Numizmatika

10. obletnica uvedbe eura v Sloveniji (2017)

Od maja 2004 je Slovenija polnopravna članica Evropske unije. Zaradi zaveze, da bo uvedla evro kot denarno enoto v Sloveniji, je Vlada RS sprejela konvergenčni program. Z izpolnitvijo konvergenčnih kriterijev je Svet Evropske unije julija 2006 sprejel odločitev o vstopu Slovenije v evroobmočje. Z Odločbo Sveta z dne 11. julija 2006 je bil 1. januar 2007 določen kot datum uvedbe evra v Sloveniji. Določen je bil tudi tečaj zamenjave tolarja za evre, tj. 239,64 SIT za 1 EUR.

Evrski bankovci se uporabljajo v vseh državah članicah, ki so uvedle evro. Evrski kovanci imajo skupno evropsko stran, hrbtna (t. i. nacionalna stran) pa se razlikuje glede na državo izdajateljico. Ne glede na različne motive na nacionalni strani so kovanci plačilno sredstvo v vseh državah evroobmočja.

V Sloveniji so se začeli postopki za določitev nacionalne strani slovenskih evrokovancev aprila 2004. Predlogi za motive, ki bi bili upodobljeni na kovancih, so se zbirali s preliminarnimi razpravami in s povabilom širši javnosti. Vlada RS je motive in napise na nacionalni strani slovenskih evrokovancev določila aprila 2005. Za oblikovanje idejnih osnutkov evrokovancev je bilo povabljenih pet oblikovalcev. Po zaključku natečaja junija 2005 je bil za izvedbo izbran projekt avtorja Miljenka Licula s sodelavcema Majo Licul in Janezom Boljko. Vlada RS je potrdila nacionalno stran slovenskih evrokovancev julija 2006, v Uradnem listu EU pa so bili objavljeni 20. novembra 2006.

Vlada RS je novembra 2006 sprejela Zakon o uvedbi eura, s katerim so bili podrobneje določeni postopki uvedbe evra kot valute Republike Slovenije. Določeno je bilo, da je od 1. januarja 2007 v Sloveniji plačilno sredstvo evro, s tolarji pa je bilo mogoče plačevati do 14. januarja 2007. Banka Slovenije menja tolarske bankovce in vrednostne bone brez časovne omejitve.

Republika Slovenija izdaja spominski kovanec za 2 evra za zaznamovanje 10. obletnice uvedbe evra v Sloveniji, dogodka, ko je Slovenija postala država članica evroobmočja in del evrosistema, ki uporablja valuto evro. Na kovancu je, poleg napisov, upodobljenih 10 lastovk, ki imajo v ljudskem izročilu dober pomen, njihov let v smeri urnega kazalca pa simbolizira napredek in razvoj.

Avtor dizajna: Matej Ramšak, Velenje.
Kovanje: Mincovňa Kremnica, š.p., Kremnica / Slovaška.
 

  • Obseg izdaje: 1 milijon kovancev
  • V obtoku: od 2. februarja 2017

Uradni list EU, 2017/C 21/02 (21.1.2017).

 

Spominski kovanec za 2 € v plastični kapsuli 

Banka Slovenije je pripravila spominski kovanec za 2 € proof kvalitete (visoki sijaj), izdan ob 10. obletnici uvedbe eura v Sloveniji v količini:

  • Obseg izdaje: 2.500 kovancev v plastični kapsuli 

V prodaji: od 2. februarja 2017


 

Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.