1. julija v prodajo skupni spominski kovanec držav evrskega območja ob 35. obletnici programa Erasmus

03.06.2022 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije bomo 1. julija 2022 v prodajo in obtok izdali slovensko izdajo skupnega spominskega kovanca vseh držav evrskega območja, izdanega ob 35. obletnici programa izmenjave študentov Erasmus. Gre za tretji motiv priložnostnih kovancev, izdanih v letošnjem letu. Spominski kovanci bodo tokrat v prosti prodaji na običajnih prodajnih mestih. Za tiste, ki so omenjene kovance že naročili, pa so naročene količine rezervirane in na voljo za prevzem od 1. do 14. julija 2022.

V Banki Slovenije pojasnjujemo, da so spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti.

Osrednji motiv spominskega kovanca, izdanega ob 35. obletnici programa Erasmus, je lik Desideriusa Erasmusa in povezave med točkami pod zvezdami na obodu kovanca, ki predstavljajo izmenjavo idej med evropskimi študenti in državami. Avtor likovne rešitve kovancev je Joaquin Jimenez iz francoske kovnice Monnaie de Paris. Kovanci so bili nakovani v kovnici UAB Lietuvos Monetų Kalykla iz Litve.

Slika 1: Obe strani spominskega kovanca ob 35. obletnici programa Erasmus.

Na voljo bodo naslednje količine spominskega kovanca:

  • 997.500 kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti in prodajni ceni 2 evra,
  • 2.500 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po prodajni ceni 16 evrov.

Spominski kovanci, ki niso bili predhodno rezervirani v okviru naročil numizmatičnih izdelkov za leto 2022, objavljenim v začetku leta, bodo od 1. julija 2022 dalje na voljo v prosti prodaji pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in družbi Moro & Kunst. Za tiste, ki so kovance naročili v okviru naročanja numizmatičnih izdelkov za leto 2022, bodo naročene količine na voljo za prevzem do 14. julija. Naročniki bodo o možnosti prevzema obveščeni.

Gre za tretji motiv priložnostnih kovancev, izdanih v letošnjem letu. V marcu smo namreč izdali spominski kovanec ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in zbirateljske kovance ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame. Več informacij o numizmatičnih izdelkih je na voljo tukaj.