Odprtje Muzeja Banke Slovenije

20.05.2021 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije letos skupaj z državo praznujemo 30. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti je zaživel tudi Muzej Banke Slovenije, ki sta ga slavnostno odprla predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in guverner Boštjan Vasle. Namen muzeja je predstaviti ključne naloge centralne banke ter njihov vpliv na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov. Tako guverner kot predsednik države sta ob tej priložnosti osvetlila nekatere pomembne mejnike državne zgodovine, pri katerih je imela pomembno vlogo Banka Slovenije. Pri pogledu na prihodnje izzive pa sta poudarila nujnost okrepljenega finančnega izobraževanja otrok in mladine, k čemur bo prispeval tudi danes odprti Muzej Banke Slovenije.

Muzej je v prvi vrsti namenjen otrokom in mladostnikom, vsekakor pa je v njem dovolj informativnih in zanimivih vsebin za vse generacije. Z njim želimo v Banki Slovenije skozi didaktične igre in interaktivna gradiva obiskovalcem približati delovanje centralne banke in predstaviti njeno zgodovino. Med drugim se tako lahko obiskovalci seznanijo s ključnimi mejniki v zgodovini Banke Slovenije s posebnim poudarkom na tolarju kot naši nacionalni valuti. Spoznajo lahko vlogo zlata v centralnem bančništvu ter potežkajo pravo palico iz zlata; prepoznajo prave bankovce od ponarejenih; vidijo, kako se evrski kovanci razlikujejo med članica Evrosistema; ugotovijo, kako se uničujejo poškodovani in izrabljeni bankovci ter se fotografirajo na dveh milijonih evrih; se naučijo, zakaj je pomembna nizka inflacija in se tudi preizkusijo v skrbi za stabilnosti cen.

»Čestitam Banki Slovenije za imenitno zamisel, da ste ob čudovitem jubileju države in banke pripravili muzej in ga zdaj ponujate javnosti, ki bo gotovo radovedno opazovala, s čim se ukvarjate,« je v slavnostnem govoru dejal predsednik republike. Poudaril je, da je bila ustanovitev Banke Slovenije prelomna odločitev ob ustanovitvi samostojne države. Nasploh je bilo to obdobje drznih in daljnosežnih odločitev, ki so bile tedaj sprejete navkljub političnemu, gospodarskemu, finančnemu in človeškemu tveganju. »Ko danes pomislimo na te odločitve, moramo biti ponosni na intuicijo, ki je poleg znanja, modrosti in poguma krasila tisti čas in tiste ljudi,« je dejal predsednik Pahor.

Ob tej priložnosti je kot prvi obiskovalec Muzeja Banke Slovenije prejel tudi medaljo, ki jo je Banka Slovenije izdala ob 30. obletnici ustanovitve in bo v prodaji v drugi polovici leta.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle pa je v uvodnem nagovoru izpostavil, da »pogled na zadnjih 30 let daje vedeti, da smo tvorno prispevali k razvoju države in sodelovali pri številnih pomembnih mejnikih za Slovenijo«. Ob tem je posebej poudaril pomen finančnega opismenjevanja, ki ga centralne banke, vključno z Banko Slovenije, vse bolj intenzivno vpeljujemo med naše ključne naloge. »V tem okviru upam, da bo Muzej Banke Slovenije privabil številne mlade radovedneže in tudi starejše obiskovalce, ki jih zanima naše delo, predvsem pa vpliv naših odločitev na življenja posameznikov

Muzej je odprt v skladu s trenutnimi epidemiološkimi ukrepi. Vstopnine ni, vstop pa je možen za v naprej najavljene skupine.