Numizmatika – kamenček v mozaiku grajenja nacionalne identitete

15.11.2019 / Sporočilo za javnost

Numizmatična dejavnost je pomemben element kulturne dediščine in grajenja slovenske nacionalne identitete. V Banki Slovenije od osamosvojitve naprej skrbimo za izdajo slovenskih priložnostnih kovancev – najprej tolarskih in nato evrskih. Na priložnostnih kovancih smo tako obeležili pomembne dogodke, kot so 100. obletnica konca 1. svetovne vojne in majniške deklaracije, 25. obletnica osamosvojitve Slovenije, 10. obletnica uvedbe evra, 500. obletnica prvega slovenskega tiskanega besedila in mnoge druge. Včeraj smo gostili razpravo Numizmatika – kamenček v mozaiku grajenja nacionalne identitete. Na njej smo med drugim predstavili tudi nov spominski kovanec, ki ga bomo izdali ob 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani.

Razpravljavci omizja so bili Alenka Černelič Krošelj, predsednica Slovenskega etnološkega društva, Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, Urban Mate, predsednik Numizmatičnega društva Slovenije, Tanja Dmitrović, prorektorica Univerze v Ljubljani, in Gregor Miklavčič, direktor oddelka gotovinsko poslovanje na Banki Slovenije. Govorci so se osredotočili na denar v simbolnem in ekonomskem smislu ter na pomen novega spominskega kovanca, ki ga bo Banka Slovenije izdala ob 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani.

"Počaščeni smo, da bo 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani zastopana na dvoevrskem kovancu. Ti kovanci bodo namreč krožili med ljudmi in tako povečevali osveščenost ljudi o pomenu naše ustanove," je poudarila Tanja Dmitrović, prorektorica Univerze v Ljubljani.

Gregor Miklavčič, direktor oddelka gotovinsko poslovanje na Banki Slovenije, je ob tem izpostavil: "Nastanek priložnostnega kovanca je dolg proces. Dogodki, zastopani na njem, so skrbno izbrani, vsak kovanec posebej pa predstavlja tudi umetniško delo."

Urban Mate, predsednik Numizmatičnega društva Slovenije, je pomembnost razvoja numizmatične dejavnosti za grajenje nacionalne identitete umestil v širši kontekst: "Kovanec je eden izmed pomembnih simbolnih elementov države, kot himna in zastava. Prikazuje dogajanje na izbranem območju, istovetnost pomembnih zgodovinskih dogodkov in je dediščina slovenskega naroda."

"Zbirka, hranjena v Narodnem muzeju Slovenije, vsebuje 90.000 numizmatičnih primerkov in nam veliko pomeni. Kovanci prikazujejo sliko dogajanja v tistem času," je poudarila Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije.

Alenka Černelič Krošelj, predsednica Slovenskega etnološkega društva, se prav tako zavzema za povečanje nacionalne zbirke in obeležbe obletnic na priložnostnih kovancih: "Obletnice nam dajejo spodbudo, da pogledamo naprej in nazaj. Obletnice, zastopane na kovancih, so tako izrednega pomena, saj nas opomnijo na pomembne dogodke, ki so se dogajali na našem ozemlju."

Ob dogodku smo odprli tudi spremljajočo razstavo priložnostnih kovancev v prostorih Male galerije Banke Slovenije, kjer so razstavljeni letošnji spominski in zbirateljski kovanci. Na ogled bo do 16. novembra 2019 med 11. in 19. uro.