Ekipa II. Gimnazije Maribor zmagovalka dijaškega tekmovanja Generacija €vro

24.03.2021 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo tudi letos organizirali dijaško tekmovanje Generacija €vro, ki je namenjeno dijakom višjih letnikov srednjih šol. Zmagovalci že desete izvedbe tekmovanja so dijaki II. Gimnazije Maribor, ki so združili moči v ekipi Absolutne ničle pod vodstvom Lidije Kodrin. Zaradi veljavnih ukrepov smo tudi letos predstavitev zaključnih nalog izpeljali virtualno. Zmagovalna ekipa bo povabljena na zaključno slovesnost s predsednico ECB Christine Lagarde, ki bo v obliki spletnega dogodka potekala predvidoma 18. maja.

Dijaško tekmovanje Generacija €vro vsako leto organizira Evropska centralna banka skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami evrskega območja. To je odlična priložnost za spoznavanje ekonomije in razumevanje delovanja denarne politike evrskega območja. Namen tekmovanja je srednješolce ozavestiti o pomembnosti denarne politike in stabilnosti cen.

Tekmovanje poteka v treh krogih in se prične sredi oktobra, ko se prijavljene ekipe soočijo s spletnim kvizom, sestavljenim iz vprašanj o monetarni politiki, Evropski centralni banki in Evrosistemu. Tega dela tekmovanja se je letos iz Slovenije udeležilo 16 ekip. V drugem krogu so tekmovalci pripravljali referate na temo "Napoved obrestne mere, ki jo bo ECB napovedala marca". V zadnjem, tretjem krogu pa je pet ekip, ki so se v drugem krogu najbolje odrezale, pripravilo predstavitev in odgovarjalo na vprašanja pred štiričlansko komisijo Banke Slovenije.

Poleg že omenjenih zmagovalcev so v zaključni fazi tekmovanja sodelovali še Bankirji iz Gimnazije Franceta Prešerna Kranj z mentorico Ireno Podpečan, GRL PWR iz Škofijske klasične gimnazije z mentorjem Tadejem Riflom, Žabice iz Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije z mentorico Ksenijo Sever Žižek ter Vegovci iz Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana z mentorjem Dušanom Sitarjem. Vsi našteti bodo prejeli priznanja za udeležbo ter darilo. Naloge vseh petih ekip pa so dostopne na povezavi.

 

Video zmagovalne ekipe