V Mali galeriji Banke Slovenije razstava Nikamor od nikoder

04.09.2024 / Sporočilo za javnost

V Mali galeriji Banke Slovenije smo odprli razstavo z naslovom Nikamor od nikoder, ki je posvečena Bogdanu Borčiću (1926-2014), nedvomno enemu najpomembnejših slikarjev in grafikov druge polovice 20. stoletja na Slovenskem in dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo. ​Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca. Na ogled je do 1. oktobra 2024.

Na včerajšnji otvoritvi sta zbrane nagovorila Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, in Petra Čeh, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti. Bogdan Borčić (1926–2014) je bil nedvomno eden najpomembnejših slikarjev in grafikov druge polovice 20. stoletja na Slovenskem, za katerim ostaja obsežen opus. Zbirka del Bogdana Borčića priča o umetniku, čigar zanimanje je segalo na najrazličnejša področja umetnosti. Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) ima danes v zbirki skoraj 400 njegovih del, med njimi tudi dela, razstavljena v Mali galeriji.

Razstavo si je do 1. oktobra 2024 možno ogledati od torka do sobote med 11. in 19. uro. Javni vodstvi bosta organizirani v sredo, 11. septembra, ob 17.00 in v torek, 1. oktobra, ob 17.00.
  
Razstava Nikamor od nikoder je sicer peta po vrsti, ki smo jo v banki organizirali samostojno. Druge razstave predstavljamo v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, na katerih se predstavljajo umetniki in ustvarjalci z različnih fakultet s področja likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Na ta način smo obudili dolgoletno tradicijo in prostore razstavnega salona, ki so ga leta 1952 poimenovali Mala galerija, vrnili njihovemu osnovnemu namenu.

Več informacij o aktualni in preteklih razstavah je na voljo na spletni strani Male galerije Banke Slovenije.