400-letnica bitke pri Sisku (1993)

V zgodovini slovenskega naroda je mnogo pomembnih dogodkov, ki zaslužijo širšo pozornost. Mednje sodi tudi letošnja 400. obletnica zmagekrščanske vojske nad Turki pri Sisku leta 1593.

S to bitko se je končala dolgoletna nevarnost pred turškimi vpadi v Evropo, ki je ovirala razvoj tedanje kranjske dežele. Slovenski vitezi s svojimi vojščaki niso omahovali, ko je številčno močnejša turška vojska ogrožala Sisek, ki se je junaško branil pred napadi. Trdnjava na sotočju Save in Kolpe je predstavljala pomembno strateško oporišče na vratih Evrope. Slovenske čete, ki sta jih vodila Andrej grof Turjaški in Adam plemeniti Ravbar, so skupaj s hrvaškimi bojevniki 22. junija 1593 dosegle prepričljivo zmago. Bitka pri Sisku ostaja eno najuspešnejših dejanj v stoletnih bojih s Turki.

V spomin na ta dogodek izdaja Republika Slovenija tri priložnostne kovance. Na kovancih so upodobljeni priložnostni motivi, ki simbolizirajo to zgodovinsko zmago, s katero je bila pred Turki rešena vsa tedanja Evropa:

  • zlatnik z nominalno vrednostjo 5000 tolarjev, s težo 7 gramov in premerom 24 milimetrov, čistine 900/1000, v količini 2000 kovancev,
  • srebrnik z nominalno vrednostjo 500 tolarjev, s težo 15 gramov in premerom 32 milimetrov, čistine 925/1000, v količini 5.000 kovancev ter
  • tečajni kovanec z nominalno vrednostjo 5 tolarjev, s težo 6,4 grama in premerom 26 milimetrov, izdelan iz zlitine CuZnNi, v količini 100.000 kovancev.
     

Avtor idejnega osnutka za zlatnik, srebrnik in tečajni kovanec:

Danilo Riznar, Ljubljana

Izdelava in kovanje:

zlatnik in srebrnik

tečajni kovanec

Zlatarna Celje, Celje

Mincovna Kremnica š. p., Kremnica/Slovaška