Obvestilo

20.03.2018 / Sporočilo za javnost

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je včeraj zvečer na PU Ljubljana prijavil kaznivo dejanje grožnje po členu 135/I in II Kazenskega zakonika. Na službeni mobitel je namreč prek SMS-sporočil prejel več groženj, zadnjo danes ponoči, o kateri je policijo dodatno obvestil. Neznani pošiljatelj med drugim grozi otrokom guvernerja. Zaradi teh okoliščin bo guverner zaprosil za policijsko zaščito, do katere je upravičen po Uredbi o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.

 

Boštjan Jazbec, guverner: "Grožnje so nedopustne. Od izvedbe sanacije bank v letih  2013/14 sem deležen medijskega linča, pozive k linču so mediji nekritično objavljali v pismih bralcev. V enem od njih je avtor, član ene od civilnih iniciativ imetnikov izbrisanih delnic oz. podrejenih obveznic bank, posameznikom, ki smo sodelovali pri sanaciji, zagrozil, da nas bo v primeru, če pristojni organi ne bodo speljali postopkov zoper nas, "ljudstvo pri naslednjem uporu linčalo". Verbalnih napadov sem bil v zadnjih letih deležen tudi od mimoidočih na cesti. O storilcih nočem ugibati. Si pa upam trditi, da sem trn v peti zlasti vsem, ki so s sanacijo izgubili denar. Zato ponavljam: bančna sanacija leta 2013 je bila potrebna zaradi nepravočasnega in napačnega odziva vlad v letih 2008-2012, zlasti, ker niso upoštevale pozive k nujnim dokapitalizacijam največjih državnih bank."

 

Guverner Boštjan Jazbec je bil sicer z včerajšnjim dnem dokončno potrjen za člana sveta evropskega organa za reševanje bank (SRB). Datum prenehanja funkcije guvernerja Banke Slovenije bo znan v naslednjih tednih.