Sporočilo za javnost ob zaključku dijaškega tekmovanja Generacija €uro, dne 13. marca 2014

13.03.2014 / Sporočilo za javnost

ZAKLJUČEK DIJAŠKEGA TEKMOVANJA GENERACIJA €URO

Evropska centralna banka (ECB) in dvanajst nacionalnih centralnih bank Evroobmočja (med njimi tudi Banka Slovenije) je tudi v šolskem letu 2013/2014 organiziralo srednješolsko tekmovanje Generacija €uro. Generaciji mladih, ki so odrasli z eurom, tekmovanje ponuja priložnost, da se interaktivno seznanijo z denarno politiko v območju enotne valute in njenim odnosom z gospodarstvom ter poglobijo svoje razumevanje dela centralnih bank. V Sloveniji je v prvi fazi tekmovanja, reševanju kviza, sodelovalo 22 ekip. V finale tekmovanja se je uvrstilo šest srednjih šol: Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, II. gimnazija Maribor, Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Gimnazija Bežigrad in Šolski center Postojna.

Zaključni krog tekmovanja je danes potekal v Banki Slovenije. Zmagala je ekipa Gimnazije Bežigrad, ki jim je priznanja izročil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Ekipa pa se bo udeležila zaključne evropske slovesnosti v ECB v Frankfurtu, kjer bo članom ekipe priznanja podelil predsednik ECB.

Vse sodelujoče ekipe so v vseh fazah tekmovanja pokazale visoko raven razumevanja precej zahtevne problematike denarne politike Evroobmočja. (Fotografija 1Fotografija 2)