Glasujte za likovno rešitev za medaljo ob 30. obletnici Banke Slovenije

25.09.2020 / Sporočilo za javnost

Prihodnje leto bo Banka Slovenije praznovala 30. obletnico ustanovitve. Obletnico bomo med drugim zaznamovali tudi z izdajo zlate in srebrne medalje. Ta bo v prosti prodaji in bo namenjena tako numizmatikom kot ostali zainteresirani javnosti. Ker želimo obletnico praznovati z državljankami in državljani, k soustvarjanju medalje vabimo tudi širšo javnost. Tako vas vabimo, da na spletni povezavi izberete likovno rešitev, ki najbolj odraža minulih 30 let Banke Slovenije. Svoj glas lahko oddate na povezavi, in sicer do 18. oktobra.

Na anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev medalje ob 30. obletnici ustanovitve je prispelo 16 rešitev, izmed katerih je strokovna žirija izbrala najboljše. O tem, katera se bo dejansko znašla na medalji, pa boste odločali tudi državljanke in državljani.

Izbirate lahko med tremi rešitvami: prva v osrednji koncept sprednje in zadnje strani medalje postavlja likovni element točko, ki predstavlja rast Banke Slovenije od njenih začetkov do danes; druga v ospredje postavlja skrb Banke Slovenije za stabilnost in ravnotežje, in sicer preko simbola za ravnovesje; tretja pa prikazuje soodvisnost države in centralne banke preko simbola grafa.

Oblikovalcem sta bili na javnem natečaju sicer predlagani dve možni osrednji temi: (i) 30 let države in Banke Slovenije: njuna soodvisnost in (ii) štirje stebri delovanja Banke Slovenije. Avtorji pa so lahko sodelovali tudi z likovno rešitvijo po lastni izbiri.

Medalje bodo v prodaji predvidoma v drugi polovici junija 2021 na blagajni Banke Slovenije. Na voljo bodo tudi medalje, ki smo jih v Banki Slovenije izdali ob 20. obletnici.

Na anonimni natečaj je prispelo 16 likovnih rešitev, strokovna žirija je izbrala: