Mojstri digitalne prihodnosti – Debatni projekt Banke Slovenije

15.09.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar in guvernerja Boštjana Vasleta vabimo učence zadnje triade in dijake pod vodstvom pedagoških delavcev k udeležbi v debatnem projektu z naslovom Mojstri digitalne prihodnosti, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu. S projektom bomo začeli konec avgusta, veliki debatni finale bomo v Banki Slovenije gostili maja prihodnje leto. Projekt bo potekal v izvedbi Za in proti, zavoda za kulturo dialoga. Zmagovalce projekta čakajo tudi lepe nagrade. 

V Banki Slovenije, podobno kot ostale centralne banke, zadnja leta krepimo prizadevanja na področju izboljšanja finančne pismenosti otrok in mladine. Izvajamo številne aktivnosti, ki temeljijo na dveh ključnih gradnikih: izobraževalnih dnevih in pred dvema letoma odprtem Muzeju Banke Slovenije. Poleg tega sodelujemo v strateških prizadevanjih države, da se finančna pismenost tudi v formalnem smislu okrepi v šolskih programih. Naše programe vsako leto nadgradimo z večjim projektom, pri čemer želimo priložnost izkoristiti tudi za medinstitucionalno sodelovanje, ki je po našem mnenju za državo ključnega pomena.

Zato smo tokrat v Banki Slovenije – s skupno skrbjo za prihodnost mladih – združili moči z Uradom predsednice države v skupnem vseslovenskem mladinskem debatnem projektu Mojstri digitalnih financ. Z njim želimo mlade spodbuditi k razmišljanju o pomenu digitalizacije za bančni sistem, o sodobnih načinih plačevanja in aktualnih gospodarskih trendih, zanimal pa nas bo tudi njihov razmislek o vplivu digitalnega razvoja na umetno inteligenco in z njo povezane pravice in dolžnosti posameznika. Za izvedbo projekta bo ob poznavanju debatne metodologije poskrbel Za in proti, zavod za kulturo dialoga.

Skupni debatni projekt bo potekal prihodnje šolsko leto. Začeli bomo konec avgusta s seminarjem za zainteresirane učitelje, nadaljevali z debatnimi turnirji tekom šolskega leta in zaključili z velikim debatnim finalom v maju prihodnje leto, pri katerem bosta aktivno sodelovala tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Zmagovalci debatnega projekta bodo za nagrado odpotovali v Frankfurt, kjer si bodo ogledali Evropsko centralno banko in glavne znamenitosti mesta. Vse finaliste pa bo po koncu debatnega projekta v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Program in podrobnejše informacije so na voljo na povezavi, prijave na debatni projekt Mojstri digitalne prihodnosti pa so možne do 31. oktobra 2023 na izobrazevalnidan@bsi.si.

Vljudno vabljeni.