Ob svetovnem prvenstvu v nogometu - Koreja, Japonska (2002)

Ob svetovnem prvenstvu v nogometu v Koreji in na Japonskem izdaja Republika Slovenija v letu 2002 tri priložnostne kovance: zlatnik, srebrnik in tečajni kovanec. Izdani so v počastitev uspeha državne nogometne reprezentance ter so priznanje ekipi, trenerju in Nogometni zvezi Slovenije. Prav tako pa so izraz širše pripadnosti športu in športnim tekmovanjem, pri katerih sodeluje čedalje več naših športnikov, rekreativcev in športnih delavcev.

Udeležba slovenske nogometne reprezentance na evropskem prvenstvu pred dvema letoma je bila za svetovno nogometno javnost presenečenje. Uvrstitev naše ekipe med dvaintrideset reprezentanc, ki se bodo pomerile na svetovnem prvenstvu, pa je resnično velik uspeh, saj med njimi ne bo moštev nogometno dosti močnejših držav od Slovenije. Tako bodo eni od reprezentanc udeleženk na začetku iger zaigrali Prešernovo Zdravljico.

Dosežki slovenske reprezentance so bistveno povečali zanimanje za nogomet pri nas in pomenijo premik v zavesti športnih navdušencev. Tako imenovana nogometna pravljica je tudi v naših mestih spodbudila prizore množičnega navdušenja. Od tod uveljavljeno geslo: "Slovenija gre naprej!"
Motiv na kovancu se navezuje na zgodovinsko dejstvo, da je nogometna igra na Kitajskem že v prvih letih našega štetja veljala za simbol "mladega sonca". Na kovancih sta upodobljena sonce z žarki na obzorju in človeška figura, ki prikazuje nogometaša, tik preden udari žogo. Sonce z žarki simbolno zemljepisno opredeljuje kraj prvenstva, pet žarkov pa predstavlja pet celin. Žoga - človek - sonce so trije elementi, ki tvorijo prostorsko predstavo.

  • Zlatnik z nominalno vrednostjo 20.000 tolarjev, čistino 900/1000, težo 7 gramov in premerom 24 milimetrov ter v količini 1.500 kovancev,
  • srebrnik z nominalno vrednostjo 2500 tolarjev, čistino 925/1000, težo 15 gramov in premerom 32 milimetrov ter v količini 2.500 kovancev ter
  • priložnostni dvokovinski kovanec z nominalno vrednostjo 500 tolarjev, sestavljen iz jedra (zlitina: 75 % bakra in 25 % niklja) in oboda (zlitina: 78 % bakra, 20 % cinka, 2 % niklja), s težo 9 gramov in premerom 28 milimetrov ter v količini 500.000 kovancev.
Avtorji idejnega osnutka za zlatnik, srebrnik in tečajni kovanec:

Primož Gutman, Edin Okić, Urban Švegl, Matjaž Vodlan

Izdelava in kovanje:Mincovna Kremnica š. p., Kremnica, Slovaška