Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

22.05.2020 / Sporočilo za javnost

Banke bodo mesece z začasno znižanimi dohodki, ki so posledica epidemije COVID-19, lahko izločile iz izračunavanja kreditne sposobnosti potrošnika. V Banki Slovenije smo namreč v izrednih okoliščinah spopadanja z epidemijo COVID-19 prilagodili sedaj veljavna pravila, ki določajo, da se pri izračunu letnega dohodka potrošnika upošteva dohodek v obdobju enega leta pred sklenitvijo nove kreditne pogodbe. Spremembe začnejo veljati 1. junija 2020.

Novembra 2019 je v veljavo stopil Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva, ki je obstoječa makrobonitetna priporočila za nova posojila prebivalstvu pretvoril v zavezujoč ukrep. Z njim smo kot zavezujočo omejitev postavili tudi razmerje med letnim stroškom servisiranja celotnega dolga in letnim dohodkom potrošnika (DSTI).

Epidemija COVID-19 in z njo povezane gospodarske posledice lahko pomembno vplivajo na višino dohodkov potrošnikov in na njihovo kreditno sposobnost. V teh okoliščinah smo se v Banki Slovenije za primer začasnih sprememb v nivoju dohodka odločili, da dopolnimo omenjeni sklep v delu, ki opredeljuje način izračuna potrošnikovega dohodka.

Kreditna sposobnost potrošnika se namreč določa glede na razmerje med stroškom servisiranja celotnega dolga in letnim dohodkom. Pri izračunu letnega dohodka potrošnika se upošteva dohodek v obdobju enega leta pred sklenitvijo nove kreditne pogodbe.

Zaradi epidemije COVID-19 se je nekaterim potrošnikom višina dohodka začasno spremenila, kar vpliva na njihovo kreditno sposobnost v naslednjih 12-ih mesecih. "Kadar gre za začasno spremembo dohodka zaradi izjemnih zunanjih okoliščin, ni smiselno, da se to začasno obdobje upošteva pri izračunu kreditne sposobnosti potrošnika tudi v naslednjih 12-ih mesecih," pojasnjujemo na Banki Slovenije.

Prilagoditev sedaj veljavnih pravil bankam omogoča, da lahko dohodke za mesece, ko je bila razglašena epidemija COVID-19, izločijo iz izračuna letnega dohodka potrošnika, če so bili ti dohodki nižji kot pred razglasitvijo epidemije COVID-19. Banke to možnost lahko izkoristijo, ko razpolagajo z vsaj enim podatkom o obračunanem in izplačanem dohodku, iz katerega izhaja, da je vpliv epidemije na  dohodek potrošnika prenehal. V tem primeru banka dohodek potrošnika izračuna na način, da se preostale razpoložljive podatke za zadnjih 12 mesecev preračunana letno raven, pri čemer se redne dohodke značilne za posamezna četrtletja, kot sta regres in božičnica, upošteva le enkrat.

Sklep je bil danes objavljen v uradnem listu in stopa v veljavo s 1. junijem.