Pričelo se je dijaško tekmovanje Generacija €vro

18.11.2020 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije bomo tudi letos v Sloveniji organizirali dijaško tekmovanje Generacija €vro, ki je namenjeno dijakom višjih letnikov. Tekmovanje se pričenja danes, v sredo, 18. novembra, s spletnim kvizom, sestavljenim iz vprašanj o monetarni politiki, Evropski centralni banki in Evrosistemu. Zaključek bo spomladi prihodnje leto, predvidoma aprila ali maja, ko se bo zmagovalna ekipa skupaj z mentorjem udeležila zaključne slovesnosti v Evropski centralni banki. Prijave so možne preko spletne strani Generacija €vro.

Dijaško tekmovanje Generacija €vro vsako leto organizira Evropska centralna banka skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami. To je odlična priložnost za spoznavanje ekonomije ter za razumevanje delovanja denarne politike evrskega območja. Njegov namen je srednješolce ozavestiti o pomembnosti denarne politike in stabilnosti cen.

V Sloveniji tekmovanje poteka v organizaciji Banke Slovenije, na njem pa lahko sodelujejo dijaki višjih letnikov. Tekmovanje poteka ekipno, kjer je v eni ekipi od tri do pet dijakov, ki jih vodi mentor. Vsi člani ekipe morajo obiskovati isto šolo, ena šola pa lahko vsako leto sodeluje z več ekipami. Tekmovanje bo potekalo že 10. leto zapored, lani so zmagali dijaki Škofjeloške klasične gimnazije z video predstavitvijo.

Tekmovanje poteka v treh krogih:

  • Prvi krog (spletni kviz) bo letos potekal od 18. novembra do 16. decembra 2020. Najboljše ekipe bodo povabljene v naslednji krog tekmovanja.
  • Drugi krog (analiza) bo letos potekal od 17. decembra 2020 do 1. februarja 2021. Ekipe bodo morale analizirati napoved odločitve Sveta Evropske centralne banke in obrazložiti odločitve.
  • Tretji krog (predstavitev in zagovor naloge) bo potekal med 15. in 19. marcem. Štiričlanska komisija izbere najboljše referate, ki so jih ekipe pripravile v drugem krogu. Te morajo referat prestaviti in odgovoriti na vprašanja komisije.

Zmagovalna ekipa se bo udeležila zaključne slovesnosti na sedežu Evropske centralne banke, na katerem se zmagovalne ekipe dijakov in mentorjev iz držav evrskega območja srečajo s predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde.