Z ministrico za kulturo o prispevku centralne banke na področju kulture

17.01.2023 / Sporočilo za javnost

Guverner Boštjan Vasle je danes na delovnem obisku gostil ministrico za kulturo Asto Vrečko. Predstavil ji je delovanje Banke Slovenije na področju kulture ter ohranjanja in razvoja slovenske kulturne dediščine. Ministrica je tako podrobno spoznala delovanje Male galerije Banke Slovenije, v kateri v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani dajemo možnost razstavljanja mladim, še ne uveljavljenim umetnikom. Obiskala sta tudi Muzej Banke Slovenije, katerega ključni namen je finančno opismenjevanje otrok in mladine.

V Banki Slovenije poleg soustvarjanja stabilnega ekonomskega okolja razumemo svoje poslanstvo tudi v širšem družbenem kontekstu, v luči ohranjanja in razvoja kulturne dediščine. V ospredje vse bolj postavljamo mlade – njihovo izobrazbo in možnost izražanja v sodobnem okolju. Tako v Mali galeriji Banke Slovenije vsako leto v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani gostimo vrsto uspešnih mladih umetnikov in jim nudimo pomoč ob začetku njihove kariere. Podpiramo tudi mlade glasbenike, ob 30-obletnici Banke Slovenije smo javnosti predstavili projekt Glasba slovenskih skladateljev.

Guverner je ministrici za kulturo predstavil naše prihodnje načrte tudi ob ogledu Muzeja Banke Slovenije. Od njegovega odprtja maja leta 2021 smo v njem gostili že več kot dva tisoč otrok in mladostnikov in na ta način dopolnili svoje prizadevanje za krepitev finančnega opismenjevanja v državi.

Ministrica je ob obisku dejala, da je bila Mala galerija nekoč dislocirana enota Moderne galerije in pomembno razstavišče moderne in sodobne umetnosti, v kateri so se predstavili številni v Sloveniji in mednarodnem prostoru delujoči umetniki in umetnice. S prvimi samostojnimi projekti so se v galeriji redno predstavljali tudi številni mladi umetniki in umetnice. Veseli jo, da Mala galerija Banke Slovenije v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani še naprej podpira umetnike in umetnice mlajše generacije ter da je ta zgodovinsko pomemben prostor v središču mesta še vedno namenjen umetnosti in kulturi.