Zmerna rast gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju

14.08.2024 / Sporočilo za javnost

V Sloveniji se je medletna rast gospodarske aktivnosti v drugem letošnjem četrtletju umirila na zmernih 0,7 %. Še naprej jo je podpirala zlasti potrošnja države in gospodinjstev, medtem ko ostajajo šibke gradbene investicije in izvozna aktivnost.

BDP se je v drugem četrtletju tekoče povečal za 0,2 %, medletno pa za 0,7 %. S tem je bila gospodarska rast v Sloveniji primerljiva s povprečjem evrskega območja. Zniževanje inflacije in robustne razmere na trgu dela so nadalje krepili zaupanje potrošnikov in ohranjali visoko raven potrošnje gospodinjstev. K razmeroma močnemu domačemu povpraševanju v drugem četrtletju je prispevala tudi visoka rast državne potrošnje, ki je med drugim odražala večje izdatke za zdravstvo in obnovo po poplavah. Gospodarsko rast so nasprotno zavirali nižje gradbene investicije in izvoz, na katerega je vplivala šibka aktivnost v ključnih trgovinskih partnericah.

Med dejavnostmi se robustno domače trošenje odraža v solidni medletni rasti storitev. Po težavnem preteklem letu je letos višja tudi aktivnost v predelovalnih dejavnostih, okrevanje katerih spodbuja tudi obnova zalog. Nasprotno gradbeništvo ne prispeva več h gospodarski rasti. Nižja gradbena aktivnost je posledica zaključka nekaterih državnih projektov ob izteku pretekle večletne evropske finančne perspektive in manjše stanovanjske gradnje. Kljub tekočemu upadanju obseg gradbenih del ostaja visok in še vedno za približno petino presega raven pred pandemijo.

Razpoložljivi podatki kažejo nekoliko bolj umirjeno gospodarsko rast od predhodnih pričakovanj. Ta naj bi glede na junijske napovedi Banke Slovenije letos dosegla 2,5 %.