V Banki Slovenije smo v okviru 30. obletnice gostili predsednika vlade

01.02.2022 / Sporočilo za javnost

Srečanje guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta in predsednika vlade Janeza Janše je potekalo v sklopu obeležitve 30. obletnice Banke Slovenije, zato je predsednik vlade prejel tudi zlato medaljo, ki je bila izdana ob tej priložnosti. Banka Slovenije je bila namreč ustanovljena 25. junija 1991, ko je bil sprejet Zakon o Banki Slovenije, njena prva naloga pa je bila uveljavitev samostojne valute – tolarja.

Na medalji, katere grafično upodobitev so izbrali državljanke in državljani v spletnem glasovanju, je predstavljena povezanost centralne banke in države. Tako je na eni strani predstavljena simbolika nastanka slovenske države, na drugi strani pa je mogoče videti prikaz razvoja centralne banke.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prejemu medalje guvernerju Boštjanu Vasletu čestital za 30. obletnico delovanja.

Predsednik vlade si je ob tej priložnosti ogledal tudi Muzej Banke Slovenije. Muzej je namenjen krepitvi finančnega opismenjevanja mladih in odraslih, in sicer skozi predstavitev ključnih nalog centralne banke ter njihovega vpliva na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov.

V muzeju si je v delu za numizmatike mogoče ogledati razvoj slovenske valute od bonov, do tolarja in nato evra, ter različne vzorce evrskih kovancev in bankovcev. Prikazano je tudi delovanje Evrosistema in vloga Banke Slovenije v njem. V muzeju so na praktičen in inovativen način predstavljeni ključni stebri delovanja Banke Slovenije: denarna politika, mikrobonitetni nadzor, makrobonitetna politika ter reševanje bank v težavah in sistem jamstva za vloge.