Dijaki II. Gimnazije Maribor zmagovalci tekmovanja Generacija €vro

20.03.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo tudi letos organizirali dijaško tekmovanje Generacija €vro, ki je namenjeno dijakom višjih letnikov srednjih šol. Sodelovalo je 10 ekip iz šestih različnih šol. Zmagovalci že dvanajste izvedbe tekmovanja – dijaki II. Gimnazije Maribor, ki so združili moči v ekipi 1nfl4t0rčk1 pod vodstvom Lidije Kodrin – so si prislužili nagrado in se udeležili slovesnosti v Banki Slovenije. Povabljeni pa so tudi na zaključno slovesnost s predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Dijaško tekmovanje Generacija €vro vsako leto organizira Evropska centralna banka skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami evrskega območja. Namenjeno je spodbujanju mladih k spoznavanju tem s področja monetarne politike ter delovanja ECB in Evrosistema. Ker se v Banki Slovenije zavedamo pomena finančnega izobraževanja, tekmovanje organiziramo že dvanajsto leto zapored.

Tekmovanje poteka v treh krogih in se prične sredi oktobra, ko se prijavljene ekipe preizkusijo v kvizu, sestavljenim iz vprašanj o monetarni politiki, Evropski centralni banki in Evrosistemu. Prvega dela tekmovanja se je letos iz Slovenije udeležilo 10 ekip. V drugem krogu so tekmovalci pripravljali referate na temo "Napoved obrestne mere, ki jo bo ECB napovedala marca. V zadnjem, tretjem krogu pa je šest ekip, ki so se v drugem krogu najbolje odrezale, pripravilo predstavitev in odgovarjalo na vprašanja pred štiričlansko komisijo Banke Slovenije pod vodstvom viceguvernerja Primoža Dolenca.

Poleg že omenjenih zmagovalcev so v zaključni fazi tekmovanja sodelovali še Davkoplačevalci (mentorica Polona Maček) in Kranjski bančniki (mentorica Irena Podpečan), oboji iz Gimnazije Franceta Prešerna; Podjetniki (mentorica Katja Fras Budna) in Kapitalisti (mentorica Katja Teršek), oboji iz Ekonomske šole Celje, gimnazija in srednja šola ter Calculated Victory (mentorica Lidija Kodrin) iz II. Gimnazije Maribor. Vsi našteti so prejeli priznanja za udeležbo ter darilo.

 Naloge vseh šestih ekip so dostopne na povezavi.