Zakaj je inflacija visoka in tako različna med državami evrskega območja?

16.02.2023 / Sporočilo za javnost


V Banki Slovenije smo gostili javno predavanje Madisa Müllerja, guvernerja estonske centralne banke, z naslovom Zakaj je inflacija visoka in tako različna med državami evrskega območja?

Evrsko območje se je po dolgem obdobju nizke inflacije ali celo deflacije znašlo v obdobju visoke inflacije. Po podatkih Eurostata je januarja letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin, v evrskem območju znašala 8,5 % in je kljub znižanju z oktobrskega vrha (10,6 %) za več kot trikrat presegala naš inflacijski cilj v srednjeročnem obdobju. S takimi razmerami se večina držav evrskega območja ni srečala že desetletja.

V Svetu Evropske centralne banke (ECB) smo lani kot odziv na aktualne razmere začeli z normalizacijo denarne politike. Poleg drugih ukrepov smo julija lani prvič po enajstih letih zvišali ključne obrestne mere in jih do danes na petih zaporednih monetarnih sejah Sveta ECB zvišali skupaj za 3 odstotne točke. Hkrati smo nakazali, da se obdobje dvigovanja obrestnih mer še ni zaključilo. Skupna inflacija kljub začetku umirjanja ostaja visoka, njen stabilnejši del brez energentov in hrane pa še ne pojenja.

Ob visokih povprečnih številkah je inflacija po posameznih državah članicah evrskega območja zelo različna: od Španije in Luksemburga, ki sta januarja zabeležila 5,8 % inflacijo, do baltskih držav z inflacijo okoli 20 %.

V Banki Slovenije smo gostili Madisa Müllerja, guvernerja estonske centralne banke, ki je v svojem predavanju naslovil vprašanja, kot so: (i) zakaj smo po več letih nizke inflacije prišli do za marsikatero državo članico rekordne inflacije, (ii) zakaj v Estoniji beležijo eno izmed najvišjih inflacij v evrskem območju in EU ter kakšne ukrepe sprejemajo za njeno umiritev, (iii) od kod izhajajo razlike v višini inflacije med posameznimi državami evrskega območja.

Dogodek je z uvodnim nagovorom začel guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Sledilo je predavanje guvernerja estonske centralne banke (Eesti pank) Madisa Müllerja.

Uvodni nagovor guvernerja Boštjana Vasleta (v angleškem jeziku)

Govor estonskega guvernerja Madisa Müllerja najdete na povezavi (velja govorjena beseda), predstavitev pa tukaj.

Celotno predavanje si lahko ogledate v videoposnetku (YouTube).