Ekipa Škofijske klasične gimnazije zmagovalka dijaškega tekmovanja Generacija €uro

28.03.2019 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije se je danes odvilo zaključno dejanje dijaškega tekmovanja Generacija €uro, ki že osmo leto zapored poteka pod okriljem Evropske centralne banke (ECB). Namenjeno je spodbujanju mladih k spoznavanju tem s področja monetarne politike ter delovanja ECB in Evrosistema. Sodelovalo je 21 ekip iz 11 različnih šol. Sodelujoče ekipe so v vseh fazah tekmovanja pokazale visoko raven razumevanja zahtevne problematike denarne politike Evroobmočja. Največ finančne podkovanosti je pokazala ekipa Pecunia s Škofijske klasične gimnazije, ki se bo udeležila zaključne slovesnosti v ECB v Frankfurtu, kjer bo članom ekipe nagrade podelil Mario Draghi, predsednik ECB.

Dijaško tekmovanje Generacija €uro je namenjeno dijakom višjih letnikov srednjih šol v državah članicah evroobmočja. Cilj tekmovanja je spodbuditi mlade k pridobivanju znanj s področja monetarne politike in jih seznanjati z vlogo, nalogami in delovanjem ECB in Evrosistema.

Na fotografiji: zmagovalna ekipa Pecunia s Škofijske klasične gimnazije, guverner Boštjan Vasle (povsem desno) in viceguverner Primož Dolenc (povsem levo).

Tekmovanje poteka v treh krogih – v prvem ekipe svoje znanje preverijo preko spletnega kviza z vprašanji o monetarni politiki, ECB in Evrosistemu. Ekipe, ki se uspešno prebijejo v drugi krog, so povabljene k pripravi analize oziroma predloga, kakšen sklep o denarni politiki naj sprejme Svet ECB glede na razmere v gospodarstvu evroobmočja in raven inflacije. V zadnjem krogu sodelujoči predstavijo zaključke svojih analiz ter odgovorijo na vprašanja komisije, ki jo sestavljajo štirje zaposleni Banke Slovenije. Tudi letos so bile vse finalne naloge na zelo visokem nivoju, zmagovalna ekipa Pecunia pa je komisijo še dodatno prepričala s predstavitvenimi veščinami ter strokovno podkrepljenimi odgovori.

Sodelovanje na tekmovanju udeležencem, poleg nadgradnje znanja, med drugim omogoča, da na nadaljnji poti izstopijo iz množice vrstnikov. Vsekakor je velika nagrada in doživetje tudi udeležba na zaključni slovesnosti, ki bo potekala 7. in 8. maja 2019 v ECB. Na slovesnosti bodo, poleg slovenske zmagovalke, prisotne zmagovalne skupine dijakov in mentorjev na tekmovanju sodelujočih držav iz evroobmočja.