Priložnostni kovanci v prodajo 25. oktobra

19.10.2021 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije 25. oktobra v prodajo in obtok izdajamo dve seriji priložnostnih kovancev: izšli bodo zbirateljski kovanci, izdani ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije, in spominski kovanci, posvečeni 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem. Ob tem smo pripravili tudi zbirke evrskih kovancev z letnico kovanja 2021.

Izdelki bodo naprodaj pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in pri družbi Moro & Kunst.

V Banki Slovenije pojasnjujemo, da so spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, zbirateljski kovanci pa so zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev, izdanih ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije, je silhueta Triglava kot osrednjega simbola slovenske države. Vzdolžna vrezanost v nivojih na celotni ploskvi kovanca predstavlja trajen spomin na zgodovinsko usidranost osamosvojitvenih dogodkov. Avtor likovne rešitve je Gregor Ivanušič. Na voljo bodo naslednje količine zbirateljskih kovancev:

  • 750 kosov zlatnikov po ceni 440 EUR,
  • 1.250 kosov srebrnikov po ceni 50 EUR,
  • 50.000 kosov dvokovinskih kovancev za 3 evre navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 3 EUR,
  • 1.000 kosov dvokovinskih kovancev za 3 evre v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah, po ceni 17 EUR.

Slika 1: Zbirateljski kovanec, izdan ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije

   

 

Osrednji motiv spominskega kovanca, izdanega ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem, je situla iz Vač, katere pasovi predstavljajo grafični simbol za plastenje zgodovine. Kovanec prikazuje plasti zgodovine muzeja v obliki različnih imen, ki jih je institucija imela v svoji 200-letni zgodovini. Avtorica likovne rešitve je Lana Semečnik. Na voljo bodo naslednje količine spominskega kovanca:

  • 991.000 kosov kovancev za 2 evra navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 2 EUR,
  • 2.500 kosov kovancev za 2 evra v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah, po ceni 16 EUR.

Slika 2: Spominski kovanec, izdan ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem

V Banki Slovenije smo pripravili tudi zbirke evrskih kovancev z letnico 2021, ki vsebujejo vse denominacije tečajnih kovancev (od 1 cent do 2 evra) z letnico 2021, spominski kovanec za 2 evra 2021 in zbirateljski kovanec za 3 evre izdan ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona 2021. Na voljo bo:

  • 6.000 kosov navadnih zbirk v tehniki navadnega kovanja po ceni 25 EUR in
  • 500 kosov zbirk v tehniki visokega sijaja po ceni 70 EUR.

Prodaja nekaterih numizmatičnih izdelkov posamezni stranki bo v prvih dneh po izdaji omejena, in sicer na 1 kos zlatnika, 1 kos srebrnika, 1 kos dvokovinskega kovanca za 3 evre v tehniki visokega sijaja, 1 rolico dvokovinskih kovancev za 3 evre navadnega kovanja, 1 kos kovanca za 2 evra v tehniki visokega sijaja in 1 kos zbirke v tehniki visokega sijaja. Omejitev pri nakupu kovancev za 2 evra navadnega kovanja in zbirk navadnega kovanja ni.

Omenjeni priložnostni kovanci in zbirke bodo od 25. oktobra na voljo pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, družbi Moro & Kunst, in sicer ob upoštevanju epidemioloških razmer ter z njimi povezanih ukrepov in priporočil.

Več informacij o numizmatičnih izdelkih je na voljo tukaj