Ob Tednu ljubljanskega turizma obiščite Muzej in Malo galerijo Banke Slovenije

09.09.2024 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije se bomo letos prvič pridružili Tednu ljubljanskega turizma, ki bo potekal od 23. do 29. septembra 2024. V Muzeju in Mali galeriji Banke Slovenije smo pripravili raznovrstne aktivnosti, namenjene vsem starostnim skupinam. Ponujamo vam sodelovanje v nagradni igri Lov za izgubljenim denarjem, različne aktivnosti v Muzeju in ogled aktualne razstave v Mali galeriji.

Če bi se radi aktivno sprehodili po mestu, vas vabimo k sodelovanju v nagradni igri Lov za izgubljenim denarjem, ki se odvija  na prostem, v neposredni bližini našega muzeja oziroma v mestnem središču. Igra bo potekala ves teden od 23. do 29. 9. 2024. Začnete jo s pomočjo QR kode ali prek spletne povezave in se pomikate med posameznimi točkami po mestu, ki so povezane s prvo in edino samostojno slovensko valuto − tolarjem. Lahko jo igrate v ekipah ali samostojno, za igranje pa potrebujete mobilni telefon in približno eno uro časa. Med vsemi sodelujočimi, ki bodo igro uspešno končali, bomo izžrebali tri nagrajence. QR koda in spletna povezava sta na voljo tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram

QR koda za vstop v igro:

V torek, 24. 9. 2024, ob 17. uri bomo v muzeju organizirali sprehod po muzeju za družine z otroki. Aktivnost je namenjena družinam z otroki do dopolnjenega 12. leta starosti. Sprehod bomo začeli s skupnim uvodnim delom, potem pa bodo družine same raziskovale muzej s pomočjo gradiva in vodnice. Med aktivnim raziskovanjem muzeja si bodo obiskovalci ogledali najbolj privlačne muzejske eksponate, se poučili o evrskem območju in spoznali ključne naloge centralne banke, prav vsi pa bodo lahko potežkali zlato palico in sedli na stol iz uničenih bankovcev. Pravilno rešene naloge bodo sodelujočim razkrile šifro za odpiranje trezorja, v katerem se skriva nagrada. 

V sredo, 25. 9. 2024, ob 17. uri pa bomo v muzeju pripravili ekipno igro Atlantova skrivnost. Gre za virtualno igro z elementi sobe pobega, med katero spoznavate osnovne finančne pojme, odkrivate ključne naloge centralne banke in raziskujete muzejske eksponate. Podobno kot pri Sprehodu po muzeju je cilj igre odkriti šifro, ki odklepa trezor, v katerem se skriva nagrada. Igra se v ekipah in je primerna predvsem za dijake, študente in odrasle, za učence zadnje triade OŠ pa v spremstvu staršev. 

Vsi dogodki so brezplačni. Za Sprehod po muzeju in Atlantovo skrivnost so obvezne predhodne prijave na muzej@bsi.si do 23. 9. 2024. Število mest je omejeno. Ob prijavi, prosimo, navedite, na kateri dogodek se prijavljate in koga prijavljate. Po prijavi pošljemo podrobnejše informacije in napotke.

V Mali galeriji Banke Slovenije bo v času Tedna ljubljanskega turizma na ogled razstava del Bogdana Borčiča z naslovom Nikamor od nikoder. Ogledate si jo lahko od torka do sobote od 11. do 19. ure. V času trajanja razstave (od 3. 9. do 1. 10. 2024) pripravljamo dve javni vodstvi po razstavi, in sicer 11. 9. in 1. 10. (na zadnji dan razstave). Obe vodstvi se bosta odvili ob 17. uri. Prijave niso potrebne, vstopnine ni.

Teden ljubljanskega turizma poteka v organizaciji Turizma Ljubljana.
Vabljeni, da zadnji teden v septembru preživite tudi v naši družbi.