Vabljeni na predavanje z naslovom Zelena agenda ter njen vpliv na denarno in makroekonomsko politiko

03.10.2024 / Sporočilo za javnost

Podnebne spremembe in njihov vpliv na svetovno gospodarstvo predstavljajo ključen sodobni izziv. Za soočanje z njim je nujno, da zeleni prehod postane neizogiben del delovanja ekonomskih politik, finančnega sektorja, podjetij in posameznikov.

V tej luči izziv naslavljamo tudi v okviru ECB in centralnih bank. Podnebne spremembe namreč že vplivajo na naša gospodarstva in finančne sisteme, posledično na cenovno in finančno stabilnost, ki sta v središču naših mandatov.

V Banki Slovenije bomo gostili Pierra Wunscha, guvernerja belgijske centralne banke. V svojem predavanju z naslovom Zelena agenda ter njen vpliv na denarno in makroekonomsko politiko bo naslovil tehnološko izvedljivost in stroške podnebne nevtralnosti. Njegova analiza bo zajela področje fiskalne in denarne politike, predstavil pa bo tudi zadnje ugotovitve, ki bi jih bilo smiselno upoštevati v okviru načrtovanja izboljšanja konkurenčnosti in industrijske politike v EU.

Predavanje bo v ponedeljek, 28. oktobra 2024, med 10. in 11. uro.
Dogodek bo z uvodnim nagovorom otvoril guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Predavanje bo v prostorih Banke Slovenije, omogočen bo tudi neposredni videoprenos. Dogodek je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku, prevod v slovenščino bo na voljo le navzočim udeležencem. Prijava prek spletnega obrazca je mogoča do 23. oktobra 2024.

Življenjepis govorca 

(Guillaume) Pierre Wunsch je guverner belgijske centralne banke, član Sveta Evropske centralne banke, član Evropskega odbora za sistemska tveganja, član Sveta direktorjev Banke za mednarodne poravnave, guverner Mednarodnega denarnega sklada, predsednik Resolution College, član High Council for Finance in član sveta direktorjev National Accounts Institute. Je tudi predsednik upravnega odbora fundacije King Baudouin Foundation. Med finančno krizo leta 2008 je bil direktor strateške finančne enote na ministrstvu za finance. Na univerzi UCL je doktoriral iz ekonomije, na univerzi Princeton pa magistriral iz javnih in mednarodnih zadev.