Delež ponarejenih bankovcev v Sloveniji ostaja majhen

14.03.2023 / Sporočilo za javnost

Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi evrskimi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja majhen. V Banki Slovenije v sodelovanju s Policijo pri tem ugotavljamo, da se je število ponarejenih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka, lansko leto glede na leto 2021 sicer povečalo, vendar se je skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine znižala. Ob tem v Banki Slovenije poudarjamo, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna.

Skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine se je lansko leto v primerjavi z letom prej znižala za 9 %. Število umaknjenih evrskih bankovcev višjih vrednosti se je namreč zmanjšalo, medtem ko se je število umaknjenih ponarejenih evrskih bankovcev srednjih vrednosti povečalo. 

V letu 2022 je bilo tako iz obtoka umaknjenih 952 ponarejenih evrskih bankovcev in 6.320 ponarejenih evrskih kovancev, kar je za 59 % oziroma 155 % več kot v letu 2021. Pri evrskih bankovcih še vedno prevladujejo ponaredki apoena 50 evrov, pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra. 

Ob tem v Banki Slovenije poudarjamo, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna. Delež evrskih ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku namreč ostaja majhen. Dodajamo pa, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje. 

Skupaj z ECB in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarjamo, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na spletni strani Banke Slovenije in na spletnem mestu ECB. Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo.

V Banki Slovenije ugotavljamo še, da so podobna tudi gibanja v evrskem območju.

Slika 1: Primerjava apoenske strukture ponaredkov bankovcev, umaknjenih iz obtoka od 2020 do 2022

 Vir: Banka Slovenije. 

Slika 2: Primerjava apoenske strukture ponaredkov kovancev, umaknjenih iz obtoka od 2020 do 2022

Vir: Banka Slovenije.