5. obletnica osamosvojitve (1996)

Slovenci smo se 23. decembra 1990 s plebiscitom smeli odločili za samostojno pot v prihodnost.

25. junija 1991 je republiška skupščina na seji vseh zborov sprejela Temeljno ustavno listino, s katero je bila razglašena samostojna in neodvisna država Republika Slovenija. Ponosno je zaplapolala slovenska državna zastava, radostna so bila slovenska srca.

Žal prvi dnevi mlade, neodvisne, samostojne države niso bili lahki. Nekdanji skupni prijatelji so se čez noč spremenili v sovražnike, ki so nam celo oporekali našo neodtujljivo pravico do lastne države. Toda zaradi pogumnega odziva vse Slovenije, ki se je postavila v bran za svoj obstoj, ter ob veliki podpori mednarodne skupnosti, smo uspeli obraniti komaj pridobljeno neodvisnost.

Številne evropske in druge države so Slovenijo zelo kmalu priznale kot suvereno članico velike svetovne družine. Slovenija se je postopoma začela razvijati v deželo blagostanja na sončni strani Alp. Ni še vse zlato, kar se sveti, ni še vse tako kot si želimo in kot bi moralo biti. Pa vendar, če bi nas kdo vprašal, ali se hočemo vrniti v stare čase, bi vsi želeli, da naj ostane tako kot je, saj verjamemo v prihodnost, v jutri.

Slovenija je leta 1996 slavila peto obletnico svoje samostojnosti. Veliko smo dosegli, radi bi še več. Želimo se popolnoma vključiti v mednarodno skupnost, dokazati, da smo pravna država, ki želi živeti v miru, brez pretresov. V sebi imamo moč, v srcih pogum in veliko dobre volje, ki si je ne damo vzeti.

Ob 5. obletnici osamosvojitve izdaja Republika Slovenija tri spominske kovance:

  • zlatnik z nominalno vrednostjo 5000 tolarjev, s težo 7 gramov in premerom 24 milimetrov, čistine 900/1000, v količini 1000 kovancev,
  • srebrnik z nominalno vrednostjo 500 tolarjev, s težo 15 gramov in premerom 32 milimetrov, čistine 925/1000, v količini 3000 kovancev ter
  • tečajni kovanec z nominalno vrednostjo 5 tolarjev, s težo 6,4 grama in premerom 26 milimetrov, izdelan iz zlitine CuZnNi, v količini 200.000 kovancev.

Avtorji idejnega osnutka

za zlatnik in tečajni kovanec:

za srebrnik:

 

Gorazd in Matjaž Učakar, Ljubljana

Tomaž Pilih, Nova Gorica

Izdelava in kovanje:Mincovna Kremnica š. p., Kremnica/Slovaška