrov.
16.01.2019 Gospodarska in finančna gibanja, januar 2019 Glede na zadnje razpoložljive kazalnike zaupanja in aktivnosti je bilo v Sloveniji gospodarsko relativno ugodno tudi lansko zadnje četrtletje.
09.01.2019 Boštjan Vasle nastopil funkcijo guvernerja Banke Slovenije Kot peti guverner Banke Slovenije funkcijo prevzema za obdobje šestih let.
04.01.2019 Prenehanje izdajanja bankovcev za 500 evrov Banka Slovenije bo 26. januarja 2019 prenehala z izdajanjem bankovcev za 500 evrov.
19.12.2018 Poročilo o finančni stabilnosti, december 2018 Tveganja v bančnem sistemu so v drugi polovici 2018 ostala na enaki ravni kot v prvi polovici 2018, povečala pa so se tveganja pri nepremičninskem trgu zaradi visoke in dlje časa trajajoče rasti cen nepremičnin.
19.12.2018 Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, december 2018 Napoved rasti gospodarske aktivnosti v Sloveniji ostaja ugodna in bo letos znašala 4,2 %, naslednje leto 3,4 %, v letih 2020 in 2021 pa se bo ustalila okoli 3 %.
17.12.2018 Novinarska konferenca Banke Slovenije
14.12.2018 Ekonomski odnosi Slovenije s tujino, oktober 2018 Izvoz v države članice EU je v prvih desetih mesecih leta 2018 predstavljal 78 % celotnega izvoza in se je v primerjavi s predhodnim letom povečal za 11,0 % oz. 2.001 mio EUR.
11.12.2018 Zaključek obiska Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
07.12.2018 12. seja Nacionalnega sveta za plačila Člani Nacionalnega sveta za plačila (NSP) so obravnavali in potrdili načrt aktivnosti NSP za obdobje od 2019 do 2020.
06.12.2018 Novinarska konferenca Banke Slovenije
30.11.2018 Vzpostavitev vseevropske rešitve Evrosistema za izvrševanje takojšnjih plačil Evrosistem je 30. novembra 2018 vzpostavil novo vseevropsko rešitev za izvrševanje takojšnjih plačil TARGET Instant Payment Settlement – TIPS.
27.11.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank, november 2018 Bančni sistem je v prvih devetih mesecih 2018 posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 422 mio EUR.
27.11.2018 Povzetek makroekonomskih gibanj, november 2018 Rast slovenskega gospodarstva je ostala precej visoka tudi v tretjem četrtletju, čeprav je bil september za izvoznike precej neugoden.
05.11.2018 Stresni testi 2018
05.11.2018 Razširitev makrobonitetnega priporočila na potrošniška posojila Svet Banke Slovenije se je s ciljem preprečevanja rahljanja kreditnih standardov in izboljšanja odpornosti bank odločil, da obstoječe makrobonitetno priporočilo za področje stanovanjskih posojil razširi na potrošniška posojila.
02.11.2018 Novo primerjalno spletno mesto za pregled nadomestil plačilnih storitev
30.10.2018 Banka Slovenije umaknila zahtevo za presojo ustavnosti Zakona o Banki Slovenije
24.10.2018 V obtok novi zbirateljski kovanci Ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne bodo 12. novembra 2018 v prodajo in obtok prišli zbirateljski kovanci 2018.
23.10.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank, oktober 2018 Bančni sistem je v prvih osmih mesecih 2018 posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 407 mio EUR.
22.10.2018 Gospodarska in finančna gibanja, oktober 2018 Čeprav se tveganja v mednarodnem okolju povečujejo, mednarodne institucije še niso močneje znižale napovedi globalne rasti BDP za srednjeročno obdobje. Podobno velja za evrsko območje, kjer je pričakovana stabilna rast na ravni približno 2 %.
19.10.2018 Banka Slovenije je soorganizatorica bančne konference Evropskega bančnega inštituta EBI Banka Slovenije je skupaj s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani in Evropskim bančnim inštitutom (EBI) 19. oktobra 2018 organizirala konferenco z naslovom Kakšna je prihodnost majhnih bank v EU.
19.10.2018 4. mednarodna konferenca ECBN - Čezmejni vidiki makrobonitetne politike Banka Slovenije je 18. in 19. oktobra 2018 organizirala in gostila 4. mednarodno konferenco European Central Banking Network.
17.10.2018 Rezultat javnega anonimnega natečaja za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev, ki bodo izdani v letu 2019
15.10.2018 IMF države poziva k izvedbi strukturnih reform in krepitvi odpornosti na prihodnje gospodarske šoke Na rednem letnem zasedanju, ki je letos potekalo v Indoneziji, so se zbrali predstavniki Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. S slovensko delegacijo sta se, poleg predstavnikov Ministrstva za finance, srečanja udeležila tudi namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc in viceguvernerka Irena Vodopivec Jean.
12.10.2018 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in skupine Svetovne banke (SB) bo potekalo od 12. do 14. oktobra 2018, na Baliju, v Indoneziji.
09.10.2018 Podelitev nagrad Banke Slovenije Banka Slovenije je ob 27. obletnici uvedbe tolarja nagradila tri magistrske naloge in doktorsko delo s finančnega področja.
27.09.2018 11. seja Nacionalnega sveta za plačila Osrednji del razprave je bil namenjen obravnavi predloga načrta aktivnosti Nacionalnega sveta za plačila za obdobje 2019 - 2020.
26.09.2018 Netočne navedbe v članku Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc umazano preteklost?, objavljenem 25. septembra 2018 na spletni strani demokracija.si
26.09.2018 Netočne navedbe v članku Prepričal naj bi ga na jahti, objavljenem 26. septembra 2018 v mediju Svet24
25.09.2018 Netočne navedbe v članku Kaj je Pahorjev kandidat za guvernerja počel na jahti srbskega tajkuna?, objavljenem 25. septembra 2018 na spletni strani www.siol.net
25.09.2018 Netočne navedbe v članku Ali predsednika Pahorja skrivnostna tožba MPZ zoper njegovega izbranca Dolenca nič ne vznemirja?, objavljenem 23. septembra 2018 na spletni strani skandal24.si
25.09.2018 Netočne navedbe v članku Ima kandidat za guvernerja Banke Slovenije Dolenc umazano preteklost?, objavljenem 25. septembra 2018 na spletni strani nova24tv.si
19.09.2018 Netočne navedbe v članku Kaj bo zdaj naredil Pahor? Bo za guvernerja res predlagal Bošnjaka, mešetarja, ki ni bil več primeren niti za Hypo?!, objavljenem 14. septembra 2018 na spletni strani pozareport.si
17.09.2018 ECB je razkrila nova bankovca za 100 € in 200 € Nova bankovca za 100 € in 200 € bosta v obtok prišla 28. maja 2019.
29.08.2018 Povzetek makroekonomskih gibanj, avgust 2018 Umirjanje rasti tujega povpraševanja se že odraža v zmernejši rasti industrijske proizvodnje, izvoza in prihodkov v storitvah, vezanih na blagovno menjavo.
28.08.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank, avgust 2018 Bančni sistem je v prvem polletju 2018 posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 323 mio EUR, ki je za več kot četrtino presegal lanskega v enakem obdobju.
19.07.2018 Banka Slovenije prejela enajst prijav kršitev v sistem obveščanja
11.07.2018 Gospodarska in finančna gibanja, julij 2018 Gospodarska rast v evrskem območju se je zmerno upočasnila, vendar razmere ostajajo stabilne in ugodne.
10.07.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank, julij 2018 Bančni sistem je do konca maja letos posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 251 mio EUR, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani.
05.07.2018 Poročilo o finančni stabilnosti, junij 2018 Ugodni trendi v bančnem sistemu se nadaljujejo.
05.07.2018 Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, junij 2018 Rast cen bo zaradi krepitve domačih inflacijskih pritiskov v srednjeročnem obdobju presegla 2%.
03.07.2018 Novinarska konferenca Banke Slovenije Predstavitev publikaciji Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, junij 2018 in Poročilo o finančni stabilnosti, junij 2018
15.06.2018 Pojasnilo - kripto imetja niso ne valute in ne denar V javnosti se ponovno pojavljajo vprašanja glede plačevanja s t.i. kripto valutami. Zato v Banki Slovenije ponovno poudarjamo, da virtualne valute oziroma ustrezneje kripto imetja niso ne valute in ne denar.
13.06.2018 Banka Slovenije je opozarjala na tveganja Banka Slovenije področju potrošniškega kreditiranja posveča veliko pozornost, še posebej zaradi rasti in zniževanja bonitetnih standardov na tem področju.
13.06.2018 BS|EF seminar Vabljeni na seminar "V času spremenljivi modeli racionalnih pričakovanj: prenos v nov Keynesianski model", 20. junija 2018, ob 14. uri v avli Banke Slovenije.
06.06.2018 Nagovor namestnika guvernerja na Bančni konferenci Primož Dolenc, namestnik guvernerja Banke Slovenije, je na Bančni konferenci, ki jo organizira Združenje bank Slovenije, predstavil aktualne vsebine s področja bančništva.
06.06.2018 BS|EF ekonomski seminar Vabljeni na seminar "Raziskava o finančnih sredstvih in porabi gospodinjstev v Republiki Avstriji", 13. junija 2018, ob 14. uri v avli Banke Slovenije.
30.05.2018 Banka Slovenije umaknila tožbe Umik pravnih sredstev lahko po oceni Banke Slovenije pripomore k hitrejši razrešitvi odprtih vprašanj v postopkih policijskih preiskav ter s tem tudi k hitrejšemu poteku teh postopkov.
30.05.2018 Pojasnila o upravljanju sistema SISBON v povezavi z GDPR Z uveljavitvijo Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov, se upravljanje sistema SISBON in obdelava podatkov v sistemu, ne spreminjata.
24.05.2018 Banka Slovenije je večino pomanjkljivosti že odpravila Primarno usmerjeni v nadzorniške in prekrškovne postopke.
23.05.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank, marec 2018 Bančni sistem je v prvem četrtletju letos posloval z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 143 mio EUR, podobno kot v enakem obdobju lani.
22.05.2018 Povzetek makroekonomskih gibanj, maj 2018 Svetovna gospodarska rast kaže znake umirjanja. Tudi v Sloveniji se je rast v prvem četrtletju nekoliko upočasnila, a ostala bistveno močnejša kot v evrskem območju.
22.05.2018 Banka Slovenije prejela osem prijav kršitev v sistem obveščanja
14.05.2018 Izjava o zavezanosti h Kodeksu enotnih standardov in načel deviznega trga Vseh 29 centralnih bank Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) je podalo Izjavo o zavezanosti h Kodeksu.
10.05.2018 Banka Slovenije sprejela Letno poročilo za leto 2017 Banka Slovenije je v letu 2017 dosegla presežek prihodkov nad odhodki v višini 70,7 milijona evrov. V proračun Republike Slovenije bo namenila 17,7 milijona evrov lanskega presežka.
08.05.2018 V obtok spominski kovanci izdani ob Svetovnem dnevu čebel 14. maja 2018 v prodajo in obtok prihajajo spominski kovanci za 2 evra.
07.05.2018 Konec prehodnega obdobja za pridobitev LEI kode Z dnem 30. 6. 2018 se nepreklicno konča 6-mesečni odlog za pridobitev LEI kode.
26.04.2018 Natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev Z izdajo spominskih kovancev se bo obeležila 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani, z zbirateljskimi kovanci pa 100. obletnica priključitve Prekmurja k matični domovini.
20.04.2018 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in skupine Svetovne banke (SB) poteka od 20. do 22. aprila 2018, v Washingtonu.
18.04.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank, april 2018 Banke so v prvih dveh mesecih letošnjega leta poslovale z dobičkom. Bruto dohodek je zaostajal za lanskim, k čemur so prispevali nižji neto obrestni prihodki in neto neobrestni prihodki.
17.04.2018 Gospodarska in finančna gibanja, april 2018 Gospodarska rast je v Sloveniji v lanskem zadnjem četrtletju dosegla 6 %, visoka konjunktura pa se je nadaljevala tudi v letošnjem prvem četrtletju
12.04.2018 Vabilo na seminar Vabljeni na BS seminar Ukrepi politik makroprevidnostne narave v Evropi 1995 - 2014, ki bo potekal 17. aprila 2018 v prostorih Banke Slovenije.
10.04.2018 Danièle Nouy nagovorila udeležence mednarodne konference v Ljubljani V Ljubljani poteka konferenca o okvirih nagnjenosti k prevzemanju tveganj v bankah
09.04.2018 Mala galerija bo prostor za uveljavljenje mladih snovalcev Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec podpisala sporazum o sodelovanju v okviru projekta Mala galerija
06.04.2018 10. seja Nacionalnega sveta za plačila 5. aprila 2018 je potekala 10. seja Nacionalnega sveta za plačila, na kateri je bilo med drugim obravnavano in potrjeno tudi Letno poročilo o delu Nacionalnega sveta za plačila v letu 2017
29.03.2018 Zaključek dijaškega tekmovanja Generacija €uro
29.03.2018 Guverner Boštjan Jazbec odstopa 30. aprila
22.03.2018 Odprto pismo guvernerja predsedniku RS Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se je odzval na današnjo izjavo dr. Franceta Arharja, svetovalca predsednika Republike, v časopisu Delo.
20.03.2018 Pojasnilo - prepoved zaračunavanja nadomestil V javnosti se pojavljajo vprašanja glede prepovedi zaračunavanja nadomestil za plačila z določenimi plačilnimi instrumenti v skladu z novim Zakonom o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih
20.03.2018 Obvestilo Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je včeraj zvečer na PU Ljubljana prijavil kaznivo dejanje grožnje po členu 135/I in II Kazenskega zakonika.
15.03.2018 Vabilo na seminar Vabljeni na nov BS|EF seminar, tokrat na temo inflacijskih pričakovanj na trgih območja evra. 22. marca 2018 v Banki Slovenije
08.03.2018 Sklepi o denarni politiki Svet ECB je na sklenil, da pusti obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita nespremenjene.
06.03.2018 Virtualne valute - Opozorilo Evropskih nadzornih organov Evropski nadzorni organ za vrednostne papirje in trge (ESMA), Evropski bančni organ (EBA) ter Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) so objavili vseevropsko opozorilo potrošnikom.
02.03.2018 Odgovor na članek v Mladini Junak trojke Ker je zapis Boruta Mekina z naslovom Junak trojke (Mladina, 23. 2. 2018) znova poln neresničnih, izrazito pristranskih in na delih nejasnih interpretacij avtorja o dejstvih v zvezi z bančno sanacijo, podajamo naslednja pojasnila.
15.02.2018 Analiza nadomestil za plačilne storitve – 2017 Najbolj se je lani povečalo povprečno nadomestilo za eksterna plačila s trajnim nalogom za fizične osebe (+28,57%), znižalo pa povprečno nadomestilo za vodenje transakcijskega računa za fizične osebe (-3,85%).
14.02.2018 Mesečna informacija o poslovanju bank Banke so v letu 2017 po prvih, začasnih podatkih ustvarile 441,2 mio EUR dobička pred obdavčitvijo, kar je za petino več kot v letu 2016.
14.02.2018 Izzivi dokončanja bančne unije - konferenca, 14. 2. 2018 V Banki Slovenije je potekala konferenca Izzivi dokončanja bančne unije, ki sta jo soorganizirali Banka Slovenije in predstavništvo Evropske komisije.
13.02.2018 Povzetek makroekonomskih gibanj, februar 2018 Zaupanje v gospodarstvu je ostalo januarja izrazito visoko, nadaljevanje visoke rasti BDP v prvem letošnjem četrtletju pa nakazujejo tudi rezultati modela Banke Slovenije za kratkoročno napovedovanje gospodarskih gibanj.
09.02.2018 Vabili - seminar in konferenca V sredo, 14. februarja, bo v Banki Sloveniji potekala konferenca Izzivi dokončanja bančne unije, na Ekonomski fakulteti pa seminar Likvidnostno tveganje in pravni okvir finančne stabilnosti.
31.01.2018 Nedonosne izpostavljenosti - december 2017 V bančnem sistemu je bilo konec leta 2017 za 2,53 mrd EUR nedonosnih izpostavljenosti, kar je 5,99% vseh izpostavljenosti in za 966 mio EUR manj kot konec 2016.
30.01.2018 Sporočilo za javnost - Gorenjska banka Zaradi ustrezne obveščenosti delničarjev in druge zainteresirane javnosti in na podlagi objavljenih informacij podanih s strani Narodne Banke Srbije, Banka Slovenije podaja pojasnilo.
30.01.2018 Pojasnilo – Prepoved zaračunavanje nadomestil za kartična plačila Dodatno pojasnilo o prepovedi zaračunavanja nadomestil za plačila z določenimi plačilnimi instrumenti
25.01.2018 Svet ECB: Sklepi o denarni politiki Svet ECB je na današnji seji sklenil, da pusti obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita nespremenjene (0,00%, 0,25% oz. –0,40%).
22.01.2018 Poročilo o finančni stabilnosti, januar 2018 Dohodkovno tveganje ostaja za banke med najpomembnejšimi tveganji, ki ga ohranja okolje nizkih obrestnih mer. Hitra rast cen na nepremičninskem trgu prav tako zahteva pozorno spremljanje.
18.01.2018 Pogosta vprašanja in odgovori o virtualnih valutah Kaj so virtualne valute? Ali so osebe, ki omogočajo nakup, hranjenje in trgovanje z virtualnimi valutami sistemsko regulirane in nadzorovane in kaj to pomeni za uporabnike? Katera vprašanja si mora postaviti posameznik, ki se odloča o nakupu virtualnih valut?
16.01.2018 Novi plačilni storitvi V skladu z Direktivo o plačilnih storitvah bodo banke, hranilnice in drugi ponudniki plačilnih storitev v EU lahko ponudili dve novi plačilni storitvi, to je storitev odreditve plačil in storitev zagotavljanja informacij o računih.
16.01.2018 Gospodarska in finančna gibanja, januar 2018 Pogoji za investiranje so izrazito ugodni. Še posebej izstopa rekorden poslovni presežek podjetij, ki podjetjem še naprej omogoča financiranje investicij z lastnimi sredstvi.
29.12.2017 Bilten Banke Slovenije, december 2017 Osrednja statistična publikacija Banke Slovenije. Izbran podatek iz Tabele 1.5: Domači sektorji so imeli 30. novembra letos skupaj 24.940 mio EUR posojil v evrih in 554 mio EUR posojil v tujih valutah (30. novembra 2016 23.796 mio oz. 714 mio EUR).
22.12.2017 Nacionalni svet za plačila potrdil vizijo razvoja trga plačilnih storitev Pomemben del zadnje seje NSP je bil namenjen razpravi o zagotavljanju varnih plačilnih storitev in aktivnostih NSP na področju ozaveščanja uporabnikov plačilnih storitev o novostih na področju plačevanja, s tem povezanih tveganj in možnostih zaščite pred njimi.
22.12.2017 Sodelovanje Banke Slovenije in Univerze v Ljubljani Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič sta podpisala pismo o nameri, s katerim sta se zavezala za trajno sodelovanje pri oživitvi projekta Mala galerija.
19.12.2017 Nova napoved makroekonomskih gibanj v Sloveniji Banka Slovenije je zvišala napovedi rasti BDP. Letos pričakujemo 4,7% rast BDP (junijska napoved: 3,5%), v prihodnjem letu 4,2% rast (junijska napoved: 3,1%), do leta 2020 pa naj bi se rast BDP postopoma znižala na 3,4 %.
15.12.2017 EBA objavila predlog standardiziranih poročil bank za podatke o NPL Evropski bančni organ (EBA) je objavil predlog standardiziranih poročil bank za podatke o nedonosnih posojilih (NPL), kar bo služilo kot eden od temeljev za transakcije z NPL po vsej EU.
14.12.2017 Sklepi o denarni politiki Svet ECB je na današnji seji sklenil, da pusti obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita nespremenjene.
12.12.2017 Pregled dogajanja na področju nedonosnih izpostavljenosti Obseg NPE bančnega sistema se je od 31. 12. 2013 do 30. 6. 2017 znižal iz 8,9 mrd EUR na 3,1 mrd oziroma iz 19,5% na 7,5% v celotni izpostavljenosti. Banka Slovenije in številne evropske institucije nadaljujejo aktivnosti, povezane s problematiko NPE.
28.11.2017 Mesečna informacija o poslovanju bank, november 2017 Dobiček slovenskih bank pred obdavčitvijo je bil v prvih devetih mesecih letos 369 mio EUR in je bil za 10,4% višji od lanskega. Kljub razmeroma nizkim mesečnim neto prirastom se naprej krepi rast posojil nefinančnim družbam.
27.11.2017 Povzetek makroekonomskih gibanj, november 2017 V Sloveniji se nadaljuje visoka gospodarska rast. Cene na trgu stanovanjskih nepremičnin hitro rastejo. Z vidika stabilnosti bančnega sistema razmere na nepremičninskem trgu za zdaj še ne predstavljajo večjih tveganj.
24.11.2017 Neposredne naložbe 2016 Stanje tujih neposrednih naložb v Sloveniji je konec leta 2016 znašalo 12,9 milijarde EUR, kar je 11,5 % več kot konec 2015. Slovenskih neposrednih naložb v tujini je bilo konec leta 2016 za 5,7 milijarde EUR.
16.11.2017 Mednarodna naložbena konferenca V Ljubljani danes poteka konferenca Nov naložbeni zagon, ki jo skupaj organizirajo Banka Slovenije, Evropska investicijska banka in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.
16.11.2017 Odgovori na vprašanja medijev - pisma guvernerja Zaradi več vprašanja medijev o pismih guvernerja predsedniku ECB, podajamo pojasnila.
15.11.2017 Ekonomski odnosi Slovenije s tujino Septembra 2017 je bruto dolg do tujine znašal 43,2 mrd EUR, kar je 2,1 mrd EUR manj kot pred letom dni. Najbolj je zadolženost zmanjšala država (1,2 mrd EUR).
06.11.2017 Dnevi slovenskih bančnikov 2017 Govor guvernerja Banke Slovenije na Dnevih slovenskih bančnikov 2017
30.10.2017 Banka Slovenije vložila zahtevo za oceno ustavnosti Banka Slovenije vložila zahtevo za oceno ustavnosti, predlog za začasno zadržanje in absolutno prednostno obravnavo.
26.10.2017 Bilten Banke Slovenije, oktober 2017 Izšla je redna mesečna statistična publikacija Banke Slovenije: Bilten Banke Slovenije, oktober 2017.
26.10.2017 Svet ECB: Sklepi o denarni politiki
25.10.2017 Odgovor na članek, objavljen na portalu Siol.net 21.10. 2017 Odziv Banke Slovenije na neresnične navedbe v članku Po hrvaškem tajkunu bo v Sloveniji kraljeval srbski (Siol.net, 21. 10. 2017)
18.10.2017 Podelitev nagrad Banke Slovenije Banka Slovenije je ob 26. obletnici uvedbe tolarja nagradila pet magistrskih in doktorskih del s finančnega področja.
13.10.2017 Letno zasedanje MDS in skupine Svetovne banke Guverner Boštjan Jazbec se bo v Washingtonu v vlogi guvernerja v Odboru guvernerjev MDS udeležil zasedanja Denarnega in finančnega odbora MDS.
12.10.2017 Gospodarska in finančna gibanja, oktober 2017 Po večletnem padanju je v letu 2017 ponovno oživelo bančno posojanje v segmentu podjetij. Podjetja najemajo predvsem dolgoročna posojila.
12.10.2017 Povzetek makroekonomskih gibanj, oktober 2017 BDP je bil v letošnjem drugem četrtletju za odstotek večji v primerjavi s predkriznim vrhom, a s precej drugačno strukturo.
10.10.2017 Mesečna informacija o poslovanju bank, oktober 2017 Rast posojil nebančnemu sektorju se je avgusta zvišala na 5,1% medletno. Nadaljuje se tudi trend izboljšanja kakovosti kreditnega portfelja.
09.10.2017 Opozorilo glede virtualnih valut Odbor za finančno stabilnost (OFS) je izdal Opozorilo glede kupovanja, hrambe in vlaganja v virtualne valute.
05.10.2017 Nova Delovna zvezka Banke Slovenije V zbirki Delovni zvezki sta izšli novi gradivi: Bank Response to Policy Related Changes in Capital Requirements in Employment and wage adjustments during the crisis period: Evidence from Wage Dynamics Network (WDN) data for Slovenia.
29.09.2017 8. seja Nacionalnega sveta za plačilo Deležniki slovenskega trga plačil so razpravljali o tehnološko pogojenih inovacijah v finančnih storitvah (Finteh), konkretno o vplivih na trg plačil v Sloveniji.
21.09.2017 Ekonomski bilten ECB, september 2017 Ekonomski bilten ECB povzema zadnja ekonomska in denarna gibanja ter prinaša več tematskih prispevkov o aktualnih temah.
19.09.2017 Mesečna informacija o poslovanju bank, september 2017 Rast posojil nefinančnim družbam je julija dosegla 6,5% medletno.
14.09.2017 3. mednarodna konferenca ECBN - Presoja učinkovitosti makrobonitetnih politik V Ljubljani se začenja 3. mednarodna konferenca ECBN. Konferenca, kjer bo svoje ugotovitve predstavilo 18 centralnih bank, bo namenjena presoji učinkovitosti makrobonitetnih politik.
14.09.2017 Ekonomski odnosi Slovenije s tujino - julij 2017 Julija 2017 je bruto dolg do tujine znašal 43,2 mrd EUR, kar je 2,8 mrd EUR manj kot pred enim letom. Največ je svojo zadolženost zmanjšala država (2,2 mrd EUR) sledijo banke (0,4 mrd EUR).
08.09.2017 Objava izbranih finančnih kazalnikov o poslovanju nefinančnih podjetij Objava izbranih finančnih kazalnikov o poslovanju nefinančnih podjetij
01.09.2017 Mnenje Banke Slovenije o predlogu Zakona o Banki Slovenije - po vloženem amandmaju poslancev koalicije Mnenje Banke Slovenije o predlogu Zakona o Banki Slovenije - po vloženem amandmaju poslancev koalicije
30.08.2017 Mesečna informacija o poslovanju bank, avgust 2017 Rast posojil nebančnemu sektorju se je junija dvignila na 4,9%, zaradi višjih posojil gospodinjstvom in nefinančnim družbam.
29.08.2017 Povzetek makroekonomskih gibanj, avgust 2017 Zaupanje podjetij je visoko v vseh dejavnostih, optimistični ostajajo tudi potrošniki.
28.08.2017 Popravek navedb v članku Guverner Jazbec bi šel v Washington v Delu, 24. 8. 2017 Popravek navedb v članku Guverner Jazbec bi šel v Washington v Delu, 24. 8. 2017
24.08.2017 Pojasnilo: Potencialna kandidatura za funkcijo predsednika Odbora guvernerjev v MDS in skupini SB Pojasnilo zaradi napačnih pisanj več medijev
19.08.2017 Odgovor BS na članek Bo Gorenjsko banko prodajal kar Boštjan Jazbec v Delu, 17. 8. 2017 Odziv Banke Slovenije na članek v časniku Delo
14.08.2017 Odgovor na prispevek Banka Slovenije nad Antona Ropa v Delu 10. 8. 2017 Odgovor na prispevek pooblaščenca g. Antona Ropa v rubriki Pisma bralcev in odmevi
26.07.2017 Odgovor Banke Slovenije na članek Dvajsetmilijonski črni oblak v Delu, 25. 7. 2017 Avtorica ponavlja trditve, ki smo jih že večkrat pojasnili in zanikali
19.07.2017 Sporočilo za javnost - Mesečna informacija o poslovanju bank
18.07.2017 Sporočilo za javnost - Povzetek makroekonomskih gibanj, julij 2017
18.07.2017 Mesečna informacija o poslovanju bank, julij 2017 Rast posojil nebančnemu sektorja se postopoma zvišuje, maja je dosegla 3,7%.
14.07.2017 Ekonomski odnosi Slovenije s tujino - junij 2017 Junija 2017 je bil opravljen izračun podatkov neposrednih naložb na podlagi letnih poročil podjetij za leto 2016. Stanje tujih neposrednih naložb v Sloveniji je konec leta 2016 doseglo 12,9 mrd EUR, kar je 32,6% BDP
14.06.2017 Sporočilo za javnost - Poročilo o finančni stabilnosti, junij 2017
13.06.2017 Sporočilo za javnost – Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, junij 2017
05.06.2017 Odprta razpisa Banke Slovenije za kadrovske štipendije ter za nagrade za magistrska in doktorska dela
25.05.2017 Sporočilo za javnost - Centralne banke ESCB pozdravljajo objavo Kodeksa enotnih standardov in načel deviznega trga
24.05.2017 Sporočilo za javnost - Mesečna informacija o poslovanju bank v marcu 2017
23.05.2017 Povzetek makroekonomskih gibanj, maj 2017
15.05.2017 Poročilo Mednarodnega denarnega sklada v okviru rednih posvetovanj po IV. členu Statuta MDS
10.05.2017 Sporočilo za javnost – Zbirateljski kovanci ob 100.obletnici Majniške deklaracije v prodajo in obtok 29. maja
04.05.2017 Sporočilo za javnost - Banka Slovenije bo namenila 43 mio EUR lanskega presežka v proračun Republike Slovenije
28.04.2017 Odgovor na članek v Bančnem vestniku Odgovor Banke Slovenije na članek O vlogi, pomenu in potrebi po transparentnosti centralnih bank
24.04.2017 Objava zbornika Rethinking Monetary‒Fiscal Policy Coordination
21.04.2017 Sporočilo za javnost - Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke
21.04.2017 Obvestilo za javnost po 7. seji Nacionalnega sveta za plačila
14.04.2017 Odgovor na članka Sodobna kolaboracija in Banksterji v Mladini, 7. 4. 2017
12.04.2017 Gospodarska in finančna gibanja, april 2017 in Povzetek makroekonomskih gibanj, april 2017
11.04.2017 Sporočilo za javnost - Mesečna informacija o poslovanju bank v februarju 2017
05.04.2017 Odziv na izjavo Združenja Frank
04.04.2017 Odgovor na članek Finančnica, ki si je nakopala vrsto zamer v Delu, 3. 4. 2017
04.04.2017 Sporočilo za javnost - Danes prihaja v obtok novi bankovec za 50 €
28.03.2017 Sporočilo za javnost - Zaključek obiska Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
16.03.2017 Generacija €uro – zmagala ekipa Škofijske klasične gimnazije Šentvid
14.03.2017 Sporočilo za javnost – Objavljen Priročnik za upravljanje NPL mikro, malih in srednje velikih podjetij
13.03.2017 Sporočilo za javnost - Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve - 2016
04.03.2017 Odziv na članek Slovenske banke so boljše od nemških v Delu 25. 2. 2017
03.03.2017 Odziv na kolumno Samopohabljanje v Mladini 24. 2. 2017
01.03.2017 Sporočilo za javnost - Predsednik nemške centralne banke predaval v Banki Slovenije
21.02.2017 Sporočilo za javnost - Povzetek makroekonomskih gibanj, februar 2017 in informacija o poslovanju bank v 2016
10.02.2017 Odgovor na članek Guverner bo zaposlil ženo svojega podpornika v Delu
06.02.2017 Sporočilo za javnost - Uspešno izvedena migracija slovenskega okolja na poravnalno platformo TARGET2-Securities
02.02.2017 Sporočilo za javnost - Obisk predsednika ECB ob obeležitvi 10. obletnice uvedbe evra v Sloveniji
01.02.2017 Obisk predsednika ECB Maria Draghija v Ljubljani v četrtek, 2. 2. 2017
01.02.2017 Odgovor Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani - Kazenska ovadba zaradi suma kaznivega dejanja napada na informacijski sistem
31.01.2017 Sporočilo za javnost - Pojasnilo vloge Banke Slovenije pri prenosu nedonosnih terjatev bank na DUTB in določanju prenosne vrednosti
25.01.2017 Sporočilo za javnost - Izdaja spominskega kovanca ob 10. obletnici uvedbe evra v Sloveniji
16.01.2017 Popravek navedb v člankih, objavljenih v časniku Delo 11. januarja 2017
10.01.2017 Sporočilo za javnost - Objavljeni novi gradivi Poročilo o finančni stabilnosti in Gospodarska in finančna gibanja
29.12.2016 Sporočilo za javnost – S 3. januarjem 2017 bo začel delovati elektronski sistem za izmenjavo podatkov o zadolženosti fizičnih oseb in poslovnih subjektov
28.12.2016 Sporočilo za javnost - Menjava tolarskih kovancev tudi 3.1.2017
25.11.2016 Obvestilo za javnost po 6. seji Nacionalnega sveta za plačila
24.11.2016 Demanti navedb v članku na portalu pozareport.si 24.11.2016
24.11.2016 Objava celostnega seznama predpisov za področje nadzora
23.11.2016 Demanti navedb v članku na portalu pozareport.si 23.11.2016
22.11.2016 Sporočilo za javnost - Aktualna makroekonomska gibanja in informacija o poslovanju bank v prvih devetih mesecih 2016
11.11.2016 Nagovor guvernerja na Dnevu slovenskih bančnikov
27.10.2016 Odziv na odločitev Ustavnega sodišča
19.10.2016 Sporočilo za javnost - Nedonosne izpostavljenosti bank
17.10.2016 Odgovor na intervju z Alenko Žnidaršič Kranjc v Dnevniku
13.10.2016 Slovesnost ob 25. obletnici uvedbe tolarja in podelitev nagrad za magistrska in doktorska dela
11.10.2016 Sporočilo za javnost - Mesečna informacija o poslovanju bank v avgustu 2016 in Gospodarska in finančna gibanja, oktober 2016
07.10.2016 Sporočilo za javnost - Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke
07.10.2016 Sporočilo za javnost – Zamenjava tolarjev v evre
23.09.2016 Sporočilo za javnost - Osnovni plačilni račun
20.09.2016 Pojasnilo razlike med ocenama kapitalskega primanjkljaja (pristopa top-down in bottom up) - Odziv na članek v Dnevniku
15.09.2016 Sporočilo za javnost - Centralni kreditni register – ključni poudarki
10.09.2016 Odziv na trditve Aljoše Tomaža v intervjuju v Sobotni prilogi Dela
06.09.2016 Sporočilo za javnost - Uvedena makrobonitetna instrumenta za nepremičninski trg
05.09.2016 Demanti navedb dr. Križaniča v članku Tovarne delavcem! Ali spet?
30.08.2016 Sporočilo za javnost - Mesečna informacija o poslovanju bank in Povzetek makroekonomskih gibanj, avgust 2016
26.08.2016 Demanti navedb v članku Nedotakljivi v Mladini (št. 32, 12.8.2016)
25.08.2016 Sporočilo za javnost - Banka Slovenije vložila pritožbo
08.08.2016 Sporočilo za javnost – Izročitev zapisnikov ožjega kolegija guvernerja
05.08.2016 Sporočilo za javnost - Izplačilo zajamčenih terjatev iz stečaja borznoposredniške družbe Moja delnica BPH, d. d. od 8. avgusta 2016
29.07.2016 Odgovor na navedbe dr. Franceta Križaniča v Mladini
29.07.2016 Sporočilo za javnost - Objava rezultatov Ebinih stresnih testov in testi slovenskih bank
29.07.2016 Sporočilo za javnost - Opozorilo glede spletne prevare
26.07.2016 Sporočilo za javnost - Zajamčene terjatve vlagateljem družbe Moja delnica BPH v stečaju bodo izplačane pri NLB
19.07.2016 Sporočilo za javnost - Sodišče EU_Potrjena stališča Banke Slovenije
19.07.2016 Demanti navedb v članku Guverner Jazbec policiji ne bo več pomagal preiskovati bančne luknje (SiolNET, 19.7.2016)
13.07.2016 Odziv Banke Slovenije na odgovor generalnega državnega tožilca predsedniku ECB
12.07.2016 "Demanti navedb v članku ""Ima guverner že svoj jazbexit?"" (Finance, 11. 7. 2016)"
12.07.2016 Sporočilo za javnost - Mesečna informacija o poslovanju bank in Gospodarska in finančna gibanja, julij 2016
11.07.2016 Informacija za vlagatelje družbe Moja delnica BPH d. d.
07.07.2016 Demanti izjave vodje specializiranega državnega tožilstva na novinarski konferenci 7.7.2016
06.07.2016 Sporočilo za javnost - V prostorih Banke Slovenije poteka preiskovalno dejanje v predkazenskem postopku
05.07.2016 Sporočilo za javnost - ECB je razkrila novi bankovec za 50 EUR
28.06.2016 Sporočilo za javnost - Čas objave tečajnic julija 2016 prestavljen
16.06.2016 Sporočilo za javnost - ECB: Evrosistem se pripravlja na uvedbo novega bankovca za 50 €
10.06.2016 Sporočilo za javnost - Poročilo o 5. seji Nacionalnega sveta za plačila (NSP)
08.06.2016 Sporočilo za javnost - Novi zbirateljski in spominski kovanci v prodajo in obtok 20. junija
07.06.2016 Sporočilo za javnost - Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji in Poročilo o finančni stabilnosti, junij 2016
02.06.2016 Odziv Banke Slovenije na poročilo KPK Ocena stanja, maj 2016
24.05.2016 Pojasnilo o poplačilu imetnikov izbrisanih podrejenih obveznic v Italiji (Odgovor na članek v Financah, št. 84/2016)
24.05.2016 Sporočilo za javnost - Aktualna gospodarska in finančna gibanja ter poslovanje bank v marcu 2016
19.05.2016 Sporočilo za javnost - Seminar BS-MDS Rethinking Monetary-Fiscal Policy Coordination
19.05.2016 Odziv na članek v tedniku Mladina, 13. maja 2016
16.05.2016 Sporočilo za javnost - Poročilo Mednarodnega denarnega sklada v okviru rednih posvetovanj po IV. členu Statuta MDS
04.05.2016 Sporočilo za javnost - ECB ukinja izdelavo in izdajo bankovcev za 500 €
21.04.2016 Pojasnilo - Ocenjevanje primernosti članov nadzornih svetov bank
15.04.2016 Sporočilo za javnost - Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke
12.04.2016 Sporočilo za javnost - Gospodarska in finančna gibanja, april 2016
31.03.2016 Sporočilo za javnost - Objavljena Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve – 2015
30.03.2016 Sporočilo za javnost - Zaključek dijaškega tekmovanja Generacija €URO 2015/16
29.03.2016 Sporočilo za javnost - Zaključek obiska Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
29.03.2016 Obvestilo - Knjižnica Banke Slovenije do septembra zaprta
15.03.2016 Sporočilo za javnost - Umar predstavlja analizo ocene učinkov strukturnih ukrepov v Sloveniji
11.03.2016 Odgovor na članek Tadeja Kotnika (Finance, 9.3.2016)
07.03.2016 Obvestilo - Do 31.12.2015 dve prijavi kršitev v sistem obveščanja
05.03.2016 Odgovor na članek dr. Jožeta Mencingera v Dnevniku, Objektiv 27.2.2016
23.02.2016 Sporočilo za javnost - Makroekonomska gibanja in poslovanje bank v letu 2015
19.02.2016 Sporočilo za javnost - Banka Slovenije o sklepnih predlogih generalnega pravobranilca-dodatna pojasnila
18.02.2016 Sporočilo za javnost - Banka Slovenije o sklepnih predlogih generalnega pravobranilca
12.02.2016 Demanti izjave državnega sekretarja MF v oddaji Tarča, 11.2.2016
11.02.2016 Sporočilo za javnost - Prenehanje dovoljenja za opravljanje bančnih storitev Factor banke in Probanke
06.02.2016 Odziv na članek "Nova uprava NLB, deal SDH - guverner Jazbec: Benedek (rezerva Andoljšek), Gruden, Brodnjak"
27.01.2016 Sporočilo za javnost - V Sloveniji je bilo v 2015 iz obtoka umaknjenih manj ponarejenih evrobankovcev kot leta 2014
26.01.2016 Sporočilo za javnost - V bankah potrebna večja diverzifikacija komitentov glede na njihove posebnosti, tako pri reševanju nedonosnih terjatev kot pri kreditiranju
18.01.2016 Sporočilo za javnost - Obisk predsednice Nadzornega odbora EMN v Sloveniji
16.01.2016 Odziv Banke Slovenije na članek Zakaj je potrebna revizija
12.01.2016 Sporočilo za javnost - Podjetja zmerno povečujejo investicije v opremo in stroje
28.12.2015 Sporočilo za javnost - Predčasno poplačilo depozitov Factor banke in Probanke
17.12.2015 Sporočilo za javnost - Odziv Banke Slovenije na trditve VZMD
10.12.2015 Sporočilo za javnost - Pogled Banke Slovenije na strateške izzive ekonomske politike v 2015
08.12.2015 Sporočilo za javnost - Banka Slovenije uvaja dva nova makrobonitetna ukrepa
07.12.2015 Sporočilo za javnost: Sprememba pri Dnevni tečajnici – referenčni devizni tečaji ECB
30.11.2015 Banka Slovenije: Sprejeti ukrepi so bili nujni, da se ohrani finančna stabilnost v Republiki Sloveniji
30.11.2015 NSP se je seznanil z aktivnostmi, povezanimi z oblikovanjem nacionalne harmonizirane rešitve za financiranje terjatev dobaviteljev - factoring
25.11.2015 Sporočilo za javnost – Nadaljuje se solidna gospodarska rast
24.11.2015 Sporočilo za javnost - Objava nedonosnih izpostavljenosti bank in hranilnic po novi, enotni definiciji Evropskega bančnega organa (EBA)
13.11.2015 Vzpostavljen sistem obveščanja o kršitvah predpisov s področja bančništva
28.10.2015 Podelitev nagrad Banke Slovenije za magistrska in doktorska dela v letu 2015
27.10.2015 Novembra v prodajo novi priložnostni kovanci
14.10.2015 Sporočilo za javnost – Banka Slovenije projekcije gospodarskih gibanj popravila navzgor
13.10.2015 Banka Slovenije preiskovalni komisiji DZ posredovala dodatna gradiva
08.10.2015 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke
01.10.2015 Izjava za javnost - Odziv na navedbe VZMD
23.09.2015 Konferenca: Izzivi prestrukturiranja in financiranja malih in srednje velikih podjetij
16.09.2015 Seminar na temo preiskovanja, pregona in sojenja primerov finančnega kriminala v finančnih institucijah
16.09.2015 Izjava za javnost - Predčasno poplačilo depozitov Factor banke d. d. in Probanke d. d.
25.08.2015 Sporočilo za javnost po seji Sveta BS 25. avgusta 2015 - Gospodarska gibanja, poslovanje bank
14.08.2015 Banka Slovenije - devalvacija juana
04.08.2015 Sporočilo za javnost: Banka Slovenije predala gradiva preiskovalni komisiji DZ
21.07.2015 Sporočilo za javnost po seji Sveta BS 21. julija 2015
14.07.2015 Izjava za javnost: Banka Slovenije o kazenski ovadbi
07.07.2015 Sporočilo za javnost po seji Sveta BS 7. julija 2015
29.06.2015 Izjava guvernerja Boštjana Jazbeca o vplivu dogajanj v Grčiji na slovenski bančni sistem
11.06.2015 Sporočilo za javnost - Nacionalni seminar na temo izdaje novega bankovca za 20€
27.05.2015 Sporočilo za javnost - Zbirateljski kovanci ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedilo v prodajo in obtok 15. junija 2015
26.05.2015 Sporočilo za javnost - Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric plačilnih storitev – 2014
26.05.2015 Sporočilo za javnost po seji Sveta BS 26. maja 2015
19.05.2015 Obvestilo za javnost po tretji seji Nacionalnega sveta za plačila
13.05.2015 Sporočilo za javnost - Veljati je začel ZBan-2
08.05.2015 Junija začetek delovanja poravnalne platforme v lasti Evrosistema TARGET2-Securities
17.04.2015 Sporočilo za javnost - Spomladansko zasedanje MDS in skupine Svetovne banke
09.04.2015 Sporočilo za javnost - Zaključek dijaškega tekmovanja €URO 2014/15
02.04.2015 Sporočilo za javnost – Vzpostavljen sklad za reševanje bank
23.03.2015 Raziskava o dostopnosti finančnih virov za podjetja 2014
17.03.2015 F. Drenovec, P. Mohorič Peternelj: Dohodkovna neenakost v Sloveniji je nizka
12.03.2015 Poročilo Banke Slovenije za Državni zbor, marec 2015
11.03.2015 Izjava za javnost - Problematika izpostavljenosti iz posojil v CHF
24.02.2015 Sporočilo za javnost po seji SBS-24.02.2015-Gospodarska in finančna gibanja, poslovanje bank
24.02.2015 ECB sporočilo za javnost: DANES JE BIL V FRANKFURTU RAZKRIT NOVI BANKOVEC ZA 20 €
19.02.2015 Poročilo Mednarodnega denarnega sklada po IV. členu Statuta MDS -19.02.2015
13.02.2015 Odgovor na članka v časniku Delo
11.02.2015 Pojasnila Banke Slovenije o izvedenih ukrepih v bankah 2013/14 - Novinarska konferenca 11. 2. 2015
05.02.2015 Sporočilo za javnost - SKUPNA IZJAVA MF, MGRT, BS in ZBS - CHF švicarski franki
04.02.2015 ECB Sporočilo za javnost - Primernost grških obveznic za zastavo
28.01.2015 Sporočilo za javnost - 28. 1. 2015 - Ponaredki
23.01.2015 Odziv Banke Slovenije na pismo Zveze potrošnikov Slovenije - krediti v švicarskih frankih
22.01.2015 ECB objavlja razširjeni program nakupa vrednostnih papirjev
06.01.2015 Sporočilo po seji Sveta Banke Slovenije dne 6. januarja 2015
01.01.2015 ECB sporočilo za javnost - Litva prevzela evro s 1.1.2015
23.12.2014 Sporočilo za javnost - Druga seja Nacionalnega sveta za plačila - 19. december 2014
16.12.2014 Povzetek Odločbe o izrednih ukrepih izrečenih 16. 12. 2014 Banki Celje d.d.
09.12.2014 Projekt TARGET2-Securities
25.11.2014 Gospodarska in finančna gibanja, bančno poslovanje, neposredne naložbe
11.11.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije, dne 11. novembra 2014
28.10.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 28.10.2014
26.10.2014 Dve slovenski banki z manjšim kapitalskim primanjkljajem po stresnih testih v letu 2016, primanjkljaj pokrit z restrukturiranjem in z zadržanimi dobički
21.10.2014 Podelitev nagrad Banke Slovenije za zaključna dela v letu 2014
10.10.2014 Banka Slovenije na letnem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke-10.10.2014
26.09.2014 Vodilni nosilci gospodarskih politik iz držav srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope so na konferenci v skupni organizaciji MDS in Banke Slovenije razpravljali o oživljanju rasti posojil
23.09.2014 Makroekonomska gibanja in projekcije, poslovanje bank, gibanja na kapitalskem trgu in obresti
09.09.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 9. septembra 2014
29.07.2014 Sporočilo za javnost - seja Sveta Banke Slovenije dne 29.07.2014
24.06.2014 Sporočilo za javnost po 514. Seji Sveta Banke Slovenije
27.05.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije - 27.05.2014: Gospodarska in finančna gibanja, ekonomski odnosi s tujino, finančna stabilnost
22.04.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije, dne 22.04.2014
11.04.2014 Sporočilo za javnost - Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke, 11.04.2014
09.04.2014 Sporočilo za javnost - Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric plačilnih storitev - 2013, 9. aprila 2014
08.04.2014 Sporočilo za javnost -Makroekonomska gibanja in projekcije - 8. aprila 2014
03.04.2014 Sporočilo za javnost-Poslovanje s trajnimi nalogi in direktnimi obremenitvami - 3. aprila 2014
21.03.2014 Sporočilo za javnost - O ODLOČBAH O IZREDNIH UKREPIH - 21.03.2014
19.03.2014 Sporočilo za javnost-Vlada na podlagi mnenj in informacij Banke Slovenije sprejela odločitve glede nadaljnje izvedbe ukrepov za krepitev stabilnosti bank
13.03.2014 Sporočilo za javnost ob zaključku dijaškega tekmovanja Generacija €uro, dne 13. marca 2014
11.03.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 11. marca 2014
25.02.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 25.02.2014 (plačilni sistemi)
19.02.2014 Sporočilo za javnost z dne 19. februar 2014 - Plače usklajene
11.02.2014 Gospodarska in finančna gibanja ter poslovanje bank
29.01.2014 Sestal se je Nacionalni svet za plačila
29.01.2014 Stabilnost slovenskega bančnega sistema
24.01.2014 Razkritje odločb Banke Slovenije o izrednih ukrepih
24.01.2014 Plače članov izrednih uprav Probanke in Factor banke
20.01.2014 Pojasnilo o ukrepih Banke Slovenije ob dokapitalizaciji NLB, NKBM in Abanke
17.01.2014 Poročilo Mednarodnega denarnega sklada po IV. členu Statuta MDS
14.01.2014 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 14. januarja 2014
18.12.2013 Država po pozitivni odločitvi Evropske komisije dokapitalizirala pet bank
12.12.2013 Banka Slovenije in Vlada Republike Slovenije predstavili rezultate stresnih testov
10.12.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 10.12.2013
06.12.2013 Sporočilo za javnost z dne 6. decembra 2013 - Poslovanje z gotovino
02.12.2013 Sporočilo za javnost o odločitvi Ljubljanske borze z dne 2.12.2013
26.11.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 26.11.2013
25.11.2013 Sporočilo za javnost z dne 25. novembra 2013
12.11.2013 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 12. november 2013
06.11.2013 Sporočilo za javnost z dne 06.11.2013 - metodologija skrbnega pregleda bank
05.11.2013 Sporočilo za javnost z dne 5. novembra 2013 - Factor banka in Probanka
28.10.2013 Zaključek obiska Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
24.10.2013 Sporočilo za javnost - Demanti - dne 24.10.2013
22.10.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 22.10.2013
15.10.2013 Podelitev nagrad Banke Slovenije za zaključna dela v letu 2013 dne 15. oktobra 2013
10.10.2013 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke
08.10.2013 Sporočilo za javnost - seja Sveta Banke Slovenije dne 8. oktobra 2013
25.09.2013 Sporočilo za javnost pred pričetkom 3. dijaškega tekmovanja Generacijaeuro v šolskem letu 2013/14
24.09.2013 Sporočilo za javnost po Seji Sveta Banke Slovenije dne 24. 09. 2013
20.09.2013 Sporočilo za javnost Banke Slovenije z dne 20.09.2013
10.09.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 10.09.2013
06.09.2013 Sporočilo za javnost Banke Slovenije in Ministrstva za finance - Factor banka in Probanka
30.08.2013 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 30. avgust 2013
19.08.2013 Obvestilo za javnost glede naročila pregleda kakovosti sredstev ( AQR ) na ravni bančnega sistema in izvedba stres testov
30.07.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 30.07.2013
26.07.2013 Sporočilo za javnost - Erste Card - Diners (26.7.2013)
16.07.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 16.07.2013
02.07.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 02.07.2013
18.06.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 18.06.2013
12.06.2013 Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric plačilnih storitev
22.05.2013 Sporočilo za javnost na temo Diners z dne 22.05.2013
17.05.2013 Sporočilo za javnost z dne 17.05.2013 na temo odvzema dovoljenja za Diners Club SLO
14.05.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 14.05.2013
10.05.2013 Rezultati stres testov Banke Slovenije
06.05.2013 Stališča BS v okviru projekta sanacije bančnega sistema o potrebnih aktivnostih za izboljšanje poslovanja realnega sektorja in izhoda iz krize
29.04.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 29.04.2013
18.04.2013 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in skupine Svetovne banke
16.04.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 16.04.2013
08.04.2013 Sporočilo za javnost po končanem dijaškem dekmovanju -Generacija €uro
20.03.2013 Sporočilo za javnost - Zaključek obiska Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
19.03.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 19.03.2013
18.03.2013 Sporočilo za javnost - Slovenije in Cipra ni mogoče primerjati (pojasnila glede na razvoj dogodkov na Cipru)
05.03.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 05.03.2013
19.02.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 19. 02. 2013
12.02.2013 Sporočilo za javnost glede aktivnosti za izboljšanje pogojev poslovanja realnega sektorja
05.02.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 05.02.2013
31.01.2013 Pojasnilo v zvezi z vlogo Banke Slovenije pri pripravi podzakonskih predpisov za slabo banko
22.01.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 22. 1. 2013
04.01.2013 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 04.01.2013
18.12.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 18.12.2012
12.12.2012 Sporočilo za javnost - predlog novele Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju
06.12.2012 Poročili Mednarodnega denarnega sklada z misije ocene finančnega sektorja FSAP
04.12.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 4. decembra 2012
29.11.2012 Poročilo Mednarodnega denarnega sklada po IV. členu Statuta MDS
20.11.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 20.11.2012
06.11.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 6. novembra 2012
23.10.2012 Podelitev nagrad Banke Slovenije za diplomska in magistrska dela v letu 2012
16.10.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 16.10.2012
09.10.2012 Oblike in obseg državne pomoči v državah EU v času finančne in gospodarske krize
03.10.2012 Končno poročilo o izvedbi kapitalskega priporočila Ebe
02.10.2012 Zaključek obiska misije Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
18.09.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 18.09.2012
04.09.2012 Sporočilo za javnost s Seje Sveta Banke Slovenije dne 04.09.2012
31.08.2012 Izjava za javnost - poslovanje bank v Sloveniji
29.08.2012 Odgovor na članek, objavljen dne 29.8.2012 z naslovom Zamujena leta guvernerja Banke Slovenije
23.08.2012 Pristojnosti Banke Slovenije glede nadzora nad bankami
31.07.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije dne 31.07.2012
17.07.2012 Sporočilo za javnost ob seji Sveta Banke Slovenije dne 17.07.2012
11.07.2012 EBA: Poročilo o izvedbi kapitalskega priporočila
03.07.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 03.07.2012
19.06.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 19.06.2012
11.06.2012 Delavnica "Upravljanje s slabimi posojili na podlagi izkušenj v državah srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope"
14.05.2012 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 14.05.2012
30.04.2012 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 30.04.2012
20.04.2012 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada
17.04.2012 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.04.2012
17.04.2012 Izjava ob zaključku misije MDS FSAP v Sloveniji
16.04.2012 Zaključeno dijaško tekmovanje Generacija €uro
20.03.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 20.03.2012
06.03.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 06.03.2012
28.02.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 28.02.2012
07.02.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 07.02.2012
24.01.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 24.01.2012
10.01.2012 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 10.01.2012
20.12.2011 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 20.12.2011
08.12.2011 Rezultati kapitalskih testov 2011
06.12.2011 Sporočilo za javnost po seji Sveta Banke Slovenije 06.12.2011
24.11.2011 Sporočilo za javnost Banke Slovenije
15.11.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.11.2011
02.11.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 2.11.2011
27.10.2011 Zahteve po dodatnem kapitalu EU bank v okviru ukrepov Evropskega sveta
13.10.2011 Podelitev nagrad Banke Slovenije za diplomska in magistrska dela v letu 2011
22.09.2011 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada v Washingtonu
19.09.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 19.09.2011
08.09.2011 Tekmovanje za dijake Generacija €uro
07.09.2011 Spletna anketa o kakovosti bankovcev eura v obtoku
06.09.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 06.09.2011
29.08.2011 Zadolževanje v švicarskih frankih
02.08.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 02.08.2011
15.07.2011 Objava rezultatov vseevropskega obremenitvenega testa 2011 za slovenske banke
05.07.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 05.07.2011
20.06.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.06.2011
07.06.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije
20.05.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 17. 05.2011
05.05.2011 Razpis za oblikovanje kovanca ob desetletnici uvedbe evrskih bankovcev in kovancev
03.05.2011 Seja Sveta Banke Slovenije 03.05.2011
18.04.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 18. 04.2011
15.04.2011 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada
23.03.2011 Informacija BS o obremenitvenih testih EU
21.03.2011 Poročilo misije Mednarodnega denarnega sklada
15.03.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.03.2011
01.03.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 01.03.2011
18.02.2011 Pojasnila v zvezi s člankom objavljenim v časniku Dnevnik, 16.2.2011
15.02.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.02.2011
01.02.2011 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 01.02.2011
11.01.2011 Seja Sveta Banke Slovenije 11.1.2011
14.12.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 14.12.2010
09.12.2010 Evropska centralna banka in vse centralne banke Evrosistema predstavljamo izobraževalni igri o denarni politiki in inflaciji
07.12.2010 Pojasnila in podatki o poslovanju Banke Slovenije
30.11.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 30.11.2010
10.11.2010 Predstavitev zbirnih podatkov - vračilo provizij bank za dvig gotovine na bankomatih drugih bank (NLB, NKBM, Abanka Vipa in Banka Celje)
02.11.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 2.11.2010
29.10.2010 Sestanek na temo finančne stabilnosti
18.10.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 18.10.2010
15.10.2010 Podelitev nagrad Banke Slovenije za najboljša diplomska dela v letu 2010
07.10.2010 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada v Washingtonu
21.09.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 21.9.2010
07.09.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 7.9.2010
03.08.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 3.8.2010
23.07.2010 Objava rezultatov vseevropskega obremenitvenega testa za slovensko banko
20.07.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 20.7.2010
06.07.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 6.7.2010
22.06.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 22.6.2010
11.06.2010 Poročilo predstavnikov Mednarodnega denarnega sklada
08.06.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 8.6.2010
04.05.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 4.5.2010
20.04.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 20.04.2010
16.03.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 16.03.2010
02.03.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 02.03.2010
09.02.2010 Seja Sveta Banke Slovenije 09.02.2010
12.01.2010 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 12. 01.2010
15.12.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 15.12.2009
14.12.2009 Izjava Banke Slovenije
01.12.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 1.12.2009
17.11.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 17.11.2009
03.11.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 3.11.2009
20.10.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 20.10.2009
15.10.2009 Podelitev nagrad Banke Slovenije za najboljša diplomska dela v letu 2009
02.10.2009 Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada v Istanbulu
15.09.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 15.9.2009
01.09.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 1.9.2009
12.08.2009 Opozorilo na zlorabo imena Banke Slovenije
28.07.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 28.7.2009
14.07.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 14.07.2009
30.06.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 30.6.2009
16.06.2009 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 16. 6.2009
11.06.2009 Sporočilo za javnost Banke Slovenije z dne 11. 6.2009
02.06.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 2.6.2009
28.05.2009 Sporočilo Banke Slovenije ob pozivu Komisije za nadzor javnih financ DZ
18.05.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 18.5.2009
05.05.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 5.5.2009
24.04.2009 Sporočilo Banke Slovenije ob sklepih Vlade Republike Slovenije z dne 23.4.2009
21.04.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 21.4.2009
31.03.2009 Sporočilo za javnost o računovodskih izkazih Banke Slovenije za leto 2008
31.03.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 31.3.2009
17.03.2009 Poročilo misije Mednarodnega denarnega sklada
17.03.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 17.3.2009
03.03.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 3.3.2009
02.03.2009 Obisk misije Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji
17.02.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 17.2.2009
03.02.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 3.2.2009
26.01.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 26.1.2009
13.01.2009 Seja Sveta Banke Slovenije 13.01.2009
16.12.2008 Seja Sveta Banke Slovenije 16.12.2008
02.12.2008 Seja Sveta Banke Slovenije 2.12.2008
18.11.2008 Seja Sveta Banke Slovenije 18.11.2008
04.11.2008 Seja Sveta Banke Slovenije 4.11.2008
21.10.2008 Seja Sveta Banke Slovenije 21.10.2008
10.10.2008 Sporočilo za javnost o letnem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada
08.10.2008 Podelitev nagrad Banke Slovenije za najboljša diplomska dela v letu 2008
08.10.2008 Skupna izjava Vlade Republike Slovenije in Banke Slovenije
06.10.2008 Izjava Banke Slovenije 6.10.2008
16.09.2008 Seja Sveta Banke Slovenije 16.9.2008
02.09.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 2.9.2008
29.07.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 29.7.2008
15.07.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.7.2008
01.07.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 1.7.2008
20.06.2008 Mednarodni seminar National Bureau of Economic Research
17.06.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.6.2008
09.06.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 9.6.2008
19.05.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 19.5.2008
06.05.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 6.5.2008
22.04.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 22.4.2008
11.04.2008 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada
08.04.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 8.4.2008
25.03.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 25.3.2008
04.03.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 4.3.2008
15.02.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.2.2008
05.02.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 5.2.2008
08.01.2008 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 8.1.2008
03.01.2008 Izdaja zbirateljskih kovancev v obtok
28.12.2007 Banka Slovenije pooblastila Deželno banko Slovenije za prodajo numizmatičnih vrednosti od leta 2008
18.12.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 18.12.2007
04.12.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 4.12.2007
20.11.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.11.2007
19.11.2007 Začetek delovanja plačilnega sistema TARGET2
06.11.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 6.11.2007
23.10.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 23.10.2007
18.10.2007 Sporočilo za javnost o letnem zasedanja Mednarodnega denarnega sklada
08.10.2007 Podelitev nagrad za najboljša diplomska dela v letu 2007
02.10.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 2.10.2007
18.09.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 18.9.2007
17.09.2007 Informacija o časovnem planu objavljanja mesečne publikacije Bilten Banke Slovenije
04.09.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 4.9.2007
17.07.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.7.2007
03.07.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 3.7.2007
19.06.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 19.6.2007
05.06.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 5.6.2007
01.06.2007 Srečanje namestnikov belgijske konstituence v Svetovni banki in Mednarodnem denarnem skladu
23.05.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 23.5.2007
25.04.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 24.4.2007
11.04.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 11.4.2007
06.04.2007 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada
24.03.2007 Delovanje plačilnih sistemov 6. aprila 2007
23.03.2007 Obvestilo medijem
21.03.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 21.3.2007
16.03.2007 Poročilo misije Mednarodnega denarnega sklada
02.03.2007 Obvestilo medijem
02.03.2007 Predlogi dogodkov za izdajo priložnostnih kovancev v letih 2008 in 2009
07.02.2007 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 7.2.2007
15.01.2007 Govor guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija na € konferenci Slovenija 2007
02.01.2007 Uvajanje evra v bankah
02.01.2007 Sporočilo za javnost
01.01.2007 Uvajanje evra v bankah
01.01.2007 Obvestilo medijem
29.12.2006 Obvestilo medijem
22.12.2006 Izjava za javnost Banke Slovenije
20.12.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.12.2006
14.12.2006 Obvestilo o delovanju blagajniških okenc Banke Slovenije
06.12.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 06.12.2006
15.11.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.11.2006
07.11.2006 Obvestilo medijem
26.10.2006 Govor guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija na mednarodni konferenci Prestrukturiranje finančnega sektorja v majhnih razvitih gospodarstvih
18.10.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 18.10.2006
09.10.2006 Podelitev nagrad za najboljša diplomska dela v letu 2006
05.10.2006 Sporočilo za javnost
04.10.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 04.10.2006
13.09.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 13.09.2006
07.09.2006 Sporočilo za javnost
03.08.2006 Sporočilo za javnost
19.07.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 19.07.2006
11.07.2006 Sporočilo Evropske centralne banke in Banke Slovenije
05.07.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 05.07.2006
23.06.2006 Sporočilo za javnost
23.06.2006 Vabilo na 16. seminar Banke Slovenije
22.06.2006 Vabimo vas na razstavo o evrskih bankovcih in kovancih ter na predavanje o pripravah na uvedbo evra v Sloveniji
21.06.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.06.2006
09.06.2006 Razstava €-bankovci in €-kovanci
08.06.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 08.06.2006
05.06.2006 Izšla je publikacija Prihaja evro
17.05.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.05.2006
04.05.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 04.05.2006
20.04.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.04.2006
06.04.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 06.04.2006
28.03.2006 Poročilo za javnost o posvetovanjih Slovenije z Mednarodnim denarnim skladom
23.03.2006 Sestanek z nadzornim svetom Združenja bank Slovenije
17.03.2006 Pogovor guvernerja z evropskim komisarjem za gospodarske in finančne zadeve
14.03.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 14.03.2006
13.03.2006 Obisk redne misije Mednarodnega denarnega sklada
02.03.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 02.03.2006
09.02.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 09.02.2006
01.02.2006 Izbor kovnice za evro kovance
26.01.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 26.01.2006
24.01.2006 Sestanek vodstva Banke Slovenije z bankami
12.01.2006 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 12.01.2006
14.12.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 14.12.2005
01.12.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 01.12.2005
17.11.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.11.2005
03.11.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 03.11.2005
20.10.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.10.2005
10.10.2005 Podelitev nagrad Banke Slovenije za najboljša diplomska dela
07.10.2005 Sestanek s podpisniki delničarskega sporazuma
06.10.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 06.10.2005
28.09.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 28.09.2005
21.09.2005 Sporočilo za javnost z Jesenskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada z dne 21.09.2005
16.09.2005 Revizija podatkov plačilne bilance od 2002 do 2004
14.09.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 14.09.2005
01.09.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 01.09.2005
28.07.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 28.07.2005
15.07.2005 Sestanek z nadzornim svetom Združenja bank Slovenije
14.07.2005 Sporočilo za javnost s seje Sveta Banke Slovenije z dne 14.07.2005
07.07.2005 Sestanek s predsedniki uprav bank in hranilnic
05.07.2005 Vključitev bank in hranilnice v vseevropski plačilni sistem bruto poravnave v realnem času – TARGET
30.06.2005 Sporočilo za javnost s 313. seje Sveta Banke Slovenije z dne 30.06.2005
15.06.2005 Sporočilo za javnost s 312. seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.06.2005
19.05.2005 Sporočilo za javnost s 311. seje Sveta Banke Slovenije z dne 19.05.2005
12.05.2005 Sestanek s člani nadzornega Sveta Združenja bank Slovenije
05.05.2005 Sporočilo za javnost s 310. seje Sveta Banke Slovenije z dne 05.05.2005
28.04.2005 Srečanje guvernerja Banke Slovenije z evropskim komisarjem
21.04.2005 Vabilo na novinarsko konferenco
12.04.2005 Spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke
07.04.2005 Sporočilo za javnost s 308. seje Sveta Banke Slovenije z dne 07.04.2005
16.03.2005 Sporočilo za javnost s 307. seje Sveta Banke Slovenije z dne 16.03.2005
24.02.2005 Sporočilo za javnost s 306. seje Sveta Banke Slovenije z dne 24.02.2005
11.02.2005 Sporočilo za javnost s 305. seje Sveta Banke Slovenije z dne 11.02.2005
09.02.2005 Sporočilo za javnost s sestanka z nadzornim svetom Združenja bank Slovenije z dne 09.02.2005
27.01.2005 Sporočilo za javnost s 304. seje Sveta Banke Slovenije z dne 27.01.2005
20.01.2005 Obisk guvernerke danske centralne banke
13.01.2005 Sporočilo za javnost s 303. seje Sveta Banke Slovenije z dne 13.01.2005
20.12.2004 Seja nadzornega sveta Združenja bank Slovenije
15.12.2004 Sporočilo za javnost s 302. seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.12.2004
02.12.2004 Sporočilo za javnost s 301. seje Sveta Banke Slovenije z dne 02.12.2004
18.11.2004 Sporočilo za javnost s 300. seje Sveta Banke Slovenije z dne 18.11.2004
08.11.2004 Čezmejna plačila
04.11.2004 Sporočilo za javnost z 299. seje Sveta Banke Slovenije z dne 04.11.2004
21.10.2004 Sporočilo za javnost z 298. seje Sveta Banke Slovenije z dne 21.10.2004
19.10.2004 Tretji raziskovalni seminar Banke Slovenije
07.10.2004 Sporočilo za javnost z 297. seje Sveta Banke Slovenije z dne 07.10.2004
15.09.2004 Sporočilo za javnost z 296. seje Sveta Banke Slovenije z dne 15.09.2004
02.09.2004 Sporočilo za javnost z 295. seje Sveta Banke Slovenije z dne 02.09.2004
27.07.2004 Pogovor guvernerja Banke Slovenije z županom londonskega finančnega središča
23.07.2004 Objava dejanskih obrestnih mer novih posojil
22.07.2004 Sporočilo za javnost z 294. seje Sveta Banke Slovenije z dne 22.07.2004
08.07.2004 Delovni obisk vodje misije Mednarodnega denarnega sklada v Ljubljani
05.07.2004 Drugi raziskovalni seminar
05.07.2004 Sestanek vodstva Banke Slovenije s predsedniki uprav bank
01.07.2004 Obisk kitajskega guverneja
01.07.2004 Sporočilo za javnost z 293. seje Sveta Banke Slovenije z dne 01.07.2004
21.06.2004 Še en teden za vložitev zahteve za izplačilo sredstev, ki so bila konec junija 2002 na zaprtih žiro računih
18.06.2004 Objava povprečnih efektivnih obrestnih mer potrošniških kreditov
16.06.2004 Sporočilo za javnost z 292. seje Sveta Banke Slovenije z dne 16.06.2004
03.06.2004 Sporočilo za javnost z 291. seje Sveta Banke Slovenije z dne 03.06.2004
28.05.2004 Še en mesec za vložitev zahteve za izplačilo sredstev, ki so bila konec junija 2002 na zaprtih žiro računih
21.05.2004 Obisk generalnega direktorja baselske Banke za mednarodne poravnave
20.05.2004 Sporočilo za javnost z 290. seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.05.2004
10.05.2004 Obisk guvernerja češke centralne banke
06.05.2004 Sporočilo za javnost z 289. seje Sveta Banke Slovenije z dne 06.05.2004
29.04.2004 Objava podatkov o dolgoročni obrestni meri po konvergenčnem kriteriju
23.04.2004 Spomladansko zasedanje MDS in Svetovne banke v Washingtonu
21.04.2004 Novinarska konferenca dne 22.04.2004 ob 13:00
20.04.2004 Sporočilo za javnost z 288. seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.04.2004
19.04.2004 Samo še dobra 2 meseca za vložitev zahteve za izplačilo sredstev, ki so bila konec junija 2002 na zaprtih žiro računih
08.04.2004 Novinarska konferenca dne 14.04.2004 ob 13:00
17.03.2004 Sporočilo za javnost z 286. seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.03.2004
04.03.2004 Sporočilo za javnost z 285. seje Sveta Banke Slovenije z dne 04.03.2004
05.02.2004 Sporočilo za javnost z 284. seje Sveta Banke Slovenije z dne 05.02.2004
22.01.2004 Sporočilo za javnost z 283. seje Sveta Banke Slovenije z dne 22.01.2004
20.01.2004 Novinarska konferenca ob zaključku dela misije Mednarodnega denarnega sklada
08.01.2004 Sporočilo za javnost z 282. seje Sveta Banke Slovenije z dne 08.01.2004
18.12.2003 Objava podatkov o denarnem trgu na spletni strani Banke Slovenije
17.12.2003 Sporočilo za javnost z 281. seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.12.2003
12.12.2003 Novinarska konferenca dne 16.12.2003 ob 13:00
04.12.2003 Sporočilo za javnost z 280. seje Sveta Banke Slovenije z dne 04.12.2003
24.11.2003 Sporočilo za javnost FSAP
20.11.2003 Sporočilo za javnost z 279. seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.11.2003
06.11.2003 Sporočilo za javnost z 278. seje Sveta Banke Slovenije z dne 06.11.2003
27.10.2003 Novinarska konferenca dne 28.10.2003 ob 11:00
23.10.2003 Sporočilo za javnost z 277. seje Sveta Banke Slovenije z dne 23.10.2003
23.10.2003 Poročanje za namene statistike finančnih računov
03.10.2003 Podelitev nagrad za najboljša diplomska dela
02.10.2003 Sporočilo za javnost z 276. seje Sveta Banke Slovenije z dne 02.10.2003
17.09.2003 Sporočilo za javnost z 275. seje Sveta Banke Slovenije z dne 17.09.2003
12.09.2003 Novinarska konferenca dne 18.09.2003 ob 10:30
02.09.2003 Sporočilo za javnost z 274. seje Sveta Banke Slovenije z dne 02.09.2003
23.07.2003 Sporočilo za javnost z 273. seje Sveta Banke Slovenije z dne 22.07.2003
11.07.2003 Sestanek ministra za finance in guvernerja Banke Slovenije
04.07.2003 Banka Slovenije daje v obtok nova kovanca
01.07.2003 Sporočilo za javnost z 272. seje Sveta Banke Slovenije z dne 30.06.2003
26.06.2003 Seja Razširjenega sveta ECB dne 26.06.2003
10.06.2003 Sporočilo za javnost z 271. seje Sveta Banke Slovenije z dne 10.06.2003
27.05.2003 Sporočilo za javnost z 270. seje Sveta Banke Slovenije z dne 27.05.2003
23.05.2003 Sestanek finančnega odbora naslednic nekdanje SFRJ
13.05.2003 Sporočilo za javnost z 269. seje Sveta Banke Slovenije z dne 13.05.2003
12.05.2003 Novinarska konferenca o uresničevanju kratkoročnih ciljev denarne politike BS
12.05.2003 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 16.05.2003 ob 13:00
22.04.2003 Sporočilo za javnost z 268. seje Sveta Banke Slovenije z dne 22.04.2003
10.04.2003 Spomladansko zasedanje MDS in Svetovne banke v Washingtonu
08.04.2003 Sporočilo za javnost z 267. seje Sveta Banke Slovenije z dne 08.04.2003
07.04.2003 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 11.04.2003 ob 13:00
25.03.2003 Sporočilo za javnost z 266. seje Sveta Banke Slovenije z dne 25.03.2003
19.03.2003 Obisk predsednika Državnega zbora v Banki Slovenije
11.03.2003 Sporočilo za javnost z 265. seje Sveta Banke Slovenije z dne 10.03.2003
10.03.2003 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 14.03.2003 ob 13:00
25.02.2003 Sporočilo za javnost z 264. seje Sveta Banke Slovenije z dne 25.02.2003
11.02.2003 Sporočilo za javnost z 263. seje Sveta Banke Slovenije z dne 11.02.2003
07.02.2003 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 14.02.2003 ob 13:00
29.01.2003 Sporočilo za javnost z 262. seje Sveta Banke Slovenije z dne 28.01.2003
14.01.2003 Sporočilo za javnost z 261. seje Sveta Banke Slovenije z dne 14.01.2003
10.01.2003 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 17.01.2003 ob 13:00
20.12.2002 Sporočilo za javnost z 260. seje Sveta Banke Slovenije z dne 20.12.2002
13.12.2002 Novinarska konferenca ob zaključku misije MDS 18.12.2002 ob 13:00
11.12.2002 Sporočilo za javnost z 259. seje Sveta Banke Slovenije z dne 10.12.2002
06.12.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci Slovenije dne 13.12.2002 ob 13:00
27.11.2002 Sporočilo za javnost z 258. seje Sveta Banke Slovenije z dne 26.11.2002
20.11.2002 Guverner Banke Slovenije na okrogli mizi Mednarodnega denarnega sklada
20.11.2002 Obvestilo Banke Slovenije v zvezi s HKS Sikura
14.11.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci Slovenije dne 18.11.2002 ob 13:00
08.11.2002 Novinarska konferenca o uresničevanju kratkoročnih usmeritev denarne politike in napovedi gospodarskih in denarnih gibanj za leto 2003
08.11.2002 Reforma plačilnih sistemov - Pravne osebe, ki še niso prenesle sredstev z zaprtega žiro računa pri APP na transakcijski račun
29.10.2002 Sporočilo za javnost z 256. seje Sveta Banke Slovenije z dne 29.10.2002
11.10.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci in neposrednih naložbah dne 15.10.2002 ob 13:00
10.10.2002 Aktivnosti Banke Slovenije za razvoj denarnega trga
09.10.2002 Sporočilo za javnost z 255. seje Sveta Banke Slovenije z dne 08.10.2002
26.09.2002 Podelitev nagrad za najboljša diplomska dela
25.09.2002 Sporočilo za javnost o udeležbi na letni skupščini Sveta guvernerjev v Washingtonu
25.09.2002 Sporočilo za javnost z 254. seje Sveta Banke Slovenije z dne 24.09.2002
19.09.2002 Izročitev priložnostnih kovancev izdanih ob 35. šahovski olimpiadi na Bledu
04.09.2002 Sporočilo za javnost z 253. seje Sveta Banke Slovenije z dne 03.09.2002
14.08.2002 Informacija za javnost: vloga KBC za 34% delež v NLB in odločitev Sveta Banke Slovenije
19.07.2002 251. seja Sveta Banke Slovenije 18.7.2002
11.07.2002 Izročitev bankovca za 5.000 tolarjev v obtok
10.07.2002 Vabilo na novinarsko konferenco
09.07.2002 Sporočilo za javnost z dne 10.07.2002
01.07.2002 Prenos računov iz Agencije za plačilni promet ter zapiranje računov po uradni dolžnosti
28.06.2002 Prenos računov pravnih oseb v banke
27.06.2002 Novinarska konferenca o zakonskem statusu HKS in stečaju HKS Slovenske hranilnice in posojilnice Kranj
21.06.2002 Sporočilo novinarske konference dne 21.06.2002 o zaprtju žiro računov pri APP
12.06.2002 Sporočilo za javnost z 249. seje Sveta Banke Slovenije z dne 11.6.2002
10.06.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci Slovenije dne 13.06.2002 ob 13:00
05.06.2002 Neformalna misija MDS v Sloveniji
28.05.2002 Sporočilo za javnost z 248. seje Sveta Banke Slovenije z dne 28.5.2002
07.05.2002 Transakcijske račune za pravne osebe je potrebno odpreti v bankah do 30. 6. 2002
24.04.2002 Sporočilo za javnost z 246. seje Sveta Banke Slovenije z dne 23.04.2002
10.04.2002 Sporočilo za javnost z 245. seje Sveta Banke Slovenije z dne 09.04.2002
05.04.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci Slovenije dne 12.04.2002 ob 13:00
03.04.2002 Novinarska konferenca o Zakonu o plačilnem prometu dne 8.04.2002 ob 11:30
27.03.2002 Sporočilo za javnost z 244. seje Sveta Banke Slovenije z dne 27.03.2002
13.03.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci Slovenije dne 15.03.2002 ob 13:00
13.03.2002 Sporočilo za javnost s 243. seje Sveta Banke Slovenije z dne 12.03.2002
28.02.2002 Novinarska konferenca o 242. seji Sveta Banke Slovenije dne 01.03.2002 ob 12:00
14.02.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 18.02.2002 ob 13:00
13.02.2002 Sporočilo za javnost z 241. seje Sveta Banke Slovenije z dne 12.02.2002
30.01.2002 Sporočilo za javnost z 240. seje Sveta Banke Slovenije z dne 29.01.2002
17.01.2002 Sporočilo za javnost z 239. seje Sveta Banke Slovenije z dne 16.01.2002
11.01.2002 Novinarska konferenca o plačilni bilanci dne 18.01.2002 ob 13:00

Povezano