Banka Slovenije delila izkušnje s področja nadzora bančnega poslovanja

11.10.2019 / Sporočilo za javnost

Banka Slovenije je gostila predstavnike nacionalnih centralnih bank in nadzornih agencij Zahodnega Balkana v okviru programa, katerega cilj je dodatna krepitev institucionalne zmogljivosti centralnih bank in bančnih nadzornih agencij regije. Program financira Evropska unija, tema tokratnega srečanja pa je bila nadzor bančnega poslovanja. Poleg strokovnjakov z Banke Slovenije so pri usposabljanju sodelovali še predstavniki belgijske in bolgarske centralne banke. 

Cilj regionalnega programa za podporo centralnim bankam in bančnim nadzornim agencijam v državah kandidatkah in potencialnih kandidatkah držav Zahodnega Balkana je dodatna krepitev institucionalne zmogljivosti centralnih bank in bančnih nadzornih agencij držav Zahodnega Balkana. Poudarek je zlasti na nadaljnjih izboljšavah analitičnih orodij ter prenosu najboljših mednarodnih in evropskih standardov v nacionalne prakse. Program, ki ga izvajajo nacionalne centralne banke Evropskega sistema centralnih bank in Evropska centralna banka, financira Evropska unija.

Banka Slovenije je, skupaj z nemško centralno banko, v okviru programa organizirala usposabljanje na temo nadzora bančnega poslovanja. Usposabljanje je potekalo med 8. in 10. oktobrom 2019 v prostorih Centra za razvoj financ (Centre for excellence in finance – CEF). Dogodka so se udeležili predstavniki Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije.