Vabilo na javno razpravo: Prihodnost Evrope – Izzivi z vidika denarne politike in pogled državljanov

01.07.2021 / Sporočilo za javnost

Kako korona kriza vpliva na stabilnost evra?

Kako pomembno je to za izvozno naravnana podjetja?

Kdaj bodo depoziti državljanov enako varni v vseh državah evrskega območja?

Kako daleč smo z izgradnjo bančne unije?

Ali se lahko vloga in naloge ECB kje še okrepijo?

Kakšne so realne možnosti za napredek pri fiskalni integraciji v EU?

Od sredine prejšnjega desetletja je bilo vloženih veliko naporov za močnejšo in bolj povezano Ekonomsko in monetarno unijo ter s tem večjo stabilnost evropskega finančnega sistema in trdost evra kot valute. Unija je danes bistveno bolj odporna na različne šoke, vendar je pred nami na tem področju še precej izzivov. Te je dodatno stopnjevala pandemija COVID-19, ki močno opredeljuje naš prihodnji razvoj.

Izzivov za aktualno in prihodnje predsedstvo Svetu EU kot tudi za ostale institucije na tem področju torej ne manjka. Zato v Banki Slovenije v okviru razprav o prihodnosti Evrope in ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziramo javno razpravo.

Naš cilj je izmenjati poglede o aktualnem stanju ter prihodnjih izzivih evrskega območja in njegove arhitekture z vidika monetarne politike – od izzivov dokončanja bančne unije in napredka v smeri unije kapitalskih trgov do izzivov fiskalne integracije.

Razprava bo razdeljena na dva dela. V uvodnem delu bodo svoje poglede z nami delili:

Andrej Šircelj, minister za finance

Peter Kažimír, guverner, Národná banka Slovenska

Boštjan Vasle, guverner, Banka Slovenije

Mojmir Mrak, redni profesor, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
 

Sledila bo razprava z zainteresirano javnostjo, v kateri boste lahko podali vaše poglede in morebitne predloge k aktualni tematiki.

Dogodek bo potekal v petek, 16. julija 2021, med 10. in 12. uro v avli Banke Slovenije, Slovenska cesta 35, Ljubljana. Zaradi omejitev, povezanih s COVID-19, bo dogodek potekal v hibridni obliki, torej v živo in prek video povezave.

Razprava bo potekala v slovenščini z izjemo tujih govorcev, ki bodo svoja stališča podali v angleščini. Zagotovljeno do simultano tolmačenje iz slovenščine v angleščino (za osebno prisotne v prostorih Banke Slovenije). 

Svojo udeležbo potrdite do ponedeljka, 12. julija 2021, na naslov karmen.juren@bsi.si. Ob tem navedite, ali se bosta dogodka udeležili v prostorih Banke Slovenije ali preko video povezave. Vse tiste, ki nameravate prispevati svoje mnenje, prosimo, da se dogodka udeležite v prostorih banke.

Program je na voljo na povezavi.

Vljudno vabljeni!