Dan slovenskega športa na zbirateljskem kovancu

22.09.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo izdali zbirateljski kovanec ob državnem prazniku dan slovenskega športa, ki ga obeležujemo 23. septembra. S tem smo počastili pomemben dogodek za državo, in sicer prvi dve zlati olimpijski medalji za samostojno Slovenijo.

Slovenski športniki dosegajo vrhunske rezultate na različnih športnih tekmovanjih in v različnih športnih panogah. 23. september 2000 pa je v slovenski športni zgodovini zapisan z zlatimi črkami, saj je Slovenija na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju osvojila prvi dve zlati olimpijski medalji v samostojni Sloveniji. Dobitniki so bili veslača Luka Špik in Iztok Čop ter strelec Rajmond Debevec. V Banki Slovenije smo se odločili, da ta pomemben dogodek obeležimo z zbirateljski kovancem v letošnji zbirki evrskih kovancev.

Ob tej priložnosti bomo vse tri prejemnike prvih dveh zlatih olimpijskih medalj za samostojno Slovenijo 2. oktobra 2023 gostili na slovesnosti v Muzeju Banke Slovenije, na kateri jim bomo med drugim predali tudi zbirateljski kovanec.  

Zbirateljski kovanec ob državnem prazniku dan slovenskega športa je na voljo od 19. septembra dalje kot običajno pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in družbi Moro & Kunst, in sicer kot zlatnik, srebrnik in zbirateljski dvokovinski kovanec. Poleg omenjenega kovanca smo izdali tudi zbirateljski kovanec ob 110. obletnici rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, spominski kovanec ob 150. obletnici rojstva Josipa Plemlja bo izdan predvidoma v decembru. Več informacij je na voljo na povezavi.

Slika: Obe strani dvokovinskega zbirateljskega kovanca ob državnem prazniku dan slovenskega športa