Svetovni teden denarja

09.03.2021 / Sporočilo za javnost

Vsako leto konec marca finančne ustanove obeležujemo svetovni teden denarja, ki je med drugim namenjen osveščanju o pomenu finančne pismenosti in bo letos potekal od 22. do 28. marca 2021. Tudi v Banki Slovenije smo ob tej priložnosti pripravili nekaj dejavnosti in dogodkov, na katere vas vabimo.

V sklopu svetovnega tedna denarja bomo v ponedeljek, 22. marca 2021, na naši spletni strani objavili dva natečaja, in sicer likovni natečaj za vrtce in osnovne šole ter video natečaj za srednje šole in fakultete. Pri prvem bodo otroci ustvarjali likovni izdelek na temo Maskota Banke Slovenije, pri drugem pa se bodo dijaki in študenti preizkusili v vlogi snemalcev kratkih video vsebin na temo Denar prihodnosti. Oba natečaja z vsemi podrobnimi informacijami bosta objavljena na naši spletni strani. Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki ali skupine s svojimi mentorji do konca aprila 2021. Izdelke bomo zbirali do konca šolskega leta oziroma do konca poletja, zmagovalce pa objavili jeseni v sklopu prireditev ob praznovanju 30-letnice Banke Slovenije.

Za učence osnovnih šol bomo v torek, 23. marca 2021, med 10:00 in 10:45 pripravili učno bančno uro, v sklopu katere bodo spoznali delo Banke Slovenije in varnostne elemente gotovine, za dijake srednjih šol pa v petek, 26. marca 2021, učno bančno blok uro od 10:00 do 11:30, na kateri bodo več izvedeli o delu centralne banke, o stabilnosti cen, ki je ena naših glavnih nalog, predstavili pa bomo tudi evropsko srednješolsko tekmovanje Generacija €vro in letošnje zmagovalce. Oba dogodka bosta potekala prek spletne platforme Webex Events, nanju se lahko prijavijo tako celotni razredi kot tudi posamezni učenci, dijaki in učitelji ter profesorji do 19. marca 2021 do konca dne na elektronski naslov seminar@bsi.si. Prijavljeni bodo podrobnejše informacije o sodelovanju na dogodku prejeli po elektronski pošti.

V tednu denarja od 22. do 26. marca 2021 bo na naših družbenih omrežjih potekal tudi kviz na temo poznavanja Banke Slovenije in njenih nalog, ob koncu tedna bomo objavili ime nagrajenca.

V Banki Slovenije se tudi sicer zavedamo pomena finančnega izobraževanja, zato za mlade skozi vse leto pripravljamo brezplačne izobraževalne dneve, kjer lahko spoznajo delo centralne banke in več izvedo o bolj strokovnih temah, kot so gotovina, plačila, inflacija in stabilnost cen, denarna politika, nadzor bank, reševanje bank v težavah ter centralni kreditni register. Izobraževanja organiziramo na različnih težavnostnih stopnjah, leta 2019 smo prvič uvedli tudi delavnice za najmlajše in gostili nekaj skupin učencev prve triade. V letu 2020 smo svoje izobraževalne programe preselili na spletne platforme. Vabimo vas, da svoje učence prijavite na naš izobraževalni dan na daljavo, ki ga bomo izvajali do konca letošnjega šolskega leta, ali pa na izobraževalne dneve v prihodnjem šolskem letu. Prijavnico in druge informacije najdete na naši spletni strani (objavljeni datumi so zgolj informativne narave, glede terminov smo sicer precej fleksibilni).

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na katerem izmed naših izobraževalnih dni ali pa sodelujete v naših dejavnostih in dogodkih, ki bodo potekali ob tednu denarja.