2. marca v prodajo prvi letošnji priložnostni kovanci; omogočen prevzem rezerviranih kovancev iz spletnih naročil

23.02.2022 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije bomo 2. marca v prodajo in obtok izdali prve letošnje priložnostne kovance. V prodaji bodo spominski kovanci ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, zbirateljski kovanci ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame ter zbirke kovancev z letnico 2022. Količine, naročene v okviru spletnega naročanja, kar smo letos uvedli kot novost, smo rezervirali in bodo za prevzem na voljo na izbranih prevzemnih mestih do 15. marca.

V Banki Slovenije smo z letošnjim letom razširili možnosti dostopa do numizmatičnih izdelkov, ki jih je bilo po novem mogoče naročiti vnaprej prek spletnega obrazca. Vse nerezervirane količine bodo na voljo za nakup tudi po običajni poti na blagajni Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije ter pri družbi Moro & Kunst.

Za prve letošnje priložnostne kovance, ki pridejo v obtok 2. marca, je čas za spletno naročilo potekel 16. februarja. Prejeli smo 991 naročil fizičnih in pravnih oseb, ki morajo naročene izdelke prevzeti od 2. do 15. marca na izbranem prodajnem mestu. Pri tem posebej poudarjamo, da skupno število naročenih zbirk evrskih kovancev 2022 v tehniki visokega sijaja presega razpoložljive količine, zato smo jih razdelili v skladu s Splošnimi pogoji za naročila numizmatičnih izdelkov za leto 2022. Omenjene zbirke, ki ne bodo prevzete do 15. marca, bodo dane v prosto prodajo, in sicer bo prvih sedem dni nakup omejen na en izdelek na osebo.

Od 2. marca naprej bodo numizmatični izdelki (z izjemo zbirk evrskih kovancev 2022 v tehniki visokega sijaja, ki so pošle že v okviru spletnega naročanja) na voljo tudi v prosti prodaji, in sicer kot običajno pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in družbi Moro & Kunst.

Slika 1: Obe strani dvokovinskega zbirateljskega kovanca ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame

Slika 2: Obe strani spominskega kovanca ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika

Z željo po pridobitvi mnenja o novem sistemu naročil in predlogov k izboljšavi sistema naročanja numizmatičnih izdelkov smo v Banki Slovenije pripravili tudi kratko anketo, k izpolnitvi katere vas vljudno vabimo. Anketa je na voljo na sledeči povezavi ali v fizični obliki na prodajnih mestih numizmatičnih izdelkov.