Novi statistični podatki za analizo vpliva podnebnih sprememb na finančni sektor

24.01.2023 / Sporočilo za javnost

Podnebne spremembe tudi na področju stabilnosti bančnega sistema prinašajo številna tveganja. Da bi lahko učinkoviteje analizirali vpliv podnebnih sprememb na finančni sektor, smo v okviru Evrosistema razvili statistične indikatorje, ki jih danes tudi objavljamo. Več kot vemo o klimatskih razmerah, bolje namreč lahko identificiramo tveganja ter se nanje učinkoviteje odzivamo.

V Evrosistemu nadgrajujemo svoje delovanje na področju statističnih podatkov, potrebnih za naslavljanje tveganj v finančnem sektorju, povezanih s podnebnimi spremembami. Razvili smo eksperimentalne in analitične indikatorje, ki so usklajeni na ravni celotne Evropske unije in bodo omogočili celovitejšo analizo področja podnebnih sprememb in njihovega vpliva na finančni sektor.

V okviru ECB smo danes objavili: (i) eksperimentalne kazalnike o trajnostnem financiranju, ki omogočajo pregled nad dolžniških instrumenti označenimi kot trajnostni, zeleni, ipd., izdanimi v evrskem območju; (ii) analitične indikatorje o emisijah ogljika, ki jih financirajo finančne institucije – gre za informacijo o izpostavljenosti finančnega sektorja do deležnikov z ogljično intenzivnim poslovnim modelom; (iii) analitične indikatorje o fizičnih tveganjih, povezanih s podnebjem, ki omogočajo analizo vpliva naravnih nesreč na izvajanje finančnih portfeljev.

Indikatorje bomo v okviru Evrosistema še izboljševali. Današnja objava je namenjena začetku razvoja metodologije, kako bolje zajeti podatke o tveganjih, povezanih s podnebjem, in zelenem prehodu. Pri tem bodo v pomoč novi viri podatkov, ki bodo na voljo v skladu s pobudami EU o razkritju in poročanju v zvezi s podnebjem.

Več o projektu je na voljo na spletnih straneh Evropske centralne banke.