Vabilo na razpravo in razstavo Numizmatika - kamenček v mozaiku grajenja nacionalne identitete

27.10.2019 / Numizmatika


V Banki Slovenije od osamosvojitve dalje skrbimo za izdajo slovenskih priložnostnih kovancev – najprej tolarskih in nato evrskih. Na zbirateljskih in spominskih kovancih praviloma vsako leto obeležimo bodisi politične, zgodovinske, znanstvene, kulturne, športne, humanitarne ali druge dogodke, ki so splošnega pomena za Slovenijo ali imajo širši mednarodni pomen.

Na priložnostnih kovancih smo tako obeležili pomembne dogodke, kot so 100. obletnica konca 1. svetovne vojne in majniške deklaracije, 25. obletnica osamosvojitve Slovenije, 10. obletnica uvedbe evra, 500. obletnica prvega slovenskega tiskanega besedila in mnoge druge. Med pomembnimi zgodovinskimi osebnostmi smo na evrokovance med drugim nakovali podobe Barbare Celjske, Primoža Trubarja in Valentina Vodnika.

Prepričani smo, da je numizmatična dejavnost Banke Slovenije, ki jo izvajamo na podlagi pogodbe z Ministrstvom za finance RS, pomemben element kulturne dediščine in grajenja slovenske nacionalne identitete.

Zato smo se odločili, da pripravimo kratko razpravo na temo Numizmatika – kamenček v mozaiku grajenja nacionalne identitete. Okrogla miza bo potekala v četrtek, 14. novembra 2019 od 14. do 16. ure v prostorih Banke Slovenije.

Ob dogodku načrtujemo tudi manjšo razstavo priložnostnih kovancev, zato vas po končani razpravi  vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije, kjer vam bomo predstavili, kako so nastajali letošnji spominski in zbirateljski kovanci. Prav tako bo na ogled postavljen novi priložnostni kovanec z motivom 100. obletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani, ki bo sicer za vse ljubitelje numizmatike na voljo predvidoma v drugi polovici novembra.


Sodelujoči

Alenka Černelič Krošelj, predsednica slovenskega etnološkega društva, bo spregovorila o pomenu obeležbe obletnic na (kovanem) denarju za istovetnost države;

Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, bo spregovorila o pomenu numizmatične zbirke, ki jo hranijo v njihovem muzeju, in o različnih oblikah plačilnih sredstev in denarja na naših tleh v preteklosti;

Urban Mate, predsednik Numizmatičnega društva Slovenije, bo pojasnil, da o (kovanem) denarju lahko razmišljamo v simbolnem, zgodovinskem, umetniškem in ekonomskem smislu ter spregovoril o različnih motivacijah za numizmatično dejavnost posameznika;

Tanja Dmitrović, prorektorica Univerze v Ljubljani, bo pojasnila pomen novega priložnostnega kovanca, ki ga bo Banka Slovenije izdala ob 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani;

Gregor Miklavčič, direktor oddelka Gotovinsko poslovanje na Banki Slovenije, bo predstavil pot nastanka priložnostnega kovanca od ideje do izvedbe in priprave na odprtje Numizmatičnega muzeja Banke Slovenije.


Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Razprava bo potekala v slovenskem jeziku, razstava pa je pripravljena v slovenskem in angleškem jeziku.

Prosim, da nam vašo udeležbo sporočite na pr@bsi.si ali na 01/47 19 780, in sicer do ponedeljka, 11. novembra 2019.

Povezane datoteke:
Program
Vabilo in prijave