V obtok prihajajo novi zbirateljski kovanci, posvečeni 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini

30.07.2019 / Sporočilo za javnost

Z 12. avgustom 2019 v obtok prihajajo zbirateljski kovanci z letnico 2019: zlatnik in srebrnik ter dvokovinski zbirateljski kovanec. Dogodek, obeležen na tokratnih zbirateljskih kovancih, je 100. obletnica priključitve Prekmurja k matični domovini. Na Banki Slovenije ob tem pojasnjujemo, da bodo omenjeni kovanci na voljo pri blagajniškem okencu Banke Slovenije na Štefanovi ulici v Ljubljani in v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije.

Na Banki Slovenije želimo z izdajo tokratnih zbirateljskih kovancev dodati posebno težo 17. avgustu, državnemu prazniku. Na ta dan pred stotimi leti je namreč ozemlje Slovenske krajine (Prekmurja in Porabja) jugoslovanska vojska, ki je 12. avgusta 1919 ozemlje zasedla brez boja, predala civilni oblasti. S tem so bili prekmurski Slovenci – po osmih stoletjih madžarske oblasti – znova združeni z matičnim narodom.

Tema, tj. priključitev Prekmurja k matični domovini, je upodobljena s citatom narodnega buditelja in publicista Jožefa Klekla st. iz številke tednika Novine, izdane 17. avgusta 1919: "Deca ste lüblene slovenske matere". Ta je prepleten s figuralno upodobitvijo štorklje v letu, ki leti v smeri od vzhoda proti zahodu in s tem simbolno predstavlja priključitev. Štorklja predstavlja enega vidnejših simbolov Prekmurja, hkrati pa, kot je obrazložil avtor dizajna Matej Ramšak, predstavlja tudi preporod in zaščito.

Zbirateljske kovance Republika Slovenija v sodelovanju z Banko Slovenije v zadnjih letih izdaja enkrat letno, posvečeni pa so pomembnim političnim, zgodovinskim, znanstvenim, kulturnim, športnim in humanitarnim obeležjem. Lansko leto smo jih tako namenili obeležitvi 100. obletnice konca 1. svetovne vojne, leto pred tem pa 100. obletnici Majniške deklaracije. Izdelani so iz zlata, srebra ali drugih kovin.

Tokratni zbirateljski kovaci prihajajo v naslednji nakladi: 500 zlatnikov, 1.500 srebrnikov in 51.000 dvokovinskih zbirateljskih kovancev, od tega 1.000 kosov v tehniki visokega sijaja (proof), pakiranih v plastični kapsuli. Kovance je izdelala italijanska kovnica Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, ki je bila izbrana na mednarodnem javnem razpisu. Na voljo so po ceni 340 evrov za zlatnik in 50 evrov za srebrnik. Dvokovinski kovanec pa je na voljo po njegovi nominalni vrednosti 3 evrov. Vse zbirateljske kovance je seveda mogoče uporabiti tudi kot plačilno sredstvo, njihova nominalna vrednost pa znaša 100 evrov za zlatnik in 30 evrov za srebrnik. Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo na območju Republike Slovenije, v drugih državah je njihova vrednost le numizmatična.

Republika Slovenija v sodelovanju z Banko Slovenije sicer izdaja tudi spominske kovance, ki pa so zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja. Letos bodo predvidoma izdani v zadnjem četrtletju in bodo namenjeni obeležitvi stoletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani.

Več podatkov o možnostih nakupa, vključno s prodajnimi cenami, je na voljo na povezavi.