35. šahovska olimpiada - Bled (2002)

Šah je družabna igra, pri kateri si dva igralca na igralni plošči, razdeljeni na 64 črno-belih polj, in z 32 šahovskimi figurami prizadevata doseči položaj, ko se nasprotnikov kralj ne more ubraniti napadu. Igra išče in s skupnim jezikom kombinacij utira poti med narodi, rasami in različno mislečimi. Zanesljivih virov o nastanku t. i. »kraljeve igre« ni, je pa mogoče trditi, da je njena pradomovina nekje v Aziji, najverjetneje na območju današnjega Irana ali Indije. Najstarejši zapis o šahu izhaja iz Perzije s konca 6. stoletja. V Evropo so prinesli to igro trgovci nekako na prelomu prvega tisočletja, srednji vek in predvsem začetek novega veka pa sta sprožila množičnost igranja. Evropski problemski šah se je uveljavil precej pred turnirskim in temu razvoju so sledili tudi Slovenci - po letu 1856 so posegali po najvišjih priznanjih in na prelomu iz 19. v 20. stoletje je bil Milan Vidmar v samem vrhu svetovnega šaha.

Tudi v 20. stoletju je dala Slovenija vrsto svetovnih velemojstrov (Vasja Pirc, Bruno Parma, Albin Planinec, Stojan Puc in drugi). Z novimi mladinskimi tekmovanji se število udeležencev povečuje in med njimi lahko iščemo bodoče igralce in igralke z najvišjimi naslovi.

Največje priznanje slovenskemu šahu je bilo izkazano leta 1998 na kongresu svetovne organizacije FIDE, ko so Sloveniji zaupali organizacijo 35. šahovske olimpiade 2002 na Bledu z udeležbo največjih mojstrov šahovske igre z vsega sveta.

Republika Slovenija s priložnostnimi kovanci zaznamuje prireditev, ki poteka v državi morda le enkrat v posameznikovem življenju.

Kovanec ima na sprednji strani razporejenih vseh 32 šahovskih figur v začetnem položaju, na hrbtni pa je uradni znak olimpiade: figura vzpenjajočega se konja z odsevom v vodi (Bled, jezero).

  • Zlatnik z nominalno vrednostjo 20.000 tolarjev, čistino 900/1000, težo 7 gramov in premerom 24 milimetrov ter v količini 500 kovancev ter
  • srebrnik z nominalno vrednostjo 2500 tolarjev, čistino 925/1000, težo 15 gramov in premerom 32 milimetrov ter v količini 2000 kovancev.
Avtor idejnega osnutka:Miljenko Licul, Ljubljana
Izdelava in kovanje:Mincovna Kremnica š. p., Kremnica, Slovaška