Digitalni evro: ko gotovina sreča tehnologijo

23.10.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo organizirali okroglo mizo z naslovom Digitalni evro: ko gotovina sreča tehnologijo, na kateri so sogovorniki razpravljali o tem, zakaj centralne banke razmišljajo o izdaji digitalnega evra, o prednostih digitalne valute za uporabnike, morebitnih tveganjih in kaj bi digitalni evro pomenil za gotovino.        

Centralne banke smo v zadnjih letih postavljene pred izziv, kako odgovoriti na spremembe, ki jih je digitalizacija prinesla na področje plačevanja. Zato v Evrosistemu preučujemo možnost izdaje lastne centralnobančne digitalne valute – digitalnega evra. Z njim bi dobili dodaten varen in zaupanja vreden način plačevanja, pri čemer bi bil digitalni evro komplement gotovini, poenostavljeno pa bi si ga lahko predstavljali tudi kot digitalno gotovino. Potem, ko smo oktobra 2021 začeli s fazo proučevanja projekta Digitalni evro, smo v okviru ECB sprejeli odločitev, da preidemo v naslednjo, pripravljalno fazo.

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril guverner Boštjan Vasle, napredek pri projektu Digitalni evro pa je predstavil Simon Anko, direktor oddelka Plačilni in poravnalni sistemi v Banki Slovenije. Na okrogli mizi, ki jo je vodil viceguverner Marko Pahor, so sogovorniki – Peter Kažimír, guverner slovaške centralne banke, Madis Müller, guverner estonske centralne banke, Edward Scicluna, guverner malteške centralne banke, Gediminas Šimkus, guverner litovske centralne banke, Boris Vujčić, guverner hrvaške centralne banke, in guverner Boštjan Vasle med drugim razpravljali o tem, zakaj centralne banke razmišljajo o izdaji digitalnega evra, o prednostih digitalne valute za uporabnike, morebitnih tveganjih in kaj bi digitalni evro pomenil za gotovino.       

Uvodni nagovor guvernerja Boštjana Vasleta
Predstavitev Simona Anka Digital Euro – What do we already know?
Posnetek okrogle mize Digitalni evro: ko gotovina sreča tehnologijo (YouTube)