Nadaljuje se trend zniževanja števila ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev

09.03.2022 / Sporočilo za javnost

Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi evrskimi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja zanemarljivo majhen. V Banki Slovenije v sodelovanju s Policijo ugotavljamo, da se nadaljuje trend zniževanja števila ponarejenih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka – to se je samo v zadnjem letu zmanjšalo za 12 odstotkov. Nasprotno pa se je skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine v primerjavi z letom prej zvišala za več kot petino, kar je posledica povečanja števila ponarejenih bankovcev višjih vrednosti.

V letu 2021 je bilo iz obtoka umaknjenih 598 ponarejenih evrskih bankovcev in 2.475 ponarejenih evrskih kovancev, kar je za 12 % manj kot v letu 2020. Pri evrskih bankovcih še vedno prevladujejo ponaredki apoena 50 evrov, pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra.

Nasprotno pa se je v primerjavi z letom prej za 22,4 % povišala skupna vrednost odkrite evrske gotovine. Gre za posledico višjega števila umaknjenih ponarejenih evrskih bankovcev višjih vrednosti (za 100 in 500 evrov), medtem ko se je število umaknjenih evrskih bankovcev nižjih vrednosti zmanjšalo.

Ob tem v Banki Slovenije poudarjamo, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna. Delež evrskih ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen. Dodajamo pa, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje.

Skupaj z ECB in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarjamo, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na spletni strani Banke Slovenije in na spletnem mestu ECB. Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo.

V Banki Slovenije ugotavljamo še, da so podobna tudi gibanja v evrskem območju.

Slika 1: Primerjava apoenske strukture ponaredkov bankovcev, umaknjenih iz obtoka od 2019 do 2021

Vir: Banka Slovenije

Slika 2: Primerjava apoenske strukture ponaredkov kovancev, umaknjenih iz obtoka od 2019 do 2021
Vir: Banka Slovenije