V Sloveniji na voljo čezmejna takojšnja plačila

08.12.2020 / Sporočilo za javnost

Od včeraj je tudi v Sloveniji v uporabi vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih. Njena bistvena prednost je, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih tudi čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Za takojšnja plačila velja, da po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme praktično takoj oz. v največ desetih sekundah, ne glede na dan ali uro. Infrastrukturi sta se zaenkrat pridružili dve slovenski banki, v evrskem območju jih je skupaj 55. V Banki Slovenije ocenjujemo, da se bo število ponudnikov, dosegljivih znotraj te infrastrukture, v prihodnjem letu povečalo tako v Sloveniji kot v evrskem območju.

Včeraj sta se v vseevropsko plačilno infrastrukturo za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih (TIPS – TARGET  Instant Payment Settlement) vključili prvi slovenski banki, in sicer Banka Intesa Sanpaolo in Sberbank banka.

TIPS, ki je v upravljanju Evrosistema, je bil vzpostavljen pred dvema letoma. Omogoča izmenjavo plačil 24 ur dnevno, vse dni v letu. Prejemnik plačila denarna sredstva prejme v (največ) 10 sekundah po tem, ko plačilo odredi plačnik. Pogoj za to je, da sta oba ponudnika plačilnih storitev (plačnika in prejemnika plačila) vključena v TIPS. V TIPS je trenutno vključenih (vključno z dvema slovenskima bankama) 55 ponudnikov plačilnih storitev.

V Banki Slovenije pričakujemo, da se bo število ponudnikov plačilnih storitev, vključenih v TIPS, v letu 2021 znatno povečalo. Julija letos je namreč Svet ECB sprejel sklep, da bo vključitev v TIPS od novembra 2021 obvezna za vse udeležence plačilnega sistema TARGET2 (teh je 1.050), ki so pristopili k vseevropski shemi takojšnjih plačil. Pričakujemo, da se bodo že v letu 2021 v TIPS vključile tudi preostale slovenske banke in hranilnice, ki ponujajo plačilne storitve.

Dodatne informacije so na voljo v spodnjem predstavitvenem videu.