Z dnevom odprtih vrat uradni pričetek finančno-izobraževalnih projektov

04.10.2024 / Sporočilo za javnost

V Banki Sloveniji smo danes v sodelovanju z Ministrstvom za finance RS organizirali dan odprtih vrat in s tem uradno pričeli s projektoma v okviru finančnega opismenjevanja. Pod pokroviteljstvom guvernerja Boštjana Vasleta in ministra za finance Klemna Boštjančiča organiziramo projekt finančnega opismenjevanja mladih Bodi FIN na temo finančne varnosti na spletu. Že drugo leto zapored pa nadaljujemo z debatnim projektom Mojstri digitalne prihodnosti v sodelovanju s predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar.

V Banki Slovenije še naprej krepimo prizadevanja na področju izboljšanja finančne pismenosti otrok in mladine. V tem sklopu izvajamo številne aktivnosti, naše programe pa vsako leto nadgradimo z večjim projektom, pri čemer želimo priložnost izkoristiti tudi za medinstitucionalno sodelovanje, ki je po našem mnenju za državo ključnega pomena. Tokrat smo združili moči z Ministrstvom za finance RS v skupnem projektu Bodi FIN. Z njim želimo mlade spodbuditi k razmišljanju o različnih finančnih vsebinah skozi prizmo lastne finančne varnosti (na spletu). Ali so mladi pri uporabi digitalnih finančnih storitev dovolj varni? Kje lahko dobijo več informacij o tem? Ali znajo upravljati s svojimi prihodki – žepnino, štipendijo?

Nadaljujemo tudi s projektom Mojstri digitalne prihodnosti v sodelovanju predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar. Debaterji, ki bodo sodelovali pri projektu, bodo razpravljali o pasteh lažnih informacij in kako se pred njimi ubraniti, o pravici do zasebnosti in varstva osebnih podatkov ter v kolikšni meri je ta odgovornost posameznika. Med drugim bodo razmišljali o možnosti za dodatno zaščito ranljivih skupin in o njihovi dostopnosti do finančnih storitev ter o prekomerni uporabi spleta.

Na današnjem dnevu odprtih vrat sta učence, dijake in mentorje uvodoma nagovorila guverner Boštjan Vasle in minister za finance Klemen Boštjančič. Guverner je v nagovoru spregovoril o nevarnostih pri upravljanju denarja in izpostavil pomembnost finančne pismenosti ter poudaril: »Finančna varnost na spletu je znanje, je posebna sposobnost, je nekaj, kar vas bo spremljalo vse življenje. Zgodnje upravljanje z lastnimi prihodki pa je dobra podlaga za prave finančne odločitve v odraslosti.«

V nadaljevanju so udeleženci – gostili smo jih 400 – prek izobraževalno-razvedrilnega programa pobliže spoznali številne finančne vsebine.

Projekt Bodi FIN bomo zaključili aprila prihodnje leto s slovesnostjo in podelitvijo priznanj. Mojstre digitalne prihodnosti pa maja, ko bomo gostili veliki debatni finale. Vse finaliste bo po koncu debatnega projekta v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Zmagovalci obeh projektov bodo za nagrado odpotovali na Dunaj na ogled muzeja avstrijske centralne banke, nekaterih drugih finančno-izobraževalnih ustanov in glavnih znamenitosti mesta.