V ECB ne bomo podaljšali priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic

23.07.2021 / Sporočilo za javnost

V Evropski centralni banki smo danes sprejeli odločitev, da ob izboljšanju gospodarske in zdravstvene slike ne bomo podaljšali do konca septembra veljavnega priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic. To pomeni, da se bomo nadzorniki po izteku priporočila konec septembra letos vrnili na ocenjevanje kapitalskih in dividendnih načrtov, kot smo ga poznali pred pandemijo. Ob tem od bank pričakujemo konzervativen pristop in skrbno ravnanje ob upoštevanju individualnih okoliščin vsake posamezne banke ter izpostavljamo, naj banke pri načrtovanju izplačila dobičkov ne podcenjujejo prihodnjih tveganj.

Gospodarska slika v evrskem območju se je v drugem letošnjem četrtletju močno izboljšala. Zdravstvene razmere, precepljenost in sproščanje preventivnih ukrepov so privedli do široko osnovanega okrevanja. V teh razmerah smo se v Evropski centralni banki odločili, da ne podaljšamo priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic. Nadzorniška ocena ustreznosti načrtovanja kapitala bo za vsako banko opravljena v okviru rednega nadzorniškega (SREP) postopka.  

Ob današnji odločitvi ECB velja poudariti, da smo v Banki Slovenije v začetku letošnjega leta podaljšali in prilagodili makrobonitetni ukrep, s katerim bankam in hranilnicam v zaostrenih razmerah epidemije koronavirusa začasno omejujemo razdelitev dobičkov. Ukrep velja do konca septembra. Ob izteku ukrepa bomo vse okoliščine ponovno proučili, tudi v luči današnje odločitve ECB, tedanjih makroekonomskih razmer in stanja v slovenskem bančnem sistemu.