Nagovor guvernerja na dnevu odprtih vrat ob pričetku finančno-izobraževalnih projektov

04.10.2024 / Javni nastopi

Velja govorjena beseda.

Spoštovani minister, spoštovane učenke, učenci, dijakinje in dijaki ter mentorice in mentorji,  dobrodošli na dnevu odprtih vrat Banke Slovenije!

Moj namen je bil, da vas z ministrom pozdraviva v Banki Slovenije, ampak – kot vidite – je vaš odziv tako velik, da v banki ni prostora za vse, zato bo današnji dogodek namesto tega potekal v Cankarjevem domu. Seveda me zelo veseli, da ste se odzvali v tako velikem številu.

Pri svojem delu namreč veliko nastopam na različnih dogodkih, govoriti pred 400 mladimi pa je vseeno enkratno doživetje in verjamem, da si z ministrom deliva to zadovoljstvo!

Današnji dogodek predstavlja začetek dveh velikih projektov, povezanih s finančnim izobraževanjem: prvi nosi naslov mojstri digitalne prihodnosti; skupaj s predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar sva ga začela že lani, tako da danes otvarjamo njegovo drugo sezono.

Drugi pa se imenuje bodi fin – finančno izobražen nadobudnež; to je nov projekt, letos bo potekal prvič, in sicer v sodelovanju s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, ki je danes tudi z nami.

Oba projekta sta povezana s finančnim izobraževanjem. Njun namen je, da vas bolje pripravimo na vstop v svet financ, ki postajajo vse bolj digitalen.

Vem, da se že zdaj ukvarjate z denarjem, da nekateri prejemate žepnino, nekateri štipendije, da se odločate, ali ta denar hitro potrošiti ali pa ga privarčevati. Kmalu pa bodo vaše finance postale še bolj kompleksne in postalo bo še bolj pomembno, kako upravljate z njimi.

Projekt, ki ga danes začenjava z ministrom pa ima še en namen – opozoriti na vidik varnosti oziroma nevarnosti, ki prežijo na vas pri uporabi sodobnih – torej digitalnih – možnosti.

Želiva vam predstaviti ne samo, kako lahko s svojim denarjem bolje upravljate, če ste digitalni mojstri, če poznate sodobne pristope in ponudbo bank in ostalih ponudnikov in si s tem poenostavite plačevanje, nakazovanje, varčevanje, ampak tudi vidik previdnosti, da ostanete pozorni, če je nekaj moderno in uporabljajo vsi, še ni nujno, da je tudi varno.

Ker se s tem veliko ukvarjamo v Banki Slovenije in na Ministrstvu za finance, se bomo danes potrudili, da vam na zabaven in zanimiv način pokažemo, katere so naše ključne naloge.

Predno predam besedo ministru, bi še enkrat izpostavil – današnji dan je namenjen predstavitvi naših projektov, vabim vas, da si jih skrbno ogledate in se odločite, da se nanje pripravite. Da se torej še srečamo, s tistimi najboljšimi na podelitvi nagrad zmagovalcem.

Želim vam lep dan!