Svetovni teden izobraževanja o financah

09.03.2022 / Sporočilo za javnost

Vsako leto konec marca finančne ustanove obeležujemo svetovni teden denarja (Global Money Week) oziroma svetovni teden izobraževanja o financah, kot smo ga poimenovali v Sloveniji. Letos bo potekal od 21. do 27. marca 2022. V Banki Slovenije pa smo se temu pomembnemu izobraževalnemu tednu pridružili drugo leto zapored. Tudi tokrat smo pripravili obsežen program dejavnosti tako za odrasle kot otroke, saj si prizadevamo za krepitev finančnega izobraževanja vseh starostnih skupin.

V sklopu svetovnega tedna izobraževanja o financah bomo v ponedeljek, 21. marca 2022, na naši spletni strani objavili dva natečaja, in sicer likovni natečaj za vrtce in osnovne šole ter video natečaj za srednje šole in fakultete. Pri prvem bodo otroci ustvarjali likovni izdelek na temo Moj bankovec za 15 evrov, s katerim bomo počastili letošnjo 15. obletnico uvedbe evra v Sloveniji, pri drugem pa se bodo dijaki in študenti preizkusili v vlogi snemalcev kratkih video vsebin na temo Denar je en klik stran, s katerim želimo spodbuditi mlade, da razmislijo o pojmu digitalnih plačil, ki so v sodobnem svetu postala že nekaj vsakdanjega. Oba natečaja z vsemi podrobnimi informacijami bosta objavljena na naši spletni strani. Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki ali skupine s svojimi mentorji do konca aprila 2022. Izdelke bomo zbirali do konca šolskega leta oziroma do konca poletja, zmagovalce pa objavili jeseni.

Za učence tretje triade osnovnih šol bomo v torek, 22. marca 2022, med 10:00 in 10:45 pripravili učno bančno uro, v sklopu katere bodo spoznali delo Banke Slovenije in varnostne elemente gotovine, za dijake srednjih šol pa v petek, 25. marca 2022, učno bančno blok uro od 10:00 do 11:30, na kateri bodo več izvedeli o delu centralne banke, o stabilnosti cen in uravnavanju inflacije, ki je ena naših glavnih nalog, predstavili pa bomo tudi evropsko srednješolsko tekmovanje Generacija €vro in letošnje zmagovalce. Oba dogodka bosta potekala prek spletne platforme Webex, nanju se lahko prijavijo tako celotni razredi kot tudi posamezni učenci, dijaki in učitelji ter profesorji do 18. marca 2022 (za bančno uro za OŠ) oziroma do 23. marca 2022 (za bančno uro za SŠ) do konca dne na elektronski naslov seminar@bsi.si. Prijavljeni bodo podrobnejše informacije o sodelovanju na dogodku prejeli po elektronski pošti.

V tednu denarja od 21. do 25. marca 2022 bo na naših družabnih omrežjih potekal tudi kviz na temo splošnega poznavanja financ, ob koncu tedna bomo objavili ime nagrajenca.

Maja 2021 smo v prizadevanjih za krepitev finančnega opismenjevanja vseh starostnih in interesnih skupin odprli Muzej Banke Slovenije, ki ga bo ob letošnjem svetovnem tednu izobraževanja o financah možno obiskati brez predhodne prijave. V sredo, 23. marca 2022, nas tako lahko vsi zainteresirani obiščejo med 15. in 19. uro. Tisti, ki bi se želeli udeležiti vodenega ogleda, pa so prijazno vabljeni ob 17. uri. Muzej Banke Slovenije je za naključne obiskovalce sicer odprt vsak tretji četrtek v mesecu od 10. do 18. ure, vodeni ogledi ta dan potekajo ob 11. in 17. uri. Zainteresirane zaključene skupine se lahko na vodeni ogled prijavijo tudi zunaj omenjenih terminov na muzej@bsi.si. Ogledi Muzeja Banke Slovenije so brezplačni, več informacij pa si lahko preberete tudi na naših spletnih straneh.

V Banki Slovenije se zavedamo pomena finančnega izobraževanja, zato za mlade skozi vse leto pripravljamo brezplačne izobraževalne dneve, kjer lahko spoznajo delo centralne banke in več izvedo o bolj strokovnih temah, kot so gotovina, plačila, inflacija in stabilnost cen, denarna politika, nadzor bank, reševanje bank v težavah ter centralni kreditni register. Izobraževanja organiziramo na različnih težavnostnih stopnjah, leta 2019 smo prvič uvedli tudi delavnice za najmlajše in gostili nekaj skupin učencev prve triade. V letu 2020 smo svoje izobraževalne programe preselili na spletne platforme. Vabimo vas, da svoje učence prijavite na naš izobraževalni dan v živo ali na daljavo. Prijavnico in druge informacije najdete na naših spletnih straneh (objavljeni datumi so zgolj informativne narave, možni so tudi termini izven teh datumov).

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na katerem izmed naših izobraževalnih dni, obiščete Muzej Banke Slovenije ali pa sodelujete v naših dejavnostih in dogodkih, ki bodo potekali ob svetovnem tednu izobraževanja o financah.